• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

جاهای دیدنی چهارمحال‌ و بختیاری

24 شهریور، 1398
24 شهریور، 1398
مدت مطالعه :
آماده‌ی سفر به بام ایران هستید؟ چهارمحال‌وبختیاری با قله‌های بلند 4 هزار متری و دشت‌های وسیعش بهشت طبیعت‌گردها محسوب می‌شود. اگر شما هم به دنبال مقاصد بکری هستید که از زیبایی طبیعت نفستان بند بیاید، وقت آن است که این استان زیبا را بیشتر بشناسید.

زردکوه بختیاری
نمی‌شود از چهارمحال‌وبختیاری نوشت و نام زردکوه بختیاری را به میان نیاورد. این قله‌ی 4224 متری در دل رشته کوه‌های باشکوه زاگرس و در نزدیکی شهرستان کوهرنگ، همچون نگینی بر فراز بام ایران می‌درخشد. بی‌شک زردکوه مقصد کسانی به شمار می‌رود که شیفته‌ی کوهستان و کوه‌نوردی باشند. بنابراین اگر مشتاق فتح دومین قله‌ی مرتفع رشته کوه‌های زاگرس هستید، صعود آن را در برنامه‌های امسالتان قرار دهید.
نمایی زیبا از زردکوه بختیاری

زردکوه، مسیرهای صعود متنوعی دارد و وجود دو جان‌پناه چال‌میشان و خرسان در ارتفاعات مختلف امکان صعود امن‌تر به این قله‌ی مرتفع را فراهم می‌آورد. چند یخچال طبیعی، رودخانه‌های متنوع و خط‌الرأس بسیار زیبای این کوهستان، زیبایی صعود به آن را دوچندان می‌کند. به دلیل هوای بسیار سرد این منطقه و خطر سقوط بهمن، صعود زمستانه‌ به این قله خطرناک و نیازمند تمهیدات بیشتری است؛ پس فکر صعود بدون برنامه‌ریزی و کمک حرفه‌ای را از سرتان بیرون کنید. از نظر زمانی مرداد و شهریور، بهترین زمان سفر به زردکوه بختیاری به شمار می‌رود. پس پیش به سوی فتح زردکوه زیبای بختیاری!

آبشار زردلیمه
تفاوتی ندارد به شمال سفر کرده باشیم یا جنوب غرب، آبشارها همیشه از خواستنی‌ترین زیبایی‌های طبیعت هستند. آبشار زردلیمه در شهرستان اردل استان چهارمحال‌وبختیاری هم از جمله‌ی همین آبشارهای درخشان محسوب می‌شود. آبشاری عریض در دامنه‌ی کوه‌های زاگرس که قرار گرفتنش در دل طبیعتی بکر رسیدن به آن را سخت و در عین‌حال جذاب‌تر می‌کند.

آبشار زیبای زردلیمه
این منظره‌ی بی‌نظیر ارزش پیمایش چند ساعته را ندارد؟
رسیدن به این زیبای دلربا کار راحتی نیست! مسیر رسیدن به زردلیمه پیمایشی است، یعنی قید سواری با ماشین را باید بزنید و خودتان را برای پیمایش چند ساعته در میان درختان جنگلی آماده کنید. مسیری 15 -20 کیلومتری که احتمالا شما را وادار می‌کند شب را در دل طبیعت بگذرانید. اگر قصد رفتن به این آبشار زیبا را دارید، یادتان باشد اردیبهشت‌ماه مناسب‌ترین زمان رفتن به این منطقه محسوب می‌شود. چرا که هم دمای هوا مساعد است و هم طبیعت با زیبایی‌های سحرانگیزش هوش از سرتان می‌برد. بعد از پیمایش مسیر جنگلی به دره‌ای می‌رسید که این آبشار را در دل خود جا داده، و از دیدنش شگفت‌زده خواهید شد. این آبشار در فاصله‌ی 80 کیلومتری شهرکرد قرار دارد و برای رسیدن به آن ابتدا باید به جاده آلیکوه بروید. از روستای کاج عبور کنید و بعد از رسیدن به روستای رستم آباد به سمت جنوب حرکت کنید. برای رسیدن به این آبشار حتما از یک راهنمای حرفه‌ای کمک بگیرید و فکر تنهایی سفر کردن به این آبشار را از سرتان بیرون کنید.

سبز کوه
هرچه پیش‌تر می‌رویم، زیبایی‌های بکر طبیعت این استان زیبا شگفت‌انگیزتر می‌شود. اگر به دنبال مقصدی هستید که از زیبایی مناظری که می‌بینید هوش‌وحواس برایتان نماند، نام سبز کوه را به خاطر بسپارید. منطقه‌ی حفاظت شده‌ی سبزکوه با چشم‌اندازهای کوهستانی، مرتعی و جنگلی‌ متمایزش، جایی است که اگر عکس‌هایش را ببینید باورتان نمی‌شود اینجا ایران باشد! دشت‌های وسیع و سرسبز، جنگل‌های بلوط، دریاچه‌ی نمک، رودخانه‌های پرآب و آبشارهای زیبا تنها بخشی از زیبایی‌ چشم‌نواز این منطقه‌ی دلربا به شمار می‌رود.
نمایی زیبا از سبزکوه

آبشار بزرگ تنگ زندان که فیلم‌هایش ترند این روزهای شبکه‌های اجتماعی شده است، در منطقه‌ی حفاظت شده‌ی سبزکوه قرار گرفته و برای دیدنش باید پای‌افزار آهنین به پا کنید! آبشار تنگ زندان که در زبان محلی کرودیکن هم نامیده می‌شود، با ارتفاع 100 متر بزرگ‌ترین آبشار ایران به حساب می‌آید و برای رسیدن به آن باید از مسیرهای صخره‌ای بگذرید. بنابراین بازدید از این آبشار زیبا صرفا با همراهی یک گروه حرفه‌ای و سرپرستی یک راهنمای باتجربه امکان‌پذیر می‌باشد. علاوه بر تنگ زندان، آبشار قزل، آبشار کردی سبزکوه و آبشار دره‌عشق از دیگر آبشارهای این منطقه به شمار می‌رود که طراوت و سرزندگی را به این منطقه هدیه آورده‌اند.
سبزکوه با مساحتی 62 هکتاری بین شهرستان‌های بروجن، لردگان و کیار قرار گرفته و حدودا 150 کیلومتر از شهرکرد فاصله دارد. فصل بهار و تابستان به خصوص از اوایل اردیبشهت تا مردادماه بهترین زمان سفر به بهشت سبزکوه به شمار می‌رود.


دره عشق
امان از وقتی که پای عشق به میان طبیعت بکر باز شود! در میان جادوی منطقه‌ی حفاظت شده‌ی سبزکوه بختیاری، دره‌ای قرار گرفته که میزبان طولانی‌ترین رودخانه‌ی ایران می‌باشد. علاوه بر کارون که نبض حیات این منطقه با جریانش می‌تپد، وجود شالیزارها و باغ‌های انار هم این دره را سرشار از لذت بصری کرده است.
نمایی زیبا از دره عشق
آبشار دیدنی دره عشق را از دست ندهید!

درباره‌ی نام دره عشق افسانه‌هایی وجود دارد که شنیدنی‌ترین آن‌ها داستان دو عاشق است که در دو سمت رودخانه زندگی می‌کردند. در آن زمان هنوز پلی روی این رودخانه ساخته نشده بود، پس این دو عاشق برای دیدار مجبور بودند دل به رودخانه بزنند! به همین دلیل این دره را دره‌ی عشق نامیدند. آبشار، رودخانه، شالیزار، انارستان، منطقه‌ی حفاظت شده‌ی هلن، عشایر و رفتینگ بر بستر رودخانه‌ی کارون جاذبه‌هایی هستند که بازدید از این منطقه‌ی منحصربه‌فرد را ماندگار می‌کنند.
دره عشق در 110 کیلومتری شهرکرد قرار گفته و برای رسیدن به آن باید به جاده‌ی شهرکرد-ایذه بروید. همینطور که مشغول لذت بردن از نمای درخت‌های بلوط و چشم‌انداز رشته‌کوه زاگرس هستید، حواستان به تابلوی روستای جوزان هم باشد. بعد از آن به سمت دروک برانید و ادامه‌ی مسیر این روستا شما را به دره‌ی عشق می‌رساند.

دشت هلن
برویم سراغ جاذبه‌ی دیگری از سرزمین پر از جادوی سبز و قله‌های مرتفع! دشت هلن همانقدر جذاب است که نامش. این دشت زیبا که مرز دو استان خوزستان و چهارمحال‌وبختیاری محسوب می‌شود با چشم‌اندازهای بی‌نظیرش جلوه‌ی متفاوتی از طبیعت در حافظه‌ی تصویریتان به جا می‌گذارد.
نمایی زیبا از دشت هلن
اگر به این دشت زیبا رفتید، گرفتن عکس‌های اینستاگرامی فراموش نشود!

اما چرا هلن؟ حکایت‌ها خبر از آن دارد که پرستاری آمریکایی به نام هلن در سال 1931 میلادی به این منطقه می‌آید و با پزشکی بختیاری ازدواج می‌کند. این زوج عاشق همراه با عشایر بختیاری کوچ می‌کردند و به مداوای مردم می‌پرداختند. در همان زمان مهندسان مشغول نقشه‌برداری از این منطقه بودند و نام هلن را به پاسداشت خدمات این بانو روی این دشت نهادند. این دشت زیبا که بیشترین مساحت آن را جنگل‌های بلوط تشکیل می‌دهد مقصدی جذاب برای کمپ کردن و طبیعت‌گردی محسوب می‌شود. وجود رودخانه‌ی دوپلان و ارمند موجب طراوت این دشت شده و اگر شانس با شما یار باشد می‌توانید مدتی را با عشایر ساکن این منطقه سپری کنید. این دشت در 110 کیلومتری شهرکرد و در مجاورت شهر ناغان قرار دارد.

شیر سنگی؛ نمادی از رشادت قوم بختیاری
بختیاری‌ها از اقوام دلیر و تاریخ‌ساز کهن‌سرزمین ایران بوده‌اند که رسوم خاصی برای گرامی‌داشت شجاعت جنگاوران ایل خود داشتند. مجسمه‌های "شیرسنگی" یا "برد شیر"، تندیس‌هایی هستند که بر سنگ قبر جان‌باختگان شجاع این قوم تراشیده می‌شدند تا یادآوری از رشادت، شجاعت و فروتنی این افراد باشند.

نمایی از شیرسنگی
شیرسنگی یا بردشیر نماد شجاعت و دلیری جنگاوران بختیاری بوده است
این مجسمه‌ها شبیه شیر و منقش به طرح‌هایی از اسب و شمشیر بودند که نام متوفی بر روی آن حک شده بود. بردشیرها علاوه بر اصالت قومیتی، پیشینه‌ای تاریخی دارند به طوری که قدیمی‌ترین شیرسنگی این استان به دوره‌ی صفویه بازمی‌گردد. اگر از چهارمحال‌وبختیاری به سمت خوزستان حرکت کنید، به روستاهایی می‌رسید که محل زندگی ایلات بختیاری می‌باشند. در اطراف این روستاها می‌توان شیرسنگی‌های معروف را مشاهده کرد. تندیس‌هایی که تعدادشان بر اثر بی‌توجهی و گاها سرقت روزبه‌روز در حال کمتر شدن است و برای حراست از بازمانده‌های آن باید فکری جدی کرد.

سنگ‌نوشته‌های مشروطیت؛ سندی مکتوب از حقایق انقلاب مشروطه
همانطور که پیش از این هم اشاره کرده بودیم، بختیاری‌ها قومی تاریخ‌ساز در کهن‌سرزمین ایران بوده‌اند. از جمله اقدامات شاخص سرداران بختیاری نقش کلیدی آن‌ها در انقلاب مشروطیت می‌باشد که اسناد تاریخی آن گواهی بر اصالت این ادعاست. این اسناد تاریخی به صورت سنگ‌نوشته در روستای ده‌چشمه شهرستان فارسان قرار گرفته و امروزه نوعی جاذبه‌ی گردشگری محسوب می‌شود.

سنگ نوشته های مشروطیت
3 کتیبه که همچون سندی مکتوب از حضور بختیاری‌ها در انقلاب مشروطیت به جا مانده!
در نزدیکی این روستا، منطقه‌ای خوش آب‌وهوا به نام پیرغار وجود دارد که 3 کتیبه‌ی سنگی با نگاره‌هایی به خط نستعلیق به چشم می‌خورد. در این کتیبه‌ها، شرح مختصری از لشکرکشی بختیاری‌ها به تهران و نقش سرداران بختیاری در سرکوبی محمدعلی‌شاه و پیروزی انقلاب مشروطیت به رشته تحریر درآمده است. این کتیبه‌ها به دستور سردار اسعد و سردار ظفر از رهبران مشروطه‌خواهی بختیاری نگاشته شدند و ارزش تاریخی دارند. بنابراین برای بازدید از این کتیبه‌ها به شهرستان فارسان بروید، روستای ده‌چشمه را پیدا کنید و به تفرچگاه پیرغار سری بزنید. در این منطقه‌ی خوش آب‌وهوا علاوه بر لذت بردن از مناظر طبیعی، آبشارها و غار طبیعی موجود درآن، از این کتیبه‌ها هم دیدن نمایید.

قلعه جونقان
حالا که قرعه‌ی کار به معرفی آثار تاریخی افتاده است، بگذارید به سراغ قلعه‌ای در شهر جونقان برویم که با سبک اروپایی‌اش یادگاری متفاوت از دوران قاجاریه به حساب می‌آید. قلعه جونقان که به قلعه سردار اسعد بختیاری هم شهرت دارد، نقش کلیدی در انقلاب مشروطیت داشته و به نحوی پایگاه اصلی سردار اسعد بختیاری برای طرح‌ریزی فتح تهران بوده است.

قلعه جونقان
معماری این قلعه الهام‌گرفته از سبک فرانسوی می‌باشد
این قلعه در روزگار رونق خود با باغ‌هایی سرسبز و استخری بزرگ در محوطه‌ی مرکزی خود احاطه شده بود. استفاده از آیینه‌کاری‌، نقاشی دیواری، گچ‌بری، آجرکاری(به شکل مستطیل، لوزی، گل‌میخی و مربعی) و ستون‌های زیبا در بنای این کاخ، آن را به بنایی منحصربه‌فرد بدل کرده است.

هانری رنه دالمانی در کتاب از خراسان تا بختیاری:

این قلعه زیبایی‌های افسون‌کننده‌ای داشت که یادآور صحنه‌های داستان‌ شهرزاد قصه‌گو در داستان‌های هزار و یک شب بوده است.


این قلعه‌ی تاریخی علاوه بر زیبایی‌های معماری و حضور سردار اسعد بختیاری، میزبان شخصیت‌های سیاسی بزرگ دیگری هم بوده و بخشی از لغت‌نامه‌ی دهخدا هم در این قلعه به رشته‌ی تحریر درآمده است. از دیگر ویژگی‌های قلعه جونقان به دست آوردن عنوان نخستین خانه‌ی مجهز به الکتریسیته و موتور برق در اصفهان و چهارمحال‌بختیاری می‌باشد. این قلعه به تاریخ 5 دی‌ماه سال 1356 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و به عنوان موزه‌ی مشروطیت، میزبان علاقه‌مندان آثار تاریخی می‌باشد. برای رفتن به این قلعه ابتدا باید به شهر جونقان در 42 کیلومتری شهرکرد بروید. سپس سراغ شهرداری جونقان را بگیرید و از این قلعه در کنار شهرداری جونقان دیدن کنید.

تالاب چغاخور
شگفتی‌های این استان سرسبز تمامی ندارد. تالاب بین‌المللی چغاخور با پوشش گیاهی و جانوری متنوعش بر پهنای دشت‌های وسیع بام ایران دامن گسترانیده و در سال‌های اخیر گردشگران زیادی را روانه‌ی این منطقه کرده است. اقلیم ویژه‌ی تالاب بین‌المللی چغاخور و همسایگی آن با کوه کلار موجب شده تا دوستداران طبیعت در این منطقه به ماجراجویی‌های مختلف بپردازند. علاوه بر لذت بردن از آرامش تالاب و پوشش گیاهی متنوع اطراف آن، هوس کوهنوردی و دوچرخه‌سواری در مسیرهای تعیین‌شده‌ بسیاری از گردشگران را به این تالاب روانه می‌کند. علاوه بر این جاذبه‌ها، تالاب چغاخور میزبان پرندگان مهاجر و دائمی بسیاری می‌باشد. بنابراین اگر اهل پرنده‌نگری هستید این تالاب برایتان زیبایی مضاعف خواهد داشت.
نمایی زیبا از تالاب چغاخور
بودن در کنار این تالاب، خود آرامش نیست؟

اگر به دنبال مقصدی خنک برای سفرهای تابستانه هستید، این تالاب را از قلم نیندازید. هوای خنک و مطبوع این منطقه موجب شده تا بهار و تابستان بهترین فصل رفتن به این تالاب باشد. این تالاب حدودا 65 کیلومتر با شهرکرد فاصله دارد. برای بازدید از این تالاب از شهرکرد به سمت کیان بروید. بعد از عبور از شمس‌آباد، شلمزار، گهرود و قبل از جاده‌ای که به ایذه می‌رود این تالاب را خواهید یافت.

تالاب گندمان
در امتداد کوه کلار و در نزدیکی تالاب چغاخور، تالابی قرار گرفته که بهشت پرنده‌نگران محسوب می‌شود. تالاب گندمان هم مانند تالاب چغاخور تالابی بین‌المللی محسوب می‌شود که سالانه میزبان علاقه‌مندان زیادی می‌باشد. علاوه بر بارش‌های آسمانی که بخشی از آب این تالاب را تأمین می‌کند، وجود چند چشمه‌ی طبیعی کوچک و بزرگ و رودخانه آقبلاغ سهم بزرگی در جریان آب این تالاب دارد.
نمایی زیبا از تالاب گندمان
تالاب گندمان در هر فصل زیبایی منحصربه‌فردی دارد!
اگرچه خشکسالی‌های اخیر بر میزان آب این تالاب اثر گذاشته اما بارندگی‌های اخیر موجب شده تا نبض حیات به تالاب گندمان بازگردد. برای دیدن زیبایی‌های این تالاب بهتر است فصل بهار را برای سفر به این منطقه انتخاب کنید. جالب است بدانید این تالاب جزو 10 تالاب برتر پرنده‌نگری در ایران رتبه‌بندی می‌شود و در فهرست کنوانسیون رامسر هم به ثبت رسیده است. برای بازدید از این تالاب ابتدا به شهر گندمان در فاصله‌ی 80 کیلومتری شهرکرد بروید و با کمک نقشه یا راهنمایی ساکنان این شهر به بازدید این تالاب بپردازید.


برچسب(ها)

نویسندگی و عکاسی پنجره‌هایی هستن که من رو به جهان بیرون وصل می‌کنن. علاقه به طبیعت باعث شد به سمت فعالیت‌های محیط‌زیستی برم و در ادامه به سفر علاقه‌مند بشم. سفر برای من فرصت کشفه و کمکم کرده ابعاد جدیدی از خودم رو بشناسم. کتاب، فیلم و پادکست هم اجزای جدانشدنی زندگی من هستن.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.3 43 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.