چگونه سقوط آزاد را شروع کنیم؟

25 اسفند، 1398
13 بهمن، 1398
مدت مطالعه :
در چند سال اخیر ورزش‌های هوایی به‌ویژه سقوط آزاد در ایران با رشد چشمگیری مواجه شده و افراد بیشتری امکان تجربه‌ی چنین فعالیت‌های مهیجی را به دست آوردند. در این قسمت آکادمی سفر گفتگویی داشتیم با عماد مظلومیان مربی بین‌المللی سقوط آزاد تا به ما بگوید، چه طور سقوط آزاد را شروع و یا تجربه کنیم. پس اگر شما هم مشتاق این تجربه‌ی مهیج هستید، خواندن این مطلب را از دست ندهید.
عماد مظلومیان را بیشتر بشناسیم:
عماد کارشناسی ارشد MBA از دانشگاه آمریکایی شارجه – امارات متحده عربی 2014- 2018 دارد و علاوه بر سقوط آزاد، با لباس بالدار (وینگ سوت wingsuit) هم پرواز می‌کند. عماد مظلومیان از معدود مربیان بین‌المللی سقوط آزاد در ایران است که به روش AFF آموزش می‌دهد. عماد از سال 2011 وارد این رشته شد و در طول این سال‌ها بیش از 2000 پرش استاندارد داشته.
سقوط آزاد چیست؟
ورزش سقوط آزاد با استفاده از هواپیماهای سبک و یا بالگردهای بزرگ انجام می‌شود. ارتفاع مناسب برای سقوط عموماً 13000 یا 12500پا است. سقوط آزاد را می‌توان هم به‌صورت یک‌نفره (سینگل یا سولو) و هم با کمک ‌یک مربی سقوط تجربه کرد.
سقوط آزاد
دوست دارید چنین تجربه‌ای داشته باشید؟
پرنده‌ها پس از طی کردن بیش از سه کیلومتر سقوط با سرعتی بین 200 تا 230 کیلومتر در ساعت، چتر را بازکرده و به‌صورت ایمن فرود می‌آیند. سقوط آزاد جزو فعالیت‌های اکستریم و در صورت رعایت تمام موارد ایمنی، کاملاً بی‌خطر است.
پرش‌های تفریحی دونفره
از جمله خوبی‌های سقوط آزاد این است که می‌توان بدون داشتن مهارت آن را تجربه کرد:

عماد مظلومیان

در سقوط آزاد تفریحی هر فردی می‌تواند لذت سقوط از ارتفاع تقریباً 4 هزار متری را بدون اینکه دوره‌های ویژه آن را دیده باشد تجربه کند. در این حالت فرد باید به کمک یک تندم مستر (کسی که اجازه و گواهینامه پرش دو نفره را دارد) و با استفاده از چتر و تجهیزات ویژه سقوط کند. در این وضعیت حفظ تعادل و بررسی تمام نکات مربوط به ایمنی بر عهده مربی است. قبل از اقدام به سقوط مربی تمام موارد لازم را به پسنجر (مسافر) خود توضیح می‌دهد و به او آموزش می‌دهد که در هنگام فرود آمدن پاهای خود را در چه وضعیتی قرار دهد تا فرد آسیبی نبیند.


شرایط سقوط آزاد دونفره برای خانم‌ها
در حال حاضر امکان تجربه سقوط آزاد بانوان همراه با مربی‌های سقوط مرد امکان‌پذیر نیست و با توجه به عدم وجود تندم مستر خانم در کشور، متأسفانه امکان تجربه این فعالیت پرهیجان برای خانم‌ها وجود ندارد:

عماد مظلومیان

پرش‌های دونفره در بسیاری از کشورهای دنیا به‌عنوان فعالیتی رایج وجود دارند و ما قطب‌های سقوط آزاد در کشورهای اطراف ایران را داریم که هرساله هزاران نفر از سراسر دنیا برای تجربه سقوط به این کشورها سفر می‌کنند. متأسفانه به دلیل عدم وجود بسترهای لازم زمینه فعالیت بانوان در این ورزش فراهم نبوده و تعداد بانوانی که در ایران سقوط آزاد انجام می‌دهند بسیار کم است و هنوز به مرحله تندم مستری نرسیده‌اند و با توجه به عدم وجود اجازه پرش بانوان با مربی مرد این خلأ همواره وجود داشته است. یکی از آرزوهای من این است که در ایران خودمان خانم‌ها هم بتوانند سقوط آزاد تفریحی را به‌صورت استاندارد تجربه کنند. در قشم برای اولین بار این موضوع عجیب با دعوت از یک مربی خانم اسپانیایی حل شد و یک خانم ایرانی توانست به‌صورت استاندارد به‌صورت تفریحی سقوط آزاد دونفره (تندم) را تجربه کند. امیدوارم شرایط به‌گونه‌ای پیش برود که بانوان ایرانی با تندم مستر شدن بتوانند شرایط را برای تجربه همنوعان خانم خودشان فراهم کنند و مهم‌تر از آن اینکه این ممنوعیت سلیقه‌ای برداشته شود.



“ کارلا تابوادا بیشتر از 1700 پرش دارد و در سن 18 سالگی وارد این ورزش شد و در سن 21 سالگی گواهینامه بین‌المللی سقوط دونفره (تندم) را دریافت کرد. با توجه به فعالیتش در دراپ زون دبی با هماهنگی به ایران دعوت شد و باعث شد صدف منصوری اولین دختر ایرانی سقوط آزاد دونفره و تفریحی را در ایران تجربه کند.”


چگونه سقوط آزاد را شروع کنیم؟
سقوط آزاد از جمله فعالیت‌هایی نیست که در همه‌جا در دسترس قرار داشته باشد:

عماد مظلومیان

در رابطه با سقوط آزاد و اینکه چگونه باید آن را شروع کنیم می‌گوید: «پریدن از آسمان قطعاً یکی از پرهیجان‌ترین کارهایی است که در این دنیا می‌توان انجام داد. برعکس تصور بسیاری از افراد به دست آوردن چنین مهارتی کار سخت و دشواری نیست. برای شروع ورزش سقوط آزاد باید قبل از هر چیز اطلاعاتی در رابطه با آن به دست آورد. به‌طور خیلی خلاصه می‌توانم در چند گام نحوه شروع کردن سقوط آزاد را توضیح دهم تا بتوانید بدون کمک‌مربی و به‌صورت تنها سقوط را تجربه کنید.


مراحل تجربه‌ی سقوط آزاد
اولین مرحله
در گام نخست باید به یک دراپ زون معتبر (محلی که دوره‌های آموزشی و تفریحی در آنجا انجام می‌شود و باند پرواز دارد) بروید و در کلاس‌های زمینی و تئوری سقوط شرکت کنید. با اصول ایمنی و تجهیزات پرش و پرواز آشنا خواهید شد.
دومین مرحله
در گام دوم شما می‌توانید یک‌بار با مربی خود سقوط آزاد دو نفره را تجربه کنید و البته بدون این پرش هم می‌توانید بعد از دریافت آموزش‌های لازم بر روی زمین و هوا با همراهی دو مربی، سقوط آزاد را به‌تنهایی تجربه کنید و در این حالت هر دو مربی همراه شما به روش AFF می‌پرند. وقتی شما در حال سقوط هستید در کنار شما هستند.
سومین مرحله
بعد از کسب مهارت‌های لازم شما گواهینامه معتبر از انجمن‌های بین‌المللی مربوط به سقوط آزاد و چتربازی را دریافت خواهید کرد و در هرجایی از دنیا می‌توانید سقوط آزاد را انجام دهید. در طی آموزش‌ها تمام نکات لازم برای تجربه سقوطی امن را فرا می‌گیرید.
هزینه تجربه این ورزش پرهیجان چقدر است؟
سقوط آزاد جزو ورزش‌هایی است که تجهیزات و تجربه کردن آن پرهزینه است و شما باید کاملاً به این موضوع واقف باشید.

عماد مظلومیان

هزینه‌های آموزش و یا تجربه این ورزش مهیج در کشورهای مختلف متفاوت است و نمی‌توان نرخ مشخصی اعلام کرد. در پرش تفریحی در تاریخ انجام این گفتگو (دی‌ماه 1398) هزینه پرش تفریحی با مربی در امارات متحده عربی 1700 درهم است و هزینه سفر به این کشور و اقامت و حمل‌ونقل و سایر موارد هم به آن اضافه می‌شود. در کشور روسیه این نرخ متفاوت است و همین‌طور در سایر کشورهای دنیا. در ایران نرخ مشخص وجود ندارد و البته رویداد سقوط آزاد در ایران به‌صورت روتین نیست و به‌صورت مناسبتی و سالی چند بار برای افراد غیرنظامی در دسترس است.


هزینه یادگیری سقوط آزاد چقدر است؟
هزینه یادگیری این ورزش مهیج با توجه به شرایط مختلف بسیار متفاوت است.

عماد مظلومیان

 اگر بخواهید همین امروز یادگیری سقوط آزاد را در کشورهای اطراف ایران شروع کنید باید 10 هزار درهم فقط برای آموزش و چند هزار درهم هم برای خرید تجهیزات در نظر بگیرید که در رابطه با تجهیزات برندهای مختلف قیمت‌های مختلفی دارند و بعد از یادگیری و گرفتن مدرک سقوط آزاد برای هر بار هزینه کمتری پرداخت می‌کنید چرا که نیاز به همراهی مربی ندارید و فقط هزینه هواپیما را می‌پردازید.


این ورزش چقدر خطرناک است؟
هر ورزشی چالش‌ها و خطرات خاص خودش را دارد و در رابطه با تمام ورزش‌ها مخصوصاً ورزش‌های مهیج یک قانون و قاعده وجود دارد و آن‌ هم این است که باید نکات ایمنی آن تمام و کمال رعایت شود. تنها در این صورت است که می‌توان اطمینان داد که هیچ خطری وجود ندارد.

عماد مظلومیان

ورزش سقوط آزاد در صورت رعایت تمام موارد ایمنی از پیاده در پیاده‌رو راه رفتن هم کم‌خطرتر است. با دریافت آموزش صحیح و استفاده از تجهیزات مناسب می‌توان میزان بروز خطر را به صفر رساند. بر اساس آمارهای موجود نرخ مرگ‌ومیر در این ورزش در امریکا از هر 3/3 میلیون پرش تنها 13 سانحه ثبت‌شده است و این در حالی است که از هر 100 هزار نفر 12 نفر در تصادفات جاده‌ای در همین کشور می‌میرند و نرخ مرگ‌ومیر براثر نیش زنبور 100 نفر در سال است


اگر چتر باز نشد چه می‌توان کرد؟
بعد از ترس از ارتفاع یکی از ترس‌های مهم افراد این است که اگر چتر باز نشد چه‌کاری می‌توان انجام داد؟

عماد مظلومیان

وقتی همه‌چیز بر اساس استاندارد پیش برود هیچ مسئله‌ای پیش نمی‌آید. چترها بر اساس استانداردهای موجود پک می‌شوند (بسته می‌شوند). افرادی که این کار را انجام می‌دهند در کار خود بسیار ماهر هستند و البته خود افراد هم باید با نحوه پک کردن چتر آشنا بشوند. به فرض محال اگر چتر باز نشود چتر دومی وجود دارد که می‌توان از آن استفاده کرد و همچنین سیستمی وجود دارد که اگر برای باز کردن چتر اقدامی انجام ندهید، چتر در ارتفاعی مناسب به‌صورت خودکار باز می‌شود. البته افراد در دوره‌های آموزشی خود با تمام این موارد آشنا می‌شوند.


سایر اطلاعات مربوط به سقوط آزاد
تجربه سقوط مانند هر فعالیت دیگری استانداردها و شرایط خاص خودش را دارد که از عماد مظلومیان خواستیم در این رابطه برای ما توضیح و سؤال‌های زیر را از او پرسیدم:
سقوط آزاد
دوست دارید در این نقطه از آسمان باشید؟
چند ثانیه سقوط می‌کنیم؟
مدت‌زمان سقوط به عوامل مختلفی بستگی دارد ولی 40 تا 60 ثانیه طول می‌کشد و بعدازاین مدت با رسیدن به ارتفاع استاندارد برای باز کردن چتر مربی چتر را باز می‌کند.
در هنگام سقوط آزاد چه لباسی بپوشیم؟
لباس راحت و اسپرت و کفش اسپرت بهترین گزینه است.
محدوده سنی چقدر است؟
18 تا 65 سال
محدوده وزن چقدر باید باشد؟
زیر 100 کیلوگرم

حالا که با راه و رسم سقوط آزاد بیشتر آشنا شدید، شاید وقت آن باشد که دل را به آسمان بزنید و این تجربه‌ی جذاب را در لیست اهداف امسالتان قرار دهید. اگر تجربه‌ی سقوط آزاد داشتید خوشحال می‌شویم آن را با اسمارتیز در میان بگذارید.

از اوج آسمان تا اعماق دریا و زمین ماجراجویی و سفر می‌کنم، مدیر دارالترجمه24، روزنامه‌نگار و مؤسس گروه ماجراجویان معلول ایرانی هستم، در کمیته بین‌المللی ادونچر تراپی و بنیاد ماجراجویی فلاین راین و چندین نهاد ماجراجویی ایرانی و خارجی عضویت دارم، در تلاشم بر روی چهارچرخ تمام قدم، زندگی را زندگی کنم

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.2 24 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.