• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

گردنه حیران: طبیعت حیران‌کننده در آغوش ابرهای سفید

26 بهمن، 1398
25 آذر، 1398
مدت مطالعه :
آیا دوست دارید در همین ایران، به منطقه‌ای شبیه به روستای محل زندگی هایدی سفر کنید؟ در مسیر آستارا به اردبیل بهشتی به نام گردنه‌ حیران هست که طبیعتِ سرسبز و دره‌ی مه‌آلودِ آن یادآور کارتون‌های تلویزیونی زمان کودکی‌مان است. گردنه حیران، همانطور که از نامش پیداست، طبیعتی حیرت‌انگیز دارد. کوه‌های سرسبز، آب‌وهوای مناسب و دره‌ی مه‌آلود، حیران را به بهشتی زمینی بدل کرده‌ است. در مسیر پرپیچ‌وخم گردنه‌ی حیران، به جز تماشای گل‌های رنگارنگ، مراتع سرسبز و چرای دام‌ها و پرسه‌ی اسب‌ها، می‌توانید از تفریح در دهکده‌ی توریستی حیران هم لذت ببرید. برای آشنایی با گردنه حیران در ادامه با اسمارتیز همراه باشید.
بهترین زمان دیدن گردنه حیران
هوای گردنه حیران همیشه خنک و دلپذیر است و مانند دیگر جاذبه‌های طبیعی، در هر فصل جذابیت‌های خاص خودش را دارد. از اواسط اردیبهشت تا اوایل مهرماه، بهترین زمان برای سفر به گردنه حیران است. یادتان باشد که در تیرماه، آب‌وهوای این منطقه کمی مرطوب و شرجی خواهد بود. در بهار و تابستان، حداقل دمای هوا 11 درجه سانتی‌گراد و حداکثر دمای آن 32 درجه سانتی‌گراد است. در فصل زمستان هم به خاطر بارش سنگین برف و مه غلیظ، معمولا بسته می‌شود. کمترین دمایی که در گردنه حیران به ثبت رسیده، -23 درجه سانتی‌گراد است. 
نمایی از گردنه حیران
راه دسترسی به گردنه حیران
آدرس: جاده اصلی اردبیل به آستارا، ابتدای تونل اردبیل تا 5 کیلومتری آستارا
گردنه حیران در جاده آستارا-اردبیل قرار دارد و 45 دقیقه تا اردبیل فاصله دارد. اگر می‌خواهید از تهران به سمت گردنه حیران بروید، 632 کیلومتر راه پیش رو دارید؛ یعنی کمتر از 8 ساعت. برای دسترسی به گردنه حیران، ابتدا باید وارد اتوبان قزوین-رشت شوید و راه رشت را در پیش بگیرید. بعد از این‌که به رشت رسیدید، به سمت آستارا بروید. 
نمایی از گردنه حیران در فصل پاییز
هزینه‌ی بلیط و ساعات دسترسی 
مشخص است که بازدید از گردنه‌ی حیران نیازی به مبلغ ورودی ندارد و هر ساعت از شبانه‌روز می‌توانید به گردنه بروید.
دانستنی‌هایی قبل از دیدن گردنه حیران
  • ارتفاع بلندترین نقطه از گردنه حیران تا دریا 1500 متر است.
  • رود ارس که از پایین دره‌ حیران می‌گذرد، مرز بین ایران و جمهوری آذربایجان است. 
  • گردنه حیران 35 کیلومتر طول دارد. 
  • در روزهای سرد سال، جمعیت روستای حیران 300 نفر است اما وقتی تابستان از راه می‌رسد، جمعیت به 2 هزار نفر هم می‌رسد. 
  • در زبان تالشی، «هیران» به معنی محل تشکیل ابر و مه است و واژه‌ی «حیران» شکل عربی «هیران» است.
راهنمای بازدید از گردنه حیران
در استان گیلان روستایی رویایی به نام حیران وجود دارد که خود از سه روستا به نام‌های روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا تشکیل شده است.گردنه حیران از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری روستای حیران است و در مسیر اردبیل-آستارا قرار دارد. 
نمایی از روستای مه‌آلود حیران
در یک سمت از گردنه‌ی حیرانی، دره‌ای مه‌آلود و زیبا قرار دارد که مه آن حاصل رطوبت دریای مازندران است. در هر قدم از گردنه‌ی حیران، منظره‌ای متفاوت وجود دارد که زیبایی آن شما را حیرت‌زده خواهد کرد.
گردنه حیران همیشه مه‌آلود است.
اگر در مسیر گردنه حیران گرسنه شدید، دکه‌ها و مغازه‌های متعددی هستند که لبنیات، عسل، فندق‌های وحشی، تمشک‌های قرمز، لواشک‌های محلی، بلال، چای و آش می‌فروشند.
بلال کبابی در گردنه حیران
 به جز دکه‌های غذافروشی، می‌توانید به سفره‌خانه‌ها، رستوران‌ها و جگرکی‌های متعددی که در مسیر گردنه حیران وجود دارند بروید و کباب و غذای دلخواه‌تان را میل کنید. رستوران گلستان از بهترین رستوران‌های گردنه حیران است و کباب شیشلیک‌های آن خیلی معروف است. این رستوران فاصله چندانی تا تله‌کابین گردنه حیران ندارد. اگر هم دوست داشته باشید، می‌توانید صبر کنید تا به رستوران‌های شهر برسید و در آن‌جا ناهار یا شام میل کنید. 
نمایی از طبیعت سرسبز فندقلو
جنگل‌های فندق‌لو از دیدنی‌های اطراف گردنه حیران است که 10 کیلومتر تا نمین فاصله دارد و 30 کیلومتر تا اردبیل. فندقلو 1850 متر از سطح دریا فاصله دارد. جنگل‌های فندقلو 16 هکتار وسعت دارند و همانطور که از نامش پیداست، پر از درختان فندق است. 

در گردنه‌ی حیران با احتیاط رانندگی کنید و اگر در فصول سرد سال، راهی این منطقه شدید، تجهیزات ایمنی لازم را به همراه داشته باشید. 


فندق لو آب و هوایی خنک و بسیار مطبوعی دارد که انواع گل‌های رنگارنگ و درختان زیبا در آن می‌رویند. در فصل بهار، بابونه‌ها به زیبایی دشت‌های سرسبز فندقلو می‌افزایند. جشنواره بابونه فندقلو هم در همین فصل برگزار می‌شود. البته به جز بابونه، نسترن، تمشک، خاس، پامچال، سرخس، گیلدیگ، بنفشه وحشی، گل گاو زبان هم به وفور پیدا می‌شوند. در این جنگل، استخر آب گرم «مشه‌سویی» هم وجود دارد که خاصیت درمانی دارد و برای بهبود دردهای عضلانی بسیار اثربخش است. جنگل فندقلو پیست اسکی روی چمن هم دارد. این پیست همه‌ی استانداردهای بین المللی را دارد و امکان برگزاری مسابقات مارپیچ هم در آن فراهم است. این پیست محل بزرگزاری اردوهای تیم ملی اسکی روی چمن است. اگر می‌خواهید از  اردبیل به جنگل‌های فندق‌لو بروید، باید قبل از رسیدن به نمین، با دیدن تابلوی فندقلو، مسیر این جنگل را پیش بگیرید. برای دسترسی به فندق لو، مسیر دیگری هم وجود دارد که از روستای گیلَده رد می‌شود.
دشت‌های پوشیده از بانونه در جنگل‌های فندقلو.
مجموعه‌ی توریستی-تفریحی حیران از جاذبه‌های گردشگری دیگر گردنه حیران است که در کیلومتر 35 جاده آستارا-اردبیل قرار دارد. دهکده گردشگری حیران در سال 1390 تاسیس شد و برای دسترسی به آن باید به منطقه حاجی امیر بروید. 
تله کابین گردنه حیران
تله‌کابین حیران به طول 1725 متر، از جذاب‌ترین و محبوب‌ترین امکانات تفریحی این مجموعه است و از فراز جنگل‌های سرسبز فندقلو رد می‌شود. در مسیر تله کابین سواری‌تان، علاوه‌بر مناظر آن حوالی، می‌توانید جنگل‌های زیبای آذربایجان و قلعه بابک یا دژ بابک را هم تماشا کنید. این قلعه قدیمی متعلق به دوره ساسانیان است و در شهر کلیبر و بر فراز کوهی به ارتفاع 2300 متر قرار دارد. تله کابین حیران از 6 کابین معمولی و 3 کابین VIP تشکیل شده است. کابین‌های VIP حیران امکاناتی مثل صندلی‌های مبله چرمی، یخچال با وسایل پذیرایی و سیستم پخش موسیقی دارند که هزینه‌ی بلیط‌شان 50 هزار تومان است. درضمن، شیشه‌های کابین‌ها دودی هستند. 
مسیر رفت ‌و برگشت تله کابین، مجموعاً 25 دقیقه طول می‌کشد. از ساعت 8 صبح تا 10 شب می‌توانید از خدمات تله کابین استفاده کنید. بهای بلیط کابین‌های معمولی 30 هزار تومان و برای کودکان زیر 10 سال 20 هزار تومان است.
در این مجموعه گردشگری امکانات تفریحی و رفاهی دیگری مثل پیست کارتینگ (با 50 ماشین)، ترامپولین، سورتمه ریلی (طولانی‌ترین و بلندترین سورتمه ایران)، رستوران، چایخانه سنتی و کافی ‌شاپ و مرکز خرید هم وجود دارد. در رستوران و کافه این دهکده توریستی، انواع غذا و فست فود سرو می‌شود. البته به‌زودی قرار است هتل، سوئیت‌های ویلایی، شهربازی و استخر هم به مجموعه گردشگری حیران اضافه شود.
سورتمه ریلی گردنه حیران
سورتمه ریلی دهکده گردشگری حیران 1500 کیلومتر طول دارد که از میان کوه‌ها‌ی سرسبز این منطقه می‌گذرد. این کابین‌ها تک نفره هستند و اهرم‌هایی هم برای کنترل سرعت دارند. این بخش هر روز از ساعت 9 صبح تا 8 شب فعالیت می‌کند و  بهای بلیط آن برای بزرگسالان 25 هزار تومان و برای کودکان زیر ده سال 10 هزار تومان است. 
پیست کارتینگ دهکده گردشگری حیران

ترامپولین گردنه حیران

این قسمت بیشتر مخصوص خانواده‌هایی است که بچه‌های کوچک دارند و می‌خواهند حسابی سرگرم‌شان کنند. ترامپولین یا همان تشک پرشف بهترین گزینه برای تفریح کودکان و نوجوانان در دهکده‌ی توریستی گردنه حیران است. 

زیپ‌لاین دهکده توریستی حیران
کارتینگ گردنه حیران
پیست کارتینگ دهکده توریستی هزار متر طول دارد و رانندگی در آن برای اشخاص بالای 11 سال مجاز است. بهای بلیط پیست کارتینگ حیران برای هر نفر 40 هزار تومان است. هر روز از ساعت 9 صبح تا 20 هم می‌توانید در پیست کارتینگ باشید.
زیپ لاین گردنه حیران
دهکده توریستی حیران زیپ‌لاین هم دارد. زیپ‌لاین در سال 96 افتتاح شد که با طول 1250 متر، طولانی‌ترین، مرتفع‌ترین و مجهزترین زیپ‌لاین خاورمیانه است. ارتفاع این زیپ‌لاین در بعضی نقاط به 60 متر هم می‌رسد. زیپ‌لاین حیران، هر روز از ساعت 9 صبح تا 8 شب باز است. هزینه رفت برای هر نفر 40 هزار تومان است که اگر بخواهید صرفه‌جویی کنید، بهتر است بلیط رفت و برگشتش را بخرید که برای هر نفر 60 هزار تومان در می‌آید.  
 در نزدیکی گردنه حیران روستاهای زیبایی وجود دارد
به جز دهکده‌ی توریستی گردنه حیران، می‌توانید به روستاها و جاذبه‌های تاریخی اطراف هم سر بزنید. روستاهایی مثل مِشِند، حیران و کشفی طبیعت شگفت‌انگیزی دارند که به خصوص در روزهای بهاری حیرت‌آور می‌شوند. به نمین هم می‌توانید سر بزنید و جاهای تاریخی شهر مثل آرامگاه باباروشن، مقبره شیخ بدرالدین و مقبره پیرلنگ در ننه کران را ببینید.
اسب‌های آزاد در گردنه حیران

عسل، فندق و ذرت سه تا از سوغاتی‌های معروف گردنه حیران هستند.


با وجود این همه امکانات تفریحی در گردنه حیران، شاید وسوسه شوید که در این منطقه بیشتر بمانید. برای همین پیشنهاد می‌کنیم که ویلا یا سوئیت اجاره کنید. البته هتل پارلا هم در ابتدای روستای حیران هست که گزینه‌ی خوبی برای اقامت به حساب می‌آید. 
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

پروین سهیلی هستم. ادبیات انگلیسی خوندم و برای نشریات ترجمه می‌کنم و می‌نویسم. سفر کردن رو هم به اندازه نوشتن دوست دارم و به نظرم، دیدنی‌های ایران و جهان آنقدر جذاب هستند که بتوان ساعت‌ها درموردشون نوشت و همواره لذت برد.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.6 32 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.