برنامه‌ی سفر به بوشهر

3 اسفند، 1398
26 اسفند، 1398
5 روزه
زمستان
دوستانه
وحید محمدی
فصل زمستان جان می‌دهد برای دیدن سواحل جنوبی ایران. حالا که تعطیلات بهمن را پیش رو داریم، چرا به "دریایی‌ترین شهر جهان" سری نزنیم؟ بله، درست حدس زدید. بوشهر شهری است که برای تعطیلات بهمن مقصد ایده‌آلی محسوب می‌شود. در این برنامه سفر با راهنمایی وحید محمدی – مشاور سفر اسمارتیز- به بوشهر سفر می‌کنیم، پس همراه اسمارتیز باشید.
روز 1
گشت‌وگذار در بوشهر
از آن‌جا که تهران حدودا 1000 کیلومتر با بوشهر فاصله دارد، اگر می‌خواهید با اتوبوس یا ماشین شخصی به بوشهر بروید راه زیادی در پیش خواهید داشت. اگر با اتوبوس قصد سفر دارید، بهتر است شبانه حرکت کنید تا در زمان صرفه‌جویی شود. در این صورت حدودا ساعت 9 صبح به بوشهر می‌رسید. به هتل یا اقامتگاه بوم‌گردی که از قبل رزرو کردید بروید و بعد از صرف صبحانه آماده‌ی گشت در داخل بوشهر شوید.
قدم زدن در این شهر بندری، قدم زدن در گذر تاریخ با چاشنی آوای موج‌های دریاست. شاید برایتان جالب باشد بدانید بوشهر، شهر اولین‌هاست و تاریخ پرسابقه‌ای دارد. این تاریخ جمعی نه تنها به دریانوردی و رونق تجارت در این شهر بندری برمی‌گردد، بلکه چند دلیل عمده‌ی دیگر هم دارد. بوشهر جزء اولین شهرهایی بوده که صنعت چاپ سنگی به آن وارد شده و مردم بوشهر جزء پیشگامان آشنایی با روزنامه و مجله بودند. حالا که کمی با سابقه‌ی تاریخی بوشهر آشنا شدیم بیایید گشتی در کوچه پس کوچه‌های این شهر زیبا بزنیم. ابتدا به موزه‌ی دریانوردی بوشهر بروید. ساختمان این موزه به کنسولگری انگلستان تعلق داشته که بعد از انقلاب به نیروی دریایی واگذار شد و حالا به موزه‌ی دریانوردی تبدیل شده است. در این موزه انواع وسایل دریانوردی و بعضی کشتی‌های قدیمی در معرض بازدید قرار داده شده. برای دیدن این موزه به محله بهمنی بوشهر و جاده سبزآباد بروید، ورودی این موزه هم 5 هزار تومان است.
قدم زدن در کنار ساحل بی‌نظیر بوشهر خودش یک جاذبه‌ی تمام عیار محسوب می‌شود، مخصوصا اگر در کافه یا رستورانی با نمای دریا بنشینید و پرواز مرغان دریایی را تماشا کنید. اگر اهل کافه‌گردی هستید، کافه حاج رئیس بوشهر را نباید از دست بدهید. کافه حاج رئیس علاوه بر اینکه یک کافه‌ی به لحاظ معماری زیبا محسوب می‌شود، یک پاتوق فرهنگی برای آیین‌های فرهنگی بوشهر محسوب می‌شود؛ گل سرسبد این مراسم‌ها هم فستیوال کوچه موسیقی بوشهر است که روزهای پایانی اسفندماه بوشهر را پر از شور موسیقی می‌کند.
اهل ماهی و غذاهای دریایی هستید؟ پس بازار ماهی‌فروشان بوشهر می‌تواند گزینه‌ی خوبی برای ادامه‌ی گشت‌هایتان باشد. در این بازار انواع ماهی و میگوی تازه ارائه می‌شود و حتی اگر اهل خرید ماهی نباشید دیدن بافت بازار و زندگی روزمره‌ی اهالی بوشهر جذاب است. در انتهای این روز بوشهری، به اقامتگاه یا هتل برگردید و حسابی استراحت کنید.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی مان همیشه سبز
  • هتل حاج رئیس
  • هتل هیرون
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • کافه حاج رئیس


نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 2
بازدید از گنبد نمکی جاشک و قبرستان لنج‌ها
حالا که حسابی حال‌وهوای دریایی گرفتید، شاید کمی نمک هم بد نباشد! صبح زود بیدار شوید و بعد از خوردن صبحانه به سمت گنبد نمکی جاشک حرکت کنید. جاشک حدودا 148 کیلومتر با بوشهر فاصله دارد پس صبح خیلی زود باید حرکت کنید تا روزتان را از دست ندهید.

“برای بازدید از این گنبد نمکی، کفش مناسب، آب آشامیدنی و میان وعده هم همراه داشته باشید.”


اولین تصویری که از این گنبد می‌بینید، به کوهی شباهت دارد که پوشیده از برف است. اما کمی نزدیک‌تر که می‌روید متوجه رنگ سفید نمک خواهید شد. برای بازدید از این گنبد نمکی بهتر است از یک راهنمای محلی کمک بگیرید تا بازدید کم خطرتری داشته باشید. در تمام مسیر پیاده‌روی شما روی نمک قدم برمی‌دارید، و باید کفش و لباس مناسب پوشیده باشد تا در تماس پوستتان نسوزد. راهنمای محلی به شما کمک می‌کند تا در مسیر درست پیش بروید. اشکالی که با نمک درست شده، غاری که در میانه‌ی راه قرار گرفته و قسمتی که به دره‌ی شیطان معروف شده تنها بخشی از جاذبه‌هایی است که در این کوهپیمایی نمکی خواهید دید. بازدید از این گنبد حدودا 2 ساعت زمان نیاز دارد.
بعد از این کوه‌پیمایی نمکی به جاشک برگردید و ناهار را آن‌جا میل کنید  و بعد از کمی استراحت به سمت دلوار حرکت کنید. شهر دلوار حدودا 140 کیلومتر با جاشک فاصله دارد. وقتی به دلوار رسیدید ابتدا به دیدن موزه‌ی رئیس علی دلواری بروید. دلواری کسی بود که مردم را در جنگ بریتانیا بسیج کرد تا همه از خاکشان دفاع کنند. در این موزه انواع ادوات جنگی، نقشه‌ها و سندها در معرض نمایش قرار گرفته است. این موزه به حدی مشهور است که در هر جای شهر می‌توانید تابلوهای راهنمای آن را ببینید.
حالا وقت آن است که در کنار ساحل زیبای دلوار کمی پیاده‌روی کنید تا از دیدن منظره‌ی زیبای روبه‌رویتان حسابی آرامش کسب کنید. موج‌های آرام، ماسه‌های روشن و لنج‌های بازنشسته‌ای که روی آب قرار دارند از منظره‌هایی است که تا مدت‌ها در ذهنتان ماندگار خواهد شد. حالا که حرف از لنج‌ها به میان آمد، شاید بد نباشد سری هم به قبرستان لنج‌ها بزنیم. بله درست شنیدید، لنج‌ها هم گاهی خسته می‌شوند و برای ابد یکجانشین! دیدن پیکره‌های غول‌آسای لنج‌های چوبی بسیاری از گردشگران را به وجد می‌آورد، به خصوص اگر بتوانید داخل لنج‌ها را هم ببینید. برای دیدن این لنج‌های عظیم‌الجثه باید به بندر محمد عامری در نزدیکی دلوار بروید. دیدن غروب خورشید در پس زمینه‌ی این لنج‌های زیبا حسن ختام آرامش‌بخشی برای روز دوم سفر محسوب می‌شود، اینطور نیست؟ بعد از غروب به سمت بوشهر که حدودا 40 کیلومتر با دلوار فاصله دارد، برگردید. برای اقامت شب دوم هم می‌توانید به اقامتگاه بوم‌گردی بروید و هم هتل. این انتخاب به سلیقه‌ی سفری شما بستگی دارد.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی مان همیشه سبز
  • هتل سنتی حاج رئیس
  • هتل هیرون
  • هتل جهانگردی دلوار

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 3
نخلستان گردی
روز سوم سفر می‌خواهیم باز هم کمی از بوشهر دور شویم، به اندازه 70 کیلومتر! یک ساعت که از بوشهر دور شویم به برازجان می‌رسیم. شاید شما هم با شنیدن نام کاخ کوروش، به یاد پاسارگاد یا جاهای دیدنی شیراز بیفتید اما کاخ کوروش جاذبه‌ای در شهر برازجان بوشهر است که یادگاری از دوره‌ی هخامنشیان محسوب می‌شود. از بقایای ستون‌هایی که باقی مانده اینطور برمی‌آید که این کاخ در اواخر سلطنت کوروش ساخته شده و ناتمام باقی مانده.
دوست دارید در ادامه‌ی برازجان‌گردی‌مان از یک دژ تاریخی هم دیدن کنیم؟ دژ برازجان در زمان قاجار و به عنوان کاروانسرا ساخته شد، اما در دوره‌ی پهلوی دوم به زندان تغییر کاربری پیدا کرد. این دژ مستحکم معماری بسیار زیبایی دارد و در حال حاضر به عنوان یک جاذبه‌ی گردشگری در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. بعد از این دو بازدید تاریخی، حالا وقت سر زدن به پر وسعت‌ترین نخلستان‌ جنوب ایران است. بخش بزرگی از نخلستان‌های بوشهر در منطقه‌ی آب‌پخش قرار گرفته و بازدید از آن را نباید از دست بدهید. آب‌پخش حدودا 20 کیلومتر از برازجان فاصله دارد و از هر طرف که سر بالا بیاورید، سبزینگی درختان نخل را می‌بینید. در میان این نخلستان زیبا قدم بزنید، خرمای تازه تهیه کنید و عکس‌های یادگاری بیندازید. می‌توانید گشتی هم در آب‌پخش بزنید و از فروشگاه‌های محلی ارده، خرما و روغن خرمای تازه تهیه کنید. برای صرف ناهار هم می‌توانید به رستوران سنتی آب‌پخش بروید.
بعد از یک دل سیر بودن در نخلستان، حالا وقت دیدن یک جاذبه‌ی متفاوت است. به سمت روستای باش حرکت کنید، جایی که قرار است با کلوت‌های بی‌نظیرش حسابی غافلگیرتان کند. وقتی از روستای چاووشی به سمت روستای باش حرکت می‌کنید، سنگ‌های عظیم‌الجثه‌ای را می‌بینید که سر از زمین بیرون آورده‌اند. کلوت‌ها نام این غول‌آساهای دوست‌داشتنی هستند که برای بازدید از آن‌ها باید حسابی وقت بگذارید. بعد از کلوت‌ها، می‌توانید به بازدید سد رئیس علی دلواری بروید. این سد در 60 کیلومتری برازجان قرار گرفته و دریاچه‌ی پشت سد زیبایی چشم‌نوازی را ایجاد کرده است. بعد از بازدید سد، برای اقامت شب سوم هم می‌توان در شهر آب‌پخش اقامت داشت و هم به بوشهر بازگشت.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی محتشم آب‌پخش
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • رستوران سنتی آب‌پخش

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 4
بازدید از بندر سیراف و کنگان
روز آخر سفر از راه رسیده و می‌خواهیم به یک بندر زیبا در شرق بوشهر برویم. سیراف که زمانی به نام بندر طاهری هم شهرت داشت، بندری تاریخی است که بین دریا و شهر یک خیابان فاصله دارد. بندری که در زمان‌های گذشته از پر رونق‌ترین بنادر جنوبی کشور محسوب می‌شده و دارای مراودات تجاری با کشورهای مختلف بوده است. این شهر بندری آثار بسیاری برای بازدید دارد، ازجمله عمارت شیخ جبار نصوری، دخمه‌های باستانی سیراف، چاه‌های سنگی بندر سیراف، گور تمدن‌ها، گور سیبویه و دره لیر. از آن‌جا که سیراف حدودا 245 کیلومتر با بوشهر فاصله دارد، بهتر است صبح خیلی زود به سمت آن حرکت کنید. بازدید از جاذبه‌های سیراف و قدم زدن در ساحل زیبایش 3-4 ساعت زمان نیاز دارد.
ناهار را در همین بندر میل کنید و بعد از کامل کردن بازدیدهای‌تان به سمت بندر کنگان در 30 کیلومتری سیراف به راه بیفتید. بندر کنگان هم مانند سیراف از بنادر قدیمی ایران زمین محسوب می‌شود و علاوه بر آثار تاریخی، ساحلی بسیار زیبا و مراکز خرید خوبی دارد. اگر خوش شانس باشید می‌توانید غروب خورشید را در پس زمینه‌ی ساحل آرام و به دور از هیاهوی بندر کنگان به نظاره بنشینید. بعد از بازدید از این بندر و خرید از مراکز آن به سمت بوشهر برگردید.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی نصوری سیراف
  • اقامتگاه بوم‌گردی آهید

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 5
بازگشت به تهران
سفر پر بازدید ما با فرا رسیدن روز آخر تعطیلات به پایان می‌رسد. از آن‌جا که مسافت زیادی تا تهران پیش رو دارید، بهتر است صبح زود حرکت کنید تا فرصت استراحت و شروع یک هفته‌ی جدید با انرژی خوبی که از سفر گرفته‌اید را داشته باشید. امیداواریم این برنامه سفر در برنامه‌ریزی تعطیلات بهمن به شما کمک کند. راستی اگر تجربه‌ی سفر به بوشهر را دارید خوشحال می‌شویم برای اسمارتیز از خاطرات سفرتان بنویسید :)
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «وحید محمدی» پیشنهاد داده است. درباره وحید محمدی بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
نهال ظاهری

نویسندگی و عکاسی پنجره‌هایی هستن که من رو به جهان بیرون وصل می‌کنن. علاقه به طبیعت باعث شد به سمت فعالیت‌های محیط‌زیستی برم و در ادامه به سفر علاقه‌مند بشم. سفر برای من فرصت کشفه و کمکم کرده ابعاد جدیدی از خودم رو بشناسم. کتاب، فیلم و پادکست هم اجزای جدانشدنی زندگی من هستن.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.8 8 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.