• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

باغ عفیف آباد شیراز

12 آذر، 1398
5 آذر، 1398
مدت مطالعه :
در بعد از ظهر دلنشین بهاری دوست دارید چه کاری انجام دهید؟ در هوای مطبوع و تازه کمی قدم بزنید و از طراوت گل‌ها و درختان در فصل بهار لذت ببرید؟ یا در میان ساختمان‌های تاریخی پرسه بزنید و از خود بیخود شوید؟ سری به موزه بزنید و در سکوت به اشیای تاریخی با هویت‌های ماندگار خیره شوید؟ شاید هم باید به باغ عفیف آباد شیراز بروید و همه‌ی اینها را با هم تجربه کنید. در ادامه با اسمارتیز همراه باشید تا با این باغ شیراز بیشتر آشنا شویم.
بهترین زمان دیدن باغ عفیف آباد
باغ‌ها را باید در بهار دید که فرصت جلوه‌گری داشته باشند، باید به آنها اجازه داد دلبری کنند؛ زبان باغ‌ها رنگ‌های زنده و عطر دلفریب‌ آنهاست. باغ عفیف آباد هر چقدر که ساختمان‌های مختلف و کاربری‌های متنوع داشته باشد که در هر فصلی با کار خود ادامه می‌دهند، باز هم یک باغ است؛ باغی که با ظرافت طراحی شده و با محبت و هنرمندی رشد کرده. بنابراین اولین توصیه‌ی ما این است که اگر قصد دیدن باغ عفیف آباد را کرده‌اید در فصل بهار و بخصوص در ماه اردیبهشت به دیدن آن بشتابید. شهر شیراز از اواسط خرداد رو به گرمای طاقت فرسایی می‌گذارد که ممکن است برای برخی گردشگران عزیز اذیت کننده باشد. اما باید به این نکته هم توجه داشته باشید که اردیبهشت شاید شلوغ‌ترین زمان بازدید از باغ عفیف آباد پس از عید نوروز باشد، مخصوصا اگر تعطیلاتی هم پیش روی‌تان قرار بگیرد.
با تمام این اوصاف همه می‌دانند که پاییز چه قدر می‌تواند زیبا و فریبنده باشد و به قول اخوان ثالث: باغ بی برگی که می‌گوید که زیبا نیست؟ پاییز شیراز از آنجایی که سرمای شدیدی ندارد، باغ عفیف آباد را به خواب نمی‌برد، بلکه نقش و رنگ‌‌های زرد و قرمز خود را به روی درختان بلند و گل‌های هزار شکل باغ می‌ریزد و زیبایی آن را صد چندان می‌کند. پاییز از لحاظ شلوغی نیز فصل خلوت تری برای بازدید از باغ عفیف آباد است. البته باغ عفیف آباد بر خلاف اسمش تنها محدود به باغ نیست و پر از ساختمان‌های تاریخی و زیبا با کاربری‌های مختلف است که در فصول مختلف برای بازدید در دسترس اند و در زمستان و تابستان و برای فرار از گرما و سرمای محیط، بسیار مناسب هستند و توصیه می‌شوند.
ساختمان اصلی باغ عفیف آباد
محیط داخلی عمارت اصلی عفیف آباد

راه دسترسی به باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد در شهر شیراز، مرکز استان فارس و در انتهای خیابان عفیف آباد قرار گرفته است. دسترسی به باغ عفیف آباد از راه‌های مختلفی ممکن است. تاکسی که فراوان است و خطی‌های بلوار ستارخان از روبروی باغ عفیف آباد عبور کرده و می‌توانند شما را به راحتی به سردر آن برسانند. اگر می خواهید از اتوبوس‌های درون شهری استفاده کنید باید از بین ایستگاه زرهی در بلوار استقلال و ایستگاه بعثت در بلوار بعثت یکی را به عنوان مقصد خود انتخاب کنید و پس از پیاده شدن با توجه به تابلوی راهنمای باغ عفیف آباد با حدود 5 دقیقه پیاده روی به آن برسید. با استفاده از مترو نیز می‌توانید به صورت غیر مستقیم به این باغ زیبا دسترسی داشته باشید؛ اگر در ایستگاه شهید آوینی پیاده شوید باید پس از خروج از ایستگاه مترو، از بلوار آوینی به سمت بلوار عفیف آباد تاکسی بگیرید. به همین ترتیب اگر در ایستگاه نماز پیاده شوید باید از میدان خلیلی به سمت بلوار ملاصدرا (سمت راست) رفته و با استفاده از تاکسی یا اتوبوس خود را به باغ عفیف آباد برسانید.
هزینه‌ی بلیط و ساعات دسترسی
به مانند اکثر مکان‌های گردشگری ثبت شده در میراث فرهنگی هزینه‌ی بلیط برای هموطنان گرامی 3 هزار تومان و برای توریستان خارجی محترم 20000 تومان می‌باشد.
ساعات بازدید همه روزه از 8 صبح تا 17 بعد از ظهر.
دانستنی‌های قبل از دیدن باف عفیف آباد
باغ عفیف آباد در سال 1284 اولین قدم‌ها را برای تبدیل شدن به چیزی که الان شده برداشت. قوام الملک دوم بود که این باغ را که از یادگاران دوران شاه عباس صفوی بود به همراه یک قنات در نزدیکی آن خرید و سر و سامانی به آن داد. ساختمان های کهنه‌ی آن را بازسازی کرد و بناهای جدید در آن احداث کرد. پس از او این باغ بارها دست به دست شد و مالکش تغییر پیدا کرد و در هر بار تغییراتی در آن داده شد که باعث شد به تدریج نام باغ عفیف آباد شهره‌ی شهر شود.
پس از سال 1340 این مکان در مالکیت ارتش قرار گرفت و به تدریج تجهیز و پرداخته شد؛ معماری بنا و مجموعه‌ی باغ به قدری زیبا بود که برای اقامت خاندان پهلوی و بیشتر از آن به طور اختصاصی برای بعضی از امیران ارتش مورد استفاده قرار می‌گرفت. باغ عفیف آباد پس از انقلاب نیز همچنان در اختیار ارتش باقی ماند.
باغ عفیف آباد دارای قسمت‌های مختلفی است و فقط یک باغ مخصوص گیاهان نیست. این باغ دارای یک عمارت اصلی است که تبدیل به موزه‌ی سلاح و موزه‌ی عبرت شده و در آن از انواع سلاح‌های تاریخی نگه‌داری می‌شود.
ستون‌های ساختمان اصلی باغ عفیف آباد
نمای بیرونی عمارت اصلی عفیف آباد

مجموعه‌ی باغ عفیف آباد دارای سرویس بهداشتی عمومی و قهوه‌ خانه‌ی سنتی عمومی و فروشگاه کتاب و محصولات سنتی است.
باغ عفیف آباد در نزدیکی مراکز تاریخی و گردشگری دیگری نیز قرار دارد که می تواند در یک روز از آنها نیز بازدید کنید؛ برای مثال باغ ارم، مسجد نصیر الملک، نارنجستان قوام، مجموعه‌ی وکیل و ارگ کریمخانی.
راهنمای بازدید از باغ عفیف آباد
همان طور که قبلا هم گفتیم باغ عفیف آباد از بخش های مختلفی تشکیل شده است. درب ورودی آن که در انتهای خیابان عفیف آباد قرار گرفته است، دربی چوبی است که به زیبایی مزین به نقش سنگی دو شیر در بالای آن است. گذر از این درب شما را به دالانی وارد می‌کند که طول کوتاهی دارد و بلافاصله وارد باغ عفیف آباد می‌شود. این درب که در قسمت شمالی باغ قرار دارد در گذشته درب اصلی باغ نبوده اما در طی تغییرات صورت گرفته برای این منظور در نظر گرفته شده است. به محض ورود به باغ عفیف آباد فضای خاص و معماری ایرانی باغ و ساختمان‌های آن به چشم می‌آید و شما را وارد حال و هوای خاص آن می‌کند. مسیر اصلی در دو طرف دارای درختان بلند سرو، کاج، چنار و ... است و حوضی زیبا با آبی زلال و آبنما در میان راه قرار گرفته است. گل‌کاری‌های باغ عفیف آباد بسیار شناخته شده اند و به عنوان یکی از بهترین نمونه‌های گل آرایی ایرانی از آنها نام برده می‌شود.
روبروی این مسیر عمارت سنتی عفیف آباد قرار دارد که با الهام گیری از معماری اصیل ایرانی اسلامی بنا شده است و همچون کعبه‌ شما را از دور به خود فرا می‌خواند. هر چهار سمت این ساختمان مکعب شکل دارای طراحی خاص و با تفاوت‌هایی ظریف است. نمای شمالی دارای پلکانی سنگی و چهار ستون سنگی است که احساس استحکام را به شما منتقل می‌کند. توصیه می کنیم حتما قبل از وارد شدن به ساختمان چرخی در اطراف عمارت عفیف آباد بزنید و نماهای مختلف آن را از دیده‌ی نظر بگذرانید. نمای جنوبی شباهت زیادی به نمای شمالی دارد و نمای غربی ساده و بدون پلکان است.
محیط باغ عفیف آباد
محیط باغ عفیف آباد

با بالا رفتن از پلکان قسمت شمالی می توانید وارد طبقه‌ی اول عمارت باغ عفیف آباد بشوید که یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های سلاح در خاور میانه است. انواع سلاح‌های سرد و گرم، زره، توپ و ... که برخی از آنها متعلق به شخصیت‌های مهم تاریخی ایران نظیر فتحعلی شاه، مظفر الدین شاه، سربازان و جنگجویان نهضت جنگل و ... هستند. جدا از هیجانی که دیدن این موزه در آدم بر می‌انگیزد، طراحی چشمگیر محیط داخلی نیز غیر قابل توصیف است. بعد از دیدن کردن از این گنجینه‌ی تاریخی می‌توانید از طریق پلکان به طبقه‌ی دوم رفته و از موزه‌ی عبرت دیدن نمایید؛ در این موزه دارایی‌های متعلق به خاندان پهلوی که در مناسب‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفتند نگه داری می‌شود. چشمان‌تان را به اطراف بگردانید و از هیچ چیز سرسری گذر نکنید؛ تمام اساسیه، دیوار‌ها، چیدمان و ... چنان با ظرافت و زیبایی طراحی شده‌اند که ارزش ساعت‌ها دقت را دارند و هر کدام‌شان تاریخ و داستان منحصربه‌فردی دارند.
 
پس از بازدید دقیق از عمارت عفیف آباد به سمت غرب باغ بروید (سمت چپ پس از خروج از درب عمارت). در این مکان حمام سنتی باغ عفیف آبد و قهوه خانه‌ی آن قرار گرفته‌اند. این دو بنا نیز چه از لحاظ ساختار بنا و چه از لحاظ تزئینات و کاشی‌کاری‌های نمونه‌ی خوبی از معماری ایرانی اسلامی و ذوق و هنر آن هستند. قهوه‌خانه دارای 6 حجره است که دیوار‌ها و سقف آن با تصاویری از داستان‌های شاهنامه تزیین شده است.

قصد سفر به شیراز را دارید؟ شاید خواندن مطلب «سفر به شیراز» برای شما جذاب باشد.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

دوستام کیان صدام می‌کنن. عاشق موسیقی‌های سنگین و زیبایی‌های پیچیده هستم،‌ به خاطر همین سفر جذبم می‌کنه. چون یه فرآیند طولانی و دقیقه؛ باعث می‌شه برای یه مدت نامعلومی وارد داستان‌ها و درگیری‌های غیر قابل پیش‌بینی بشی. دانشجوام و درگیر کتاب، پرخور و درگیر غذا، شاداب و درگیر عشق. می‌نویسم تا تجربه‌ها و نظراتم را به بقیه به اشتراک بذارم می‌دونم که به درد می‌خوره.

امتیاز دهید 1 دیدگاه ۵ / 4.4 28 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
امیر
2 تیر، 1399

عالی