• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

روستای نایبند، مخلوطی از کویر و تاریخ

7 دی، 1398
13 آبان، 1398
مدت مطالعه :
وقتی عنوان روستا با معماری پلکانی را می‌شنویم، ناخودآگاه یاد روستای ماسوله یا روستای اورامان تخت کردستان می‌افتیم. غافل از این‌که در شهر طبس، روستای نایبند هم هست که به معماری پلکانی‌اش معروف است. چند نفر از شما این موضوع را می‌دانستید؟ نایبند؛ این روستای کویری با نخلستان و خانه‌های تاریخی‌اش، این روزها به مقصدی دوست‌داشتنی برای مسافران طبس تبدیل شده. با هم ببینیم که چطور باید به روستای نایبند رفت. با اسمارتیز همراه باشید.
بهترین زمان دیدن روستای نایبند
بهترین زمان سفر به روستای نایبند، فصول پاییز، زمستان و بهار است. به‌طور متوسط دمای هوا در روستای نایبند بالا است پس شما نمی‌توانید در تابستان، تجربه‌ی خوبی از سفر به این روستا داشته باشید. آب و هوای روستای نایبند در فصل تابستان، بسیار گرم و در فصل زمستان بسیار سرد است.
تقابل رمل‌های شنی و روستای تاریخی نایبند
راه دسترسی به روستای نایبند
آدرس: استان خراسان جنوبی، 225 کیلومتری جنوب شهر طبس، کنار جاده طبس- کرمان
مسیر دسترسی: باید به جنوب شهر طبس بروید و از آن‌جا وارد جاده طبس – کرمان شوید. بعد از گذر از کریت، دیهوک و زنوغان، تابلوهای نایبند را مشاهده می‌کنید. در سمت راست جاده بمانید و تابلوهای روستای نایبند را دنبال کنید. چند کیلومتر جلوتر، تابلوی خروجی روستای نایبند را خواهید دید. روستای نایبند در فاصله 200 کیلومتری شهر طبس قرار دارد پس بهتر است که در این روستا اقامت کنید تا خستگی‌تان هم به در رود.  
کوچه‌های باریک و تاریخی روستای نایبند
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: رایگان
هزینه بلیط برای گردشگران خارجی: رایگان
ساعات بازدید: 24 ساعته
مدت زمان پیشنهادی: 3 الی 4 ساعت (24 الی 48 ساعت برای شب ماندن)
دانستنی‌هایی قبل از دیدن روستای نایبند
  • روستای نایبند به‌ خاطر معماری پلکانی و قرارگیری در منطقه‌ی کویری به «ماسوله کویر» معروف است.
  • نخلستان زیبای روستای نایبند
  • ترکیب انبوه نخلستان سبز با رمل‌های شنی و کویر نزدیکی روستا، جلوه‌ای زیبا ایجاد کرده که اگر اهل عکاسی باشید، می‌توانید عکس‌های جذابی بگیرید. به خاطر قنات‌ها و چشمه‌ها که تنها منابع آبی روستا هستند، نایبند بسیار سرسبز است. آب کشاورزی، حمام و مزارع دو روستای نایبند و روستای زردگاه از چشمه‌ای در روستای زردگاه تامین می‌شوند.
  • آیا عکس‌های این روستا را که می‌بینید، کمی برای‌تان آشنا نیست؟ مجید مجیدی کارگردان ایرانی برای فیلم «محمد رسول الله» این روستا را برای لوکیشن فیلم‌برداری انتخاب کرد. این فیلم یکی از بهترین فیلم‌های مجید مجیدی است. اهمیت روستای نایبند آنقدر زیاد است که در فهرست آثار ملی ایران هم ثبت شده است.
  • به کوچه‌های روستای نایبند، ساباط می‌گویند. ساباط در معماری ایرانی نوعی از کوچه‌هاست که سرپوشیده و باریک است. سقف این کوچه‌ها معمولا اتاق خانه‌های همسایه‌هاست. معمولا ساباط‌ها به خاطر سایه‌اندازی در طول روز بهترین جا برای نشستن اهالی و دورهمی‌هاست. 
  • قلعه‌ی 300 ساله‌ی روستا با اینکه در حال حاضر فقط 3 تا از برج‌های نگهبانی‌اش باقی مانده، در 100 پیش برای نگهبانی استفاده می‌شده است. نگهبانانی در این قلعه بوده‌اند که وقتی راهزنان یا ماموران دولتی به روستای نایبند حمله می‌کردند، به مردم خبر می‌دادند. با اعلام خطر، مردم نیز کار خود را رها می‌کردند و به خانه خود می‌رفتند. نگهبانان دروازه قلعه را می‌بستند و از روستا محافظت می‌کردند. مثل هر روستای پلکانی دیگر که سقف یا پشت‌بام هر خانه، حیاط خانه‌ی بالایی است، در روستای نایبند هم با همین خصوصیت مواجه هستید. این خصوصیت معماری باعث نزدیکی همسایه‌ها به هم و همبستگی‌شان شده است.
  • اگر می‌خواهید به برج‌های باقیمانده‌ی قلعه نایبند سر بزنید باید از پل چوبی باریک بالای دیواره قلعه عبور کنید که برج‌ها راه دارد. ابن حوقل، در نوشته‌های خود از نایبند به‌عنوان اطراق‌گاهی در حاشیه‌ی کویر نام برده است. او این روستا را بهشتی برای در راه‌ماندگان توصیف کرده. به‌دلیل باقی‌ماندن برج‌ها و باروها می‌توان گفت روستای نایبند مکانی امن در برابر راهزنان و مهاجمان بود. روستا دیوارهای بلندی دارد و همین مساله، مقابله با دشمنان را راحت می‌کرد. از آنجا که روستا روی تپه‌ای سنگی ساخته شده، مردم روستا اشراف کاملی به دشت‌های اطراف دارند.  
  • به خاطر وجود چشمه‌های گرم و سرد زیرزمینی، دو جاذبه‌ی طبیعی چشمه دیگ رستم و چشمه زردگاه در نزدیکی روستا پرطرفدار شدند. اگر 10 کیلومتر از روستا دور شوید و مسیر روستای راور در شمال کرمان را در پیش بگیرید، به چشمه‌ای کوچک با آب گوگردی خواهید رسید. درجه حرارت در این چشمه بسیار بالا است. در کنار همین چشمه‌ی داغ، چشمه دیگری با آب خنک وجود دارد. املاح و حرارت چشمه گوگردی باعث رفع دردهای رماتیسمی می‌شود. سنگ‌های سیاهی در این ناحیه وجود دارد که حاصل فعالیت آتشفشان در سالیان قبل است. یکی از دلایل فعالیت‌های آتشفشانی، وجود این چشمه گوگردی با حرارت بالا است. اگر به آب چشمه دست بزنید، دستتان می‌سوزد.

  • کوهنوردان و کویرنوردان در حال پیاده‌روی به سمت کوهستان نایبند
  • اگر از ارتفاع به این روستا نگاه کنید، می‌توانید نخلستان و کویر را کنار هم ببینید. موقعیت جغرافیایی نایبند بسیار جالب است. سه کوه آب شلمه، علی آباد و نایبند در اطراف روستای نایبند دیده می‌شوند. بلندی کوه‌های روستای نایبند 2500 متر است که باعث جدایی روستاهای علی آباد، کلات آب انار، آب رضا، زردگاه و نایبند از کویر شده است. شاید بخواهید از زاویه‌ای دیگر کویر لوت را ببینید. بنابراین اگر اهل کوهنوردی باشید به قله 3050 صعود کنید تا از آنجا نمایی متفاوت از کویر لوت را به چشم ببینید.
  • یوزپلنگ ایرانی در پناهگاه حیات وحش نایبند
  • منطقه نایبند، پناهگاه حیات وحش هم دارد و یوزپلنگ ایرانی یکی از حیوانات رو به انقراض این پناهگاه است. در حال حاضر 15 قلاده یوزپلنگ در این پناهگاه زندگی می‌کنند. برخی دیگر از حیوانات ساکن این سرزمین عبارتند از: ببر، گربه ماسه‌ای، روباه کویری، روباه روپل و روباه بلاندفورد که نادرترین نژاد روباه است. همچنین می‌توان از قوچ، میش، بزهای وحشی، بزهای اهلی، جوجه تیغی ایرانی و خرگوش‌ها نیز نام برد. برخی از پرندگانی که در آن‌جا یافت می‌شوند عبارتند از: زاغ زمینی پلسکی، هوبره، کبک، سبزقبا، شاهین، کوکر تاج‌دار، جغد، سنقر خاکستری. این منطقه پوشش گیاهی غنی دارد. از گیاهان یافت شده در پناهگاه حیات وحش نایبند می‌توان به ارژن، بادام عاجی، انجیر وحشی، تاغ، گون و زیره اشاره کرد. 
  • جالب است بدانید اکثر خانه‌های نایبند دوطبقه هستند و به‌دلیل کمبود فضای ساخت، در بعضی خانه‌ها از تنور، آغل، سرویس بهداشتی، حیاط و فضاهای ورودی به صورت اشتراکی استفاده می‌شود. خانه‌ها روی کوه قرار دارند و این امر باعث شده در هنگام زلزله، روستا کمترین آسیب ممکن را ببیند. مزارع از فضای مسکونی جدا هستند و باغات به‌صورت چندطبقه ساخته شدند. بافت روستا از نظم خاصی پیروی نمی‌کند و تمامی قسمت‌های آن بر اساس شیب طبیعی زمین ساخته شدند. 
  • براساس سرشماری سال 1385 حدود 484 نفر در 145 خانوار در روستای نایبند زندگی می‌کردند. اما ده سال بعد که دوباره سرشماری انجام شد، این تعداد به 126 خانوار و 427 نفر کاهش پیدا کرد. متاسفانه طوفان شن و بارش باران‌های موسمی باعث مهاجرت مردم روستا به شهر شده است.
راهنمای بازدید از روستای نایبند
به‌دلیل فضای تاریخی و بافت قدیمی و دل‌نشین روستای نایبند، پیاده‌روی در ساباط‌ها، کوچه‌ها و گذر از میان خانه‌های این روستا بسیار لذت‌بخش خواهد بود. کمی آن‌طرف‌تر از روستای نایبند، کویر و رمل‌های شنی قرار دارند. شما می‌توانید بعد از روستاگردی خود را برای کویرگردی آماده کنید. کوهنوردی از دیگر تفریحاتی است که مسافران روستای نایبند از آن استفاده می‌کنند. اگر تلسکوپ دارید حتما آن را همراه خود به روستای نایبند ببرید. روستای نایبند تا دوردست، مملو از سکوت و زیبایی است.
رودخانه پرفشار روستای نایبند
آلودگی در این منطقه نزدیک به صفر است و هنگام شب وقتی به آسمان نگاه می‌کنید، غرق در ستارگان خواهید شد. 

“نخلستان، معماری خانه‌ها، آسمان صاف و پرستاره‌ی نایبند و مناطق کویری اطراف روستا بهترین سوژه‌ها برای عکاسی هستند. پس دوربین عکاسی را فراموش نکنید. ”

اگر می‌خواهید شب را در روستا سپری کنید، اقامتگاه بوم‌گردی نایبند پذیرای مهمانان است. همچنین می‌توانید چادر مسافرتی همراه خود ببرید و در دل کویر یا کوه کمپ کنید. به این نکته هم توجه کنید که بهتر است نزدیک پناهگاه حیات وحش، کمپ نکنید.

“نادرشاه وقتی برای سرکوب شورشیان مثل افغان‌ها تلاش می‌کرده، روستای نایبند را به عنوان پایگاهی برای استراحت خود و ارتشش در نظر گرفته بود. ”

نخلستان‌های پربار نایبند به جز زیبایی که برای روستا دارند، رونق زندگی اهالی را هم به همراه دارند. از همین نخلستان‌هاست که معاش زندگی‌شان تامین می‌شود. مثلا شیره‌ی خرما از پرمصرف‌ترین مواد غذایی در سفره‌ی نایبندی‌هاست. شما هم اگر می‌خواهید از نایبند سوغاتی بخرید، حتما به خرما، شیره‌ی خرما، کشک و پرتقال فکر کنید. به جز شیره‌ی خرما، انواع آبگوشت‌ها و قوروت‌ها هم از غذاهای محلی روستای نایبند هستند. 

“فرهنگ اهالی روستا با فرهنگ اهالی شهر فرق می‌کند. درست است که اهالی روستای نایبند مردمان مهمان‌نوازی هستند اما بهتر است در سفر خود به این روستا رفتاری نکنیم که موجب آزرده‌خاطر شدن اهالی شود.”


از آنجایی که مسیر رفت و برگشت از نایبند به طبس حدود 3 ساعت طول می‌کشد و جاده هم کفی است، ممکن است که رانندگی برای‌تان تاحدودی خسته‌کننده باشد. برای همین توصیه می‌کنیم که بعد از رسیدن به نایبند در اقامتگاه‌ نایبند بمانید و خستگی‌تان را در کنید. سپس از صبح فردا می‌توانید در روستا بگردید و اگر خواستید به سایر جاذبه‌های طبس هم سر بزنید: روستای اصفهک با 166 کیلومتر فاصله و سد کریت با 191 کیلومتر فاصله از نایبند. تا شعاع 200 کیلومتری روستای نایبند، هیچ آبادی دیگری وجود ندارد. درواقع شما، در یکی از جاهای دورافتاده اما پرطرفدار کشور ایران هستید.
برای آشنایی بیشتر با دیدنی‌های طبس، مطلب «جاهای دیدنی طبس» را بخوانید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

سپهر هستم. فعلا لیسانس مهندسی برق – قدرت دارم و چون عاشق طبیعت هستم، عشقو با رشته ترکیب کردمو تمرکز کردم روی موضوع انرژی‌های تجدیدپذیر و کمک می‌کنم تا از نابودی خونه‌ی اصلیم، کرهزمین، جلوگیری بشه. سه سال پیش شروع کردم به هیچهایک و ایران‌گردی و در هر سفر چالش‌های جدیدی می‌گذرونم و خودمو دنیای اطرافمو بهتر می‌شناسم. بزرگترین آرزوم اینه همه کشورها رو بگردم و یه روزم برم مریخ! ^_^

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.4 41 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.