دروازه قرآن

14 شهریور، 1398
14 شهریور، 1398
مدت مطالعه :
دروازه قرآن، یکی از ورودی‌های مهم شهر بود و مسافران، درباریان و مردم عادی با الاغ و اسب‌های خود از طریق این دروازه به شیراز ورود یا خروج می‌کردند. درست است که دروازه قرآن کنونی، دروازه کهن نیست و بازسازی شده و باوجود آن‌که اکنون مسیر خودرو ندارد اما با قدم زدن از زیر آن می‌توانید خود را در شیراز حدودا هزار سال پیش تصور کنید. شیراز هنوز هم زیبایی‌های قدیمی‌اش را دارد.
بهترین زمان دیدن دروازه قرآن
دروازه قرآن در شب | عکس: روح‌اله یگانه
دروازه قرآن در مقایسه با سایر جاهای دیدنی شیراز، یک جاذبه خلوت محسوب می‌شود. دلیل قابل قبول آن این است که دروازه قرآن، ورودی شهر شیراز است و به‌دلیل دوری از مرکز شهر مسافران کمتری دارد. اگرچه شب‌ها به‌دلیل وجود رستوران و بوفه، محلی‌های شیراز، این مکان را برای صرف شام انتخاب می‌کنند. مسافران، معمولا از سمت دروازه قرآن وارد شهر شیراز می‌شوند و اکثر آن‌ها ماشین را کنار می‌زنند و زمانی را برای بازدید از دروازه قرآن در بدو ورود اختصاص می‌دهند. 
بهترین زمان بازدید از شیراز اردیبهشت‌ماه است. اگر به شلوغی اهمیت نمی‌دهید، عید نوروز هم گزینه مناسبی است. اما اگر حساسیت بهاری دارید، پاییز نیز یک زمان مناسب برای شیرازگردی است. 
در اردیبهشت‌ ماه، هرکجای شیراز بروید بوی بهار نارنج شما را مست می‌کند و یکی از بهترین و محبوب‌ترین زمان‌های سفر به شیراز است. 15 اردیبهشت ماه، روز شیراز است و مسافران زیادی که در این روز به شیراز می‌روند، با شور و نشاط خاصی روبه‌رو می‌شوند.
عید نوروز هم مسافران زیادی به این شهر می‌آیند و شلوغ‌تر از اردیبهشت می‌شود. احتمالا بخواهید عید نوروز به شیراز بروید. حواس‌تان باشد که در عید نوروز جای سوزن انداختن در دروازه قرآن نیست. حتی اگر در ساعات ظهر بروید.
پاییز هم انتخاب محبوبی برای شیرازگردی است چرا که برگ درختان فراوانی که در سطح شهر هستند، زرد و سرخ شده و می‌ریزند. هوای شیراز در این فصل مطبوع است اما اواخر پاییز بارندگی‌ها شروع می‌شود.
راه دسترسی به دروازه قرآن
آدرس: ایران، فارس، شیراز، ورودی شیراز از سمت مرودشت 
مسیر دسترسی: دروازه قرآن دقیقا در ورودی شهر شیراز از سمت مرودشت است. اکثر مسافرانی که از استان‌های مختلف به شیراز وارد می‌شوند از سمت دروازه قرآن به این شهر می‌روند. دلیل آن موقعیت جغرافیایی باقی استان‌ها به شیراز است. اما اگر از مرکز شهر می‌خواهید به دروازه قرآن بروید مسیر زیر را در پیش بگیرید:
از مرکز شیراز به سمت شرق در آزادگان به سوی جاده 5 بروید و ابتدا به سمت راست و سپس به سمت چپ به طرف آزادگان بپیچید. در میدان، از خروجی سوم به طرف بلوار شهدای حج بروید. به سوی خیابان بدر و سپس خیابان مثنوی ادامه دهید. 1 کیلومتر جلوتر به سمت بلوار سلمان فارسی گردش به راست کنید. در میدان گلستان از اولین خروجی خارج شوید و به سوی بلوار ابونصر ادامه دهید. 120 متر جلوتر به سمت چپ به سوی بلوار بوستان بروید و به طرف دلگشا، گردش به چپ کنید. 300 متر جلوتر به سوی بلوار هفت تنان ادامه دهید و 2 کیلومتر بعد، به آرامی به سمت چپ به طرف آزادراه شیراز – مرودشت بپیچید. 600 متر جلوتر به دروازه قرآن می‌رسید.
دروازه قرآن فاقد پارکینگ است و باید خودروی خود را کنار خیابان پارک کنید.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
ساعات دسترسی: 24 ساعته
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: رایگان
هزینه بلیط برای گردشگران خارجی: رایگان
دانستنی‌هایی قبل از دیدن دروازه قرآن
دروازه قرآن در روز | عکس: Stefan Krasowski
دروازه قرآن که در گذشته به آن طاق قرآن گفته می‌شد به دستور عضدالدوله دیلمی در ورودی شهر ساخته و قرآنی در آن گذاشته شد با این تفکر که هر مسافری که از زیر آن می‌گذرد، تبرک می‌شود. کریم خان زند در دوره زندیه، دروازه را بازسازی کرد. اتاقی به بالای دروازه اضافه کرد و دو جلد قرآن در آن جای داد. این قرآن‌ها به "قرآن هفده من" معروف بودند و اکنون در موزه پارس نگهداری می‌شوند. در دوره قاجاریه به علت زلزله، صدمات زیادی به آن وارد اما تعمیر شد. 
در سال 1315، شهردار وقت شیراز، دروازه قرآن را تخریب کرد. دروازه قرآن فعلی در سال 1328 با همت اعتماد التجار، یکی از بازرگانان معروف شیراز، با فاصله کمی از دروازه قدیمی ساخته شد. دروازه جدید، بزرگ‌تر و شامل دهانه قوس‌دار و دو ورودی کوچک بر روی جرزهای دو طرف و اتاق مستطیل شکلی بر فراز آن برای گذاشتن قرآن ساخته شد. 
خوشبختانه در فروردین 1398 که سیلاب عظیمی، شیراز را فراگرفت به دروازه قرآن آسیبی نرسید.
راهنمای بازدید از دروازه قرآن
نورپردازی دروازه قرآن | عکس: سمیه جلیلی
تنگ الله اکبر، شمالی ترین نقطه شیراز و محل قرارگیری دروازه قرآن است. در کنار دروازه قرآن، آرامگاه خواجوی کرمانی، از شاعران بزرگ قرن هشتم قرار دارد. 
ابتدا وارد پیاده‌روی دروازه قرآن می‌شوید. از زیر و کنار دروازه بگذرید و محو عظمت آن شوید. کمی بالاتر از دروازه قرآن، مقبره خواجوی کرمانی در کنار مجسمه و تندیس وی قرار دارد.
از پله‌های کنار آرامگاه که بالا بروید به سرویس بهداشتی، بوفه و رستوران دسترسی پیدا می‌کنید.
دروازه قرآن در شب‌ها فضای خاص و زیبایی دارد و یکی از مکان‌های موردعلاقه شیرازی‌ها برای پیکنیک است.

سپهر هستم. فعلا لیسانس مهندسی برق – قدرت دارم و چون عاشق طبیعت هستم، عشقو با رشته ترکیب کردمو تمرکز کردم روی موضوع انرژی‌های تجدیدپذیر و کمک می‌کنم تا از نابودی خونه‌ی اصلیم، کرهزمین، جلوگیری بشه. سه سال پیش شروع کردم به هیچهایک و ایران‌گردی و در هر سفر چالش‌های جدیدی می‌گذرونم و خودمو دنیای اطرافمو بهتر می‌شناسم. بزرگترین آرزوم اینه همه کشورها رو بگردم و یه روزم برم مریخ! ^_^

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.4 32 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.