• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

دریاچه‌ی نئور؛ هدیه‌ی طبیعت به عاشقان زیبایی

23 اردیبهشت، 1399
23 اردیبهشت، 1399
مدت مطالعه :
دریاچه نئور و ییلاقات سوباتان دو جزیره‌ی بهشتی هستند که توسط رشته‌کوه‌های بلند و دشت‌های گل‌های وحشی به هم متصل شده‌اند. اگر می‌خواهید لذت واقعی یک طبیعت بکر و بی‌نظیر را تجربه کنید، دریاچه نئور با آغوش باز در ارتفاعات کوه‌های اردبیل و تالش در انتظار شما نشسته و مثل عقیق کبود انگشتری در دره‌های سرسبز روستای عباس‌آباد آرامیده. بازدید از این دریاچه‌ی بزرگ که از آب چشمه‌های شیرین طبیعی تغذیه می‌شود، روز گوارایی برای‌تان می‌سازد که هرگز فراموش نخواهید کرد. با اسمارتیز همراه باشید تا با دریاچه نئور اردبیل بیشتر آشنا شوید.
بهترین زمان دیدن دریاچه نئور
اگر به دنبال یک تفریح سالم و مفرح خانوادگی هستید و دوست دارید چند ساعتی با خیال راحت در دل طبیعت استراحت کنید بهتر است در اواخر بهار یا فصل تابستان به دیدن دریاچه نئور بروید. در این زمان کم کم هوای مطبوع و گرمای طبیعی بر منطقه چیره می‌شود، ماهی‌های قزل‌آلای رنگین کمان سر از آب بیرون می‌آورند و دست‌های اطراف دوباره سبز و یک‌دست، منظره‌ای فراموش‌نشدنی را پیش چشمان شما می‌گذارند. چون این دریاچه در منطقه‌ای سردسیر قرار گرفته پس بهتر است حتما در فصل‌های گرم به آنجا بروید تا سرما یا برف و باران مشکلی برای‌تان ایجاد نکند.
دریاچه نئور
کمپ زدن کنار دریاچه نئور از متداول‌ترین کارهایی است که انجام می‌شود. | عکس: داود فضائلی
اما اگر از کوهنوردان حرفه‌ای هستید و لوازم کافی دارید، حتما می‌توانید به فصل زمستان هم فکر کنید. کوه‌های اطراف دریاچه در فصل زمستان کاملا پوشیده از برف هستند و آب دریاچه معمولا کاملا یخ می‌زند. پس اگر دنبال یک ماجراجویی سرد و نفس‌گیر هستید، نئور در قلب کوهستان‌های باغرو منتظر شماست. همچنین بهتر است که حرکت خود را طوری تنظیم کنید که بتوانید قبل از تاریکی هوا به سمت شهر برگردید. هر چه به زمان غروب خورشید نزدیک‌تر شوید، هوا هم سردتر می‌شود.
راه‌های دسترسی به دریاچه نئور
از نظر جغرافیایی دریاچه نئور بین شهر‌های تالش و خلخال قرار دارد؛ یعنی در مرز استان‌های گیلان و اردبیل. این دریاچه در فضای دره‌های بین کوهستان باغرو تشکیل شده. اگر از سمت اردبیل حرکت می‌کنید باید در جاده‌ی خلخال قرار بگیرید؛ بعد از حدود 35 کیلومتر به روستای بودالالو می‌رسید که ورودی آن در سمت چپ شما قرار دارد. در همان اول جاده به یک دوراهی می‌رسید که باید مسیر مستقیم را انتخاب کنید. از اینجا 13 کیلومتر تا دریاچه فاصله دارید. در بین راه از روستای عباس‌آباد هم گذر می‌کنید و در دوراهی آخر مسیر سمت چپ را می‌روید تا زودتر به دریاچه برسید. مسیر تا رسیدن به خود دریاچه آسفالت است اما دور دریاچه خاکی و دشت است. می توانید ماشین‌تان را با فاصله از دریاچه پارک کنید تا در ناهمواری‌های خاکی اطراف آن آسیب نبیند.
ترکینگ نئور به سوباتان
مسیر نئور به سوباتان | عکس: مجید بهزاد
این دریاچه‌ی زیبا از طریق یک جاده‌ی کوچک اما طولانی به ییلاقات سوباتان در ارتفاعات استان گیلان وصل می‌شود. پس اگر می‌توانید از این راه هم به دریاچه دسترسی داشته باشید و لذت خود از این بازدید را چند برابر کنید. همچنین می‌توانید این مسیر را به صورت حرفه‌ای با دوچرخه طی کنید. به غیر از این‌ها که مسیر‌های ماشینی هستند، مسیرهای کوهنوردی اختصاصی هم وجود دارند که اگر تمایل داشته باشید می‌توانید از آن‌ها برای فتح این ارتفاعات استفاده کنید. بازدید از این جاذبه و موهبت طبیعی هزینه‌ای ندارد و با هر ماشینی می‌توانید به راحتی خودتان را به دریاچه نئور برسانید.
دانستنی‌هایی قبل از دیدن دریاچه نئور
  • در زبان مغولی کلمه‌ی نئور به معنی دریاچه است و اسم این دریاچه هم از این کلمه گرفته شده. البته در زبان آذری هم کلمه‌ی مشابهی وجود دارد که برای دریاچه‌هایی که هیچ رودی به آن‌ها نمی‌ریزد استفاده می‌شود. چنین دریاچه‌هایی در کشور آذربایجان هم وجود دارند و همه‌ی آن‌ها به همین نام هستند.
  • دریاچه نئور در ارتفاع 2500 متری از سطح دریا قرار گرفته و مساحت سطح آن 210 هکتار است. البته در زمان کم آبی این دریاچه تبدیل به دو دریاچه‌ی کوچک‌تر می‌شود که در زمان پرآبی به هم می‌پیوندند. به طور متوسط عمق قسمت‌های مختلف این دریاچه 5 متر است و به ندرت از 7 متر عبور می‌کند.
  • آب این دریاچه از 3 منبع تامین می‌شود: اول برف‌های آب شده در فصل تابستان که به صورت جریان‌‌های مستقیم وارد می‌شوند. دوم بارش‌های باران و برفی که مستقیم بر سطح دریاچه می‌ریزند و سوم چشمه‌های فراوانی که از زمین و دل کوه‌ها می‌جوشند و در این نقطه جمع می‌شوند.
  • چون این دریاچه به دریا یا اقیانوس متصل نیست، آب شیرینی دارد و این باعث می‌شود برای پرورش نوع خاصی از ماهی قزل‌آلا مناسب باشد. همچنین پوشش گیاهی و جانوری خاصی نیز در این منطقه وجود دارد. 
  • این منطقه محل مهاجرت چند گونه‌ی مختلف از پرندگان است؛ به همین دلیل شکار در طبیعت اطراف دریاچه‌ی نئور ممنوع است و محیط آن به شدت مورد مراقبت قرار گرفته. حتی طرح‌هایی انجام شده تا تغییرات ناخواسته‌ی زیست‌محیطی فورا جبران شود.
  • مردم بومی روستاهای اطراف از طبیعت این منطقه برای دام‌داری، زنبورداری و کشاورزی استفاده می‌کنند و پتانسیل‌های گردشگری آن باعث افزایش رونق اقتصاد منطقه شده.
  • همچنین در سال 1366 سدی به منظور کنترل و هدایت آب شیرین دریاچه برای استفاده‌های کشاورزی بر روی تنها خروجی آن احداث شد.
راهنمای بازدید از دریاچه نئور
دریاچه نئور از جاذبه‌های طبیعی شناخته‌شده‌ی استان اردبیل و حتی ایران است. احتمالا هرکس که کم‌ترین علاقه‌ای به گردشگری داشته باشد حداقل یک بار اسم این دریاچه را شنیده؛ ولی با همه‌ی این حرف‌ها، دریاچه نئور به دلیل دور بودن و اینکه امکان دسترسی و رفت و برگشت سریع به آن وجود ندارد، خیلی جای شلوغی نیست. بنابراین تقریبا هر زمانی که هوس یک طبیعت‌گردی خانوادگی یا دوستانه آرام به سرتان زد می‌توانید روی آن حساب کنید.
دریاچه نئور
معمولا تورهای دریاچه نئور به سوباتان از پرطرفدارترین تورهای طبیعت‌گردی در بهار هستند. | عکس: داود فضائلی
فضای اطراف این دریاچه‌ی بی‌نظیر بسیار وسیع است و می‌تواند مکان باز و امنی برای بازی کودکان باشد. معمولا کودکان فضاهایی را که بتوانند راحت بدوند و سر و صدا کنند را دوست دارند؛ از طرف دیگر در این مکان می‌توانند ارتباط نزدیکی با زیبایی‌های لطیف طبیعی برقرار کنند و چیزهای زیادی یاد بگیرند.
پیشنهاد ما این است که وسایل لازم برای یک گردش نیم‌روزه را همراه‌تان داشته باشید؛ وسایلی مثل زیرانداز، پتو‌ی مسافرتی، بالش، ظروف غذا، چای و تنقلات، وسایل بازی مثل بدمینتون، توپ و ... . می‌توانید گاز پیک‌نیک کوچکی داشته باشید تا غذای خود را گرم کنید یا چای تازه‌ دم درست کنید. اگر منقل و زغال هم داشته باشید فضای اطراف دریاچه جای مناسبی برای درست کردن یک کباب دلچسب و بعد هم چای زغالی است.
معمولا در شهریورماه مسابقات ماهیگیری در دریاچه نئور برگزار می‌شود.
برای لذت بردن از طبیعت دریاچه نئور هم لازم نیست کار خاصی انجام دهید. همه‌چیز در برابر چشمان شما گسترده شده و شما را بی‌اختیار غرق در منظره‌های چشم‌نواز می‌کند. آب دریاچه آبی کبود است و چهره‌ی آسمان را در خود بازتاب می‌دهد. کناره‌های دریاچه کم عمق است و به راحتی می‌توانید کنار سنگ‌ها بنشینید و پاهایتان را در آب سرد آن فرو ببرید؛ البته اگر بتوانید بیشتر از چند ثانیه دوام بیاورید! عکس گرفتن کنار دریاچه نئور تفریح لذت‌بخشی است و تقریبا همیشه از نتیجه‌ی هر عکس راضی خواهید بود! مخصوصا عکس گرفتن از گل‌های وحشی دامنه‌های دریاچه که واقعا زیبا و رنگارنگ هستند.
در بعضی مواقع به خصوص شهریور ماه، مسابقه‌ی ماهی‌گیری هم در دریاچه نئور برگزار می‌شود. در این مسابقه می‌توانید شانس‌تان را برای گرفتن یک قزل‌آلای بزرگ امتحان کنید. این ماهی‌ها معمولا قبل از شروع فصل سرما جمع‌آوری می‌شوند و دوباره با گرم شدن هوا به آب انداخته می‌شوند.
برای اقامت هم نگران نباشید چون هم خانه‌های روستایی و هم کمپ‌های بوم‌گردی مختلفی در اطراف روستا وجود دارند که میزبان شما باشند. چون در اطراف دریاچه سرویس بهداشتی و مغازه وجود ندارد بهتر است احتیاجات خود را در روستا رفع کنید. آب معدنی و کیسه‌ی زباله حتما همراه‌تان داشته باشید و تمام سعی‌تان را برای مراقبت از منظره‌های بکر و دلنواز دریاچه نئور بکنید.

قصد سفر به اردبیل را دارید؟ مطالب «خرید در اردبیل» و «رستوران های اردبیل» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

دوستام کیان صدام می‌کنن. عاشق موسیقی‌های سنگین و زیبایی‌های پیچیده هستم،‌ به خاطر همین سفر جذبم می‌کنه. چون یه فرآیند طولانی و دقیقه؛ باعث می‌شه برای یه مدت نامعلومی وارد داستان‌ها و درگیری‌های غیر قابل پیش‌بینی بشی. دانشجوام و درگیر کتاب، پرخور و درگیر غذا، شاداب و درگیر عشق. می‌نویسم تا تجربه‌ها و نظراتم را به بقیه به اشتراک بذارم می‌دونم که به درد می‌خوره.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.