کرونا، مکزیکو سیتی شلوغ را هم ساکت کرد

19 تیر، 1399
19 تیر، 1399
مدت مطالعه :
مکزیکو سیتی به داشتن گروه‌های موسیقی یا ماریاچی معروف است و تا پاسی از شب از خیابان‌های این شهر نوای خوش موسیقی به گوش می‌رسد، اما این روزها گروه‌های موسیقی و دیگر مردم مکزیکو سیتی از ترس کرونا به خانه‌‌های‌شان پناه برده‌اند و این شهر شلوغ و پرهیاهو به شهری تبدیل شده که در آن خبری از روزهای خوش گذشته نیست.
محله «گاریبالدی پلازا» (Garibaldi Plaza) محله‌ای در پایین شهر مکزیکو سیتی است که مردمان این محله در بیشتر شب‌ها به اندازه‌ای سر و صدا راه می‌اندازند و خوش‌گذرانی می‌کنند که به نظر می‌رسد هر شب در این محله جشن و پایکوبی برگزار می‌شود. این جشن‌ها عموماً از ساعت 6 بعدازظهر به بعد برگزار می‌شود و تا پاسی از شب ادامه پیدا می‌کند. در این جشن‌ها، ده‌ها گروه موسیقی ماریاچی (Mariachi) که نوعی موسیقی محلی مکزیکی به حساب می‌آید با گیتار، ویولن و ترومپت در خیابان‌ها و میادین مکزیکو سیتی به راه می‌افتند و با خواندن ترانه‌های عاشقانه، محبت و صفا را در دل اهالی این شهر و گردشگران زنده می‌کنند. اهالی شهر و گردشگران نیز زحمت گروه‌های موسیقی خیابانی را بی‌پاسخ نمی‌گذارند و با چند پزو (Peso) - واحد پول چندین کشور در آمریکای لاتین - خستگی را از تن خواننده‌ها و نوازندگان بیرون می‌کنند.
مکزیکوسیتی
وضعیت خواننده‌های مکزیکو سیتی در دوران کرونا
اما این روزها در بعدازظهرهای گرم محله «گاریبالدی» و خیابان‌های اطراف آن پرنده پر نمی‌زند و قوانین دولت برای حفظ سلامت مردمان این ناحیه باعث شده تا شهروندان مکزیکو سیتی، برای نجات جان خود از کووید 19، حضور در خانه را به گشت و گذار در خیابان‌ها ترجیح دهند. این قوانین از تاریخ 29 مارس در این شهر وضع شد و تعطیلی بیشتر رستوران‌ها و مراکز دیدنی مهم مکزیکو سیتی مانند کاخ هنرهای زیبا مکزیک» (palacio de bellas artes) را به دنبال داشت. گردهمایی‌های بیشتر از 50 نفر نیز برای شهروندان مکزیکو سیتی ممنوع گردید و شغل‌های غیرضروری به تعطیلی کشیده شد.
در این بین گروه‌های موسیقی مکزیکو سیتی دست از کار نکشیدند و اجازه ندادند تا کرونا بر آنها غلبه کند، به همین دلیل نوازنده‌ها و خواننده‌های زیادی با لباس‌های جالب و خاص خود در مکزیکو سیتی حضور دارند. جالب است بدانید نوازنده‌ها و خواننده‌ها از سال 1920 تاکنون در مکزیکو سیتی گرد هم جمع می‌شوند. به همین دلیل نیز اگر به فیلم‌های وسترن و کابوی (Cowboy) قدیمی نگاهی بیاندازید، نوازنده‌ها و خواننده‌های مکزیکی زیادی را در این فیلم‌ها خواهید دید.
انصافاً باید اعتراف کرد که کرونا شب‌های مکزیکو سیتی را به کسادی کشانده و رونق از این شهر بیرون رفته است. به همین دلیل شب‌ها در خیابان‌های معروف این شهر افراد کمتری به چشم می‌خورند و گروه‌های موسیقی نیز نسبت به گذشته، فعالیت کمتری در خیابان‌ها دارند. بعضی از این خواننده‌ها و نوازنده‌ها برای خودروهای درحال حرکت در خیابان‌ها نوازندگی می‌کنند و نوازنده‌های زیادی نیز با نگرانی‌ سرشان را با گوشی‌های هوشمند خود بند می‌کنند.
نوازنده ماریاچی
نوازنده ماریاچی که حالا کار ندارد!
در این زمینه می‌توان به «رومان آلوارادو مِلاندِز» (Raman Alarado Melandez)، نوازنده ساز «کنترباس» (contrebasse)، اشاره کرد. این نوازنده 62 ساله،‌ از سال 1990 تاکنون در خیابان‌های مکزیکو سیتی ساز می‌زند و مدعی است نواختن ساز و آواز در خیابان‌‌های محله گاریبالدی، به رسمی قدیمی و ملی تبدیل شده است. اما دولت با اعمال سیاست‌های محدود کننده و کرونا با تهدید مردم به خطرات این بیماری، وضعیت ساز و آواز در مکزیکو سیتی را به خاموشی کشانده است.
«رایموندو اُرتِگا» (Raymundo Ortega) نوازنده کهنه‌کار دیگری که مدعی است چیزی حدود 50 سال در خیابان‌های گاریبالدی ساز می‌زند، در صحبت‌های خود اشاره می‌‌کند که در طول عمر 74 ساله خود تاکنون چنین رکودی را مشاهده نکرده است. این نوازنده قدیمی از فشارخون رنج می‌برد و در حین نوازندگی نمی‌تواند ماسک بزند یا دست‌های خود را با مواد ضدعفونی‌کننده تمیز کند. اما «رایموند ارتگا» قادر نیست با حقوق بازنشستگی ناچیزی که از دولت می‌گیرد، گذران زندگی کند و به رغم اینکه کرونا در کمین او نشسته است، باز هم چاره‌ای ندارد تا برای درآوردن اندکی پول راهی خیابان شود و ساز بزند.
سیاست‌های نادرست دولت مکزیک در برخورد با کرونا
مکزیکو سیتی در کنار فستیوال‌های موسیقی، مراکز دیدنی جذاب دیگری نیز دارد که در این بین می‌توان به منزل «فریدا کالو» (Frida Kahlo)، نقاش معروف مکزیکی، موزه باستان‌شناسی مکزیک و رستوران‌هایی با خوراکی‌های خوشمزه اشاره کرد. به همین دلیل در سال 2019 نزدیک به 14 میلیون بازدید کننده که بیشتر آنها آمریکایی و کانادایی بودند، از مکزیکو سیتی بازدید کردند. هرم‌های باستانی و معبدهای قدیمی معروفی نیز در 50 کیلومتری مکزیکو سیتی قرار دارد که به جذابیت‌های گردشگری این شهر اضافه می‌شود.
مکزیکوسیتی
شرایط بلاتکلیف نوازندگان ماریاچی مکزیکوسیتی
در این زمینه یکی از گردشگرانی که همزمان با شیوع کرونا سفری به مکزیکو سیتی داشت، در صحبت‌های خود گفت تمدن غنی و جذابیت‌های گردشگری مکزیکو سیتی باعث شد تا به فکر سفر به این شهر بیافتد و در اواسط ماه مارس عازم مکزیکو سیتی شد. اما دقیقاً در همین زمان دنیا برای جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا، به قرنطینه فرو رفت و این گردشگر، سفری که انتظار داشت را تجربه نکرد. وی مدعی شد پس از فرود هواپیما در مکزیکو سیتی به عنوان شهری که 21 میلیون‌نفر جمعیت دارد، به سرعت متوجه شد که اهالی شهر توجه خاصی به خطرات ویروس کرونا ندارند و تنها تعداد کمی از مسئولین و خدمه‌ فروگاه ماسک زده بودند. از طرف دیگر به عنوان یک مسافر خارجی، آزمایش‌های خاصی از این جهانگرد گرفته نشد و مسئولین فرودگاه تنها از وی سؤال کردند که آیا اخیراً سفری به چین داشته است یا خیر.
چنین رفتاری سیاست‌های نادرست آندرس مانوئل لوپز اوبرادور (Andres Manuel Lopez Obrador)، رئیس‌جمهور مکزیک را در برخورد با همه‌گیری کرونا بازتاب می‌دهد. جالب اینجاست که در تاریخ 14 مارس که پای ویروس کرونا به سرتاسر دنیا کشیده شده بود، او باز هم در جلوی دوربین، شهروندان را در آغوش می‌کشید و بدون انجام هرگونه اقدام احتیاطی در کنفرانس خبری که برای اطلاع‌رسانی درخصوص کووید 19 برگزار شده بود، مدعی شد که زیورآلات مذهبی که با خود حمل می‌کند، جان وی را در برابر کووید 19 حفظ می‌کنند. قضاوت در خصوص رفتار رئیس‌جمهور مکزیک را به مردم این کشور واگذار می‌کنیم، اما از این نکته نباید غافل شد که کرونا به صنعت‌گردشگری مکزیک صدمه جدی وارد کرده است.
اوضاع مکزیکو سیتی در دوران کرونا چگونه است؟
خیابان‌های محله‌های قدیمی مکزیکو سیتی مانند «روما» (Roma) و «کایوکان» (Coyoacan) به عنوان 2 منطقه قدیمی و پر تردد در این شهر شناخته می‌شود. نگاهی به خیابان‌های این دو محله ثابت می‌کند که مکزیکو سیتی در دوران قرنطینه کرونا با مشکلات پیچیده‌ای روبرو است. بر خلاف بسیاری از کشورها که قرنطینه را رعایت می‌کنند، اهالی مکزیکو سیتی آن‌چنان که باید و شاید پایبند اجرای قرنطینه نیستند و با نگاهی به خیابان‌های پرتردد مکزیک متوجه اهالی محلی زیادی می‌شوید که جلوی مغازه‌های خوراکی فروشی صف‌کشیده‌اند و «چیلاکیولز» (chilaquiles) که غذای دست‌ساز بسیار پرطرفداری است را سفارش می‌دهند. فروشنده‌های مغازه‌ها با دستکش به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند، و بسیاری از آنها اهمیت چندانی به رعایت نکات بهداشتی ندارند. به این ترتیب می‌توان گفت مردم مکزیکو سیتی آن‌گونه که باید و شاید کرونا را جدی نگرفته‌اند.
همه چیز رو به رکود رفته.
چیزی بیشتر از 90 درصد از تجارت‌های مکزیکو سیتی را کاسبی‌های کوچک تشکیل می‌دهد که مالکین این تجارت‌ها کاملاً به درآمد روزانه کاسبی‌های خود وابسته هستند. کاملاً مشخص است که چنین اقتصادی در شرایط قرنطینه با مشکلات جدی مواجه می‌شود. به همین دلیل هم اظهارنظرهای متفاوتی برای اقدام دیرهنگام دولت برای جلوگیری از کرونا در میان مردم مکزیکو سیتی وجود دارد. در این شهر بر خلاف بسیاری از شهرهای ثروتمند جهان، افراد زیادی بدون هرگونه بیمه و حمایت اجتماعی زندگی می‌کنند. 
به همین دلیل فروشنده‌های زیادی در مکزیکو سیتی دستور دارند تا خوراکی‌های خود را با رعایت دستورات بهداشتی به مشتریان عرضه کنند و با اجبار برای تعطیلی فروشگاه خود به دلیل قرنطینه روبرو نشده‌اند. این فروشنده‌ها نیازمند کسب درآمد روزانه هستند و چاره‌ای ندارند به غیر از اینکه خطرهای کرونا را به جان بخرند و تا زمانی که می‌توانند در محل کار حضور داشته باشند.
قوانین پیشگیرانه جدید برای مبارزه با کرونا در مکزیکو سیتی
کاملاً مشخص است که جدی نگرفتن کرونا، شرایط را برای پیشرفت این بیماری در میان قشرهای مختلف مردم فراهم می‌کند. در نتیجه در ماه‌های مارس تا آوریل، آمار مبتلایان به کویید 19 در مکزیکو سیتی افزایش پیدا کرد. این وضعیت دولت را وادار کرد تا مکان‌های دیدنی و غیرتجاری را تعطیل کند و قانون‌های جدی‌تری را برای اعمال قرنطینه در پیش بگیرد. این وضعیت باعث شد تا در یک چشم به‌هم زدن، تمام الکل‌ و مواد ضدعفونی کننده‌ای که در داروخانه‌ها وجود داشت به فروش برسد. دولت مکزیک در اقدامی با راه‌اندازی کمپینی با نام «فاصله برای سلامتی شما» اطلاع‌رسانی برای مبارزه با کرونا را آغاز کرد. در این کمپین از شخصیت کارتونی و بامزه‌ای استفاده شده که دختری با لباسی همانند لباس سوپرمن را به تصویر می‌کشد. جالب است بدانید این شخصیت در حال حاضر چیزی بیشتر از 40 هزار دنبال‌ کننده‌ در توییتر دارد. 
به کمک قوانین احتیاطی جدید دولت مکزیک، خیابان‌های مکزیکو سیتی این روزها نسبت به گذشته بسیار خلوت‌تر است و کلیساها، مدرسه‌ها و ساحل‌ها در سرتاسر مکزیک تا اطلاع‌ ثانوی تعطیل اعلام شده است. این وضعیت بیکاری زیادی را به دنبال داشته و وزارت کار مکزیک اخیراً اعلام کرد که نزدیک به 350 هزار نفر از ساکنین این کشور شغل‌ خود را از دست داده‌اند. همان‌گونه که انتظار دارید، قسمت اعظمی از این افراد تازه بیکار شده، در صنعت گردشگری مکزیک فعالیت می‌کردند. 
با در نظر گرفتن این موارد، این پرسش‌ها پیش می‌آید که گسترش بیشتر ویروس کرونا در مکزیک، چه بلایی سر اقتصاد شکننده‌ و سازمان درمانی مکزیک خواهد آورد. از طرف دیگر باید دید کووید 19 چه تأثیری بر زندگی قشر کم درآمد مکزیک خواهد گذاشت. 
در این بین رستوران «مرکادوس» (Mercados) که بزرگترین رستوران مکزیکو سیتی به حساب می‌آید حتی به رغم سخت‌گیری‌های زیاد دولت در اعمال قرنطینه، همچنان باز است و دکه‌‌های تاکو (taco stand) که مجموعه غذایی شناخته‌شده‌ای در عرضه خوراکی‌های بیرون‌بر به حساب می‌آید نیز همچنان در مکزیکو سیتی به خدمت‌رسانی ادامه می‌دهند.
به این ترتیب باید دید مکزیکو سیتی چگونه از خطر بزرگی که با آن مواجه شده بیرون خواهد آمد. برای خاتمه این مطلب خالی از لطف نیست اگر به صحبت «گابریل جیمارِز» (Gabriel Jimarez)، نوازنده محله گاریبالدی اشاره کنیم که وقتی از وی در خصوص نگرانی برای همه‌گیری کرونا سؤال شد، با خنده پاسخ داد «زمانی که دنیا به پایان برسد، 2 چیز باقی می‌ماند، سوسک‌ها و خواننده‌ها و نوازنده‌های ماریاچی».
در پایان پیشنهاد می‌کنیم اگر شما هم از علاقه‌مندان فرهنگ و تمدن کهن مکزیک هستید و اطلاعات جالبی را از مکزیکو سیتی یا دیگر قسمت‌های مکزیک سراغ دارید، در قسمت نظرات برای ما از این اطلاعات جالب بگویید و تجربه‌های سودمند خود را به اشتراک بگذارید.

قصد سفر به مکزیک را دارید؟ مطلب جاهای دیدنی مکزیکوسیتی را از دست ندهید.
موقعیت(ها)
امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4 2 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.