مقدماتی جام جهانی 2022 قطر

4 اردیبهشت، 1399
15 اسفند، 1398
مدت مطالعه :
جام جهانی، بزرگترین رقابت فوتبالی جهان است که بیست و دومین جام جهانی در دسامبر 2022 در کشور قطر برگزار خواهد شد. این دومین جام جهانی در قاره آسیا و اولین جام جهانی برگزار شده در خاورمیانه است. میزبانی قطر در سال 2010 و به انتخاب فیفا از بین آمریکا، کره جنوبی، ژاپن، استرالیا و قطر در بین تعجب همگان، انجام شد. بعد‌ها با افشای لابی‌گری‌ها و رشوه‌های داده شده در راه کسب این میزبانی، دلیل انتخاب این کشور مشخص شد. خود را برای آشنایی بیشتر با بازی‌های مقدماتی جام جهانی 2020 در آسیا آماده کنید.
تاریخچه جام جهانی
جام ‌جهانی زیر نظر فیفا و با شرکت بهترین تیم‌های جهان، هر چهار سال یکبار برگزار می‌شود. قدمت این مسابقات به سال 1930 برمی‌گردد. فقط در سال‌های 1942 و 1946، به علت وقوع جنگ جهانی این مسابقات لغو شد. تمامی تیم‌ها (به جز میزبان رقابت‌ها) برای ورود به این مسابقات، بسته به منطقه‌شان از حدود سه سال قبل شروع به رقابت می‌کنند و بعد از طی کردن موفق مراحل انتخابی، جواز حضور در جام‌ جهانی را کسب خواهند کرد. این دوره آخرین دوره‌ای‌ست که با حضور 32 تیم برگزار خواهد شد و از دوره بعدی در سال 2026، رقابت‌ها با حضور 48 تیم برگزار خواهد شد.
ایران در جام جهانی 2018 روسیه، اگرچه از صعود بازماند اما بهترین عملکرد خود را در جام‌های جهانی ارائه کرد
ایران در جام جهانی 2018 روسیه، اگرچه از صعود بازماند اما بهترین عملکرد خود را در جام‌های جهانی ارائه کرد
پرافتخارترین تیم‌های حاضر در جام جهانی
تاکنون بعد از برگزاری 21 دوره از این رقابت‌ها، فقط هشت تیم موفق به بالا بردن این جام زرین شده‌اند که تیم برزیل با پنج دوره قهرمانی، پرافتخارترین تیم این رقابت‌هاست. فهرست قهرمانان و قهرمانی‌هایشان به شرح زیر است:
  • برزیل با 5 دوره قهرمانی در سال‌های 1958، 1962، 1970، 1994 و 2002
  • ایتالیا با 4 دوره قهرمانی در سال‌های 1934، 1938، 1982 و 2006
  • آلمان با 4 دوره قهرمانی در سال‌های 1954، 1974، 1990 و 2014
  • اروگوئه با 2 دوره قهرمانی در سال‌های 1930 و 1950
  • آرژانتین با 2 دوره قهرمانی در سال‌های 1978 و 1986
  • فرانسه با 2 دوره قهرمانی در سال‌های 1998 و 2018
  • انگلستان با 1 دوره قهرمانی در سال‌های 1966
  • اسپانیا با 1 دوره قهرمانی در سال‌های 2010
نکته جالب در مورد قهرمانان این بازی‌ها این است که تاکنون در بین تیم‌های قهرمان، اثری از کشورهای قاره آسیا و آفریقا نیست.
پاداش تیم‌های برتر جام جهانی
از دیگر علل تلاش تیم‌ها برای حضور در جام ‌جهانی، پاداش فوق العاده این بازی‌هاست. به عنوان مثال در دوره قبلی این بازی‌ها، هر تیم صرفاً بعد از حضور در مرحله مقدماتی، 12 میلیون دلار پاداش گرفت. سایر پاداش‌ها به شرح زیر است:
  • برای صعود به مرحله یک هشتم نهایی 12 میلیون دلار
  • برای صعود به مرحله یک چهارم نهایی 18 میلیون دلار
  • پاداش تیم چهارم 25 میلیون دلار
  • پاداش تیم سوم 30 میلیون دلار
  • پاداش تیم نائب قهرمان 40 میلیون دلار
  • پاداش تیم قهرمان 50 میلیون دلار
 به این پاداش می‌توان قرارداد اسپانسرینگ، پاداش برد در هر بازی و فروش پیراهن را نیز اضافه کرد.
سهمیه هر قاره در جام‌ جهانی
در جلسه تعیین سهمیه جام ‌جهانی که به ریاست بلاتر برگزار شد، تعداد سهمیه قاره‌ها برای جام جهانی 2022 قطر به شرح زیر اعلام شد:
  • آفریقا 5 سهمیه مستقیم
  • آسیا 4 سهمیه مستقیم و یک سهمیه غیرمستقیم
  • اروپا 13 سهمیه مستقیم
  • آمریکای شمالی و مرکزی و کارائیب 3 سهمیه مستقیم و 1 سهمیه غیرمستقیم
  • اقیانوسیه 1 سهمیه غیرمستقیم
  • آمریکا جنوبی 4 سهمیه مستقیم و 1 سهمیه غیرمستقیم
  • میزبان 1 سهمیه مستقیم
در این دوره از رقابت‌ها، احتمال حضور شش تیم از قاره آسیا وجود دارد که بیشترین سهمیه برای این قاره بوده است. نکته دیگر این است که قطر هم در رقابت‌های مقدماتی حضور پیدا خواهد کرد ولی نتایج آن در نظر گرفته نخواهد شد.
گروه‌بندی تیم‌های آسیایی برای مقدماتی جام جهانی 2022 قطر
گروه‌بندی تیم‌های آسیایی برای مقدماتی جام جهانی 2022 قطر

تیم‌های حاضر در مقدماتی جام جهانی 2022
در مسابقات مقدماتی انتخابی آسیا، 46 تیم برتر این قاره حضور خواهند داشت اما مسابقات با حضور 40 تیم رنگ تماما جدی به‌ خود خواهد گرفت. این تیم‌ها، بر اساس رتبه خود در پنج سید زیر دسته بندی خواهند شد:
  • سید یک: ایران، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا، قطر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، چین
  • سید دو: عراق، ازبکستان، سوریه، عمان، لبنان، قرقیزستان، ویتانم، اردن
  • سید سه: فلسطین، هند، بحرین، تایلند، تاجیکستان، کره شمالی، چین تایپه، فیلیپین
  • سید چهار: ترکمنستان، میانمار، هنگ کنگ، یمن، افغانستان، مالدیو، کویت، مالزی
  • سید پنج: اندونزی، سنگاپور، نپال، کامبوج، بنگلادش، مغولستان، گوآم، سری لانکا
شیوه برگزاری بازی‌ها مقدماتی جام جهانی 2022 آسیا
تیم‌های آسیایی با گذر از 4 مرحله، شانس خود را برای کسب جواز حضور در این رقابت‌ها خواهند جست. این انتخابی‌‌ها به گونه‌ای‌ست که ابتدا تیم‌های ضعیف پایش شده و شش تیم برتر، به همراه 34 تیم دیگر به رقابت خواهند پرداخت.
  1. مرحله اول: در ابتدا ضعیف‌ترین تیم‌های قاره که در رتبه‌بندی فیفا، بدترین جایگاه را دارند (یعنی رتبه‌های نازل 35 تا 46)، با هم به رقابت خواهند پرداخت. این 12 تیم با قرعه کشی دو به دو با هم (به صورت رفت و برگشت) دیدار خواهند کرد و 6 تیم برنده، جواز حضور در دور دوم این رقابت‌ها را خواهند گرفت.
  2. مرحله دوم: در این مرحله، تیم‌های اصلی که شانس کسب سهمیه را دارند، وارد مسابقات خواهند شد. در این مرحله، 6 تیم صعود کرده از مرحله اول و 34 تیم برتر در رتبه‌بندی آسیا، در 8 گروه 5 تیمی به صورت رفت و برگشتی با هم به رقابت خواهند پرداخت. بعد از انجام 8 بازی، 8 تیم نخست گروه‌های هشت‌گانه و 4 تیم برتر دوم این گروه‌ها، به دور بعد صعود خواهند کرد. اگر قطر جز تیم‌های صعود کننده باشد، به صورت اتوماتیک تیم بعدی جایگزین خواهد شد.
  3. مرحله سوم: در این مرحله، که با حضو 12 تیم برگزار خواهد شد و با قرعه کشی 2 گروه 6 تیمه ایجاد خواهد شد. این تیم‌ها به صورت رفت و برگشتی با هم پیکار خواهند کرد و در انتها 2 تیم اول هر گروه به صورت مستقیم در جام جهانی حضور پیدا خواهند کرد و 2 تیم سوم هر گروه، شانس حضور در انتخاب پلی آف را خواهند داشت.
  4. مرحله چهارم: این مرحله برای 0.5 سهمیه آسیا است. 2 تیم سوم هر گروه، به صورت رفت و برگشتی با هم دیدار خواهند کرد و برنده در پلی آف بین قاره‌ای، حضور پیدا خواهد کرد؛ که با نیم سهمیه قاره‌های دیگر مسابقه خواهد داد.
گروه بندی مقدماتی جام جهانی در آسیا
در حال حاضر فقط گروه بندی مرحله دوم انجام شده و نتایج آن به شرح زیر است:
  • گروه یک: سوریه، چین، فیلیپین، مالدیو، گوآم
  • گروه دو: استرالیا، کویت، اردن، نپال، تایوان
  • گروه سه: عراق، ایران، بحرین، هنگ کنگ، کامبوج
  • گروه چهار: ازبکستان، عربستان سعودی، سنگاپور، یمن، فلسطین
  • گروه پنج: قطر، عمان، افغانستان، هند، بنگلادش
  • گروه شش: ژاپن، قرقیزستان، تاجیکستان، میانمار، مغولستان
  • گروه هفت: امارات، ویتنام، تایلند، مالزی، اندونزی
  • گروه هشت: کره جنوبی، لبنان، کره شمالی، ترکمنستان، سریلانکا
نکته دیگر قابل ذکر این است که 24 تیم برتر در این رقابت‌ها، به مسابقات جام ملت‌های آسیا 2023 نیز صعود خواهند کرد.
تقویم بازی‌های مقدماتی جام جهانی 2022 آسیا
مرحله اول این بازی‌ها در دو روز 6 ژوئیه و 11 ژوئیه 2019 برگزار شد و 6 تیم برتر به مرحله بعد صعود کردند. در مرحله دوم، قرعه ‌کشی در تاریخ 17 ژوئیه 2019 برگزار شد و تیم‌ها رقیبان خود را شناختند. قرار بود این بازی‌ها در ده روز و ما بین 5 سپتامبر 2019 تا 9 ژوئن 2020 بدون فاصله خاصی انجام شود که بازی‌ها تا روز ششم، یعنی 19 نوامبر برگزار شد و بقیه بازی‌ها به‌دلیل همه‌گیری ویروس کرونا به تعویق افتاد. مرحله سوم هم در 10 روز و مابین 3 سپتامبر 2020 تا 12 اکتبر 2021 بدون فاصله مشخص، برگزار خواهد شد. مرحله چهارم که مخصوص دو تیم صعود کننده به پلی آف است، 2 بازی در تاریخ‌های 11 نوامبر و 16 اکتبر 2021 برگزار می‌شود تا تیم صعود کننده به مسابقه بین قاره‌ای مشخص شود.
ایران با شکست مقابل بحرین و عراق، حالا کار سختی برای صعود به جام جهانی در پیش دارد
ایران با شکست مقابل بحرین و عراق، حالا کار سختی برای صعود به جام جهانی در پیش دارد
کدام تیم‌ها شانس بیشتری برای صعود دارند؟
با اینکه فوتبال ورزش لحظه‌هاست و حدس و پیش بینی آن سخت است اما تعیین 2 تیم از 4.5 تیم صعود کننده کار آسانی‌ست. این به دلیل تفاوت سطح فاحش تیم‌ها در قاره کهن است. دو تیم ژاپن و کره جنوبی قطعاً دو تیم صعود کننده اول، به جام جهانی هستند، مطابق 8 دوره گذشته که همواره در جام جهانی حضور داشته‌اند. برای 2.5 تیم باقی مانده هم شما انتخاب‌های زیادی نخواهید داشت و به احتمال خیلی زیاد این 2.5 تیم از بین تیم‌های استرالیا، عربستان، امارات و ایران خواهند بود. در زیر به بررسی کامل‌تر این موضوع خواهیم پرداخت.
قطعاً ایران (تیمی که در هشت سال گذشته در رتبه اول آسیا قرار داشت و در آخرین جام ‌جهانی، در گروه مرگ بهترین عملکرد تاریخ خود را ثبت کرد) این بار هم به دنبال صعود و تثبیت اقتدار خود به عنوان تیم نخست آسیاست. عربستان، قدرت کهن غرب آسیا، بعد از چند دوره ناکامی و کسب نتایج ضعیف، این دوره با به کارگیری هروه رنار و سرمایه گذاری و هزینه‌های هنگفت، به دنبال صعود متوالی به جام جهانی‌ست. استرالیا که از قاره اقیانوسیه برای صعود راحت‌تر، خود را به قاره آسیا تحمیل کرده، با توجه به امکانات و همچنین بازیکنان دورگه زیاد خود، دیگر تیمی‌ست که می‌تواند شانس صعود داشته باشد. امارات متحده عربی، کشور امیران نفتی، با صرف هزینه‌های زیاد به دنبال اولین صعود خود به جام‌جهانی‌ست. تیم‌های ازبکستان و سوریه هم دو تیمی هستند که می‌توانند جرقه‌ای برای داغ‌تر شدن تنور مسابقات باشند. ازبکستان با تیم فیزیکی و درگیرانه‌ی خود و سوریه با دو ستاره تهاجمی خود یعنی عمر سوما و عمر خریبین، شانس صعود خواهند داشت.

برچسب(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 3.4 15 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.