• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

لنگرود؛ مامنی در آغوش کوه و دریا

14 اسفند، 1398
10 دی، 1398
مدت مطالعه :
اگر می‌خواهید این بار در سفر به شمال ایران، قدری تنوع به خرج بدهید و به جز شهرهای معروفی مثل چالوس شهرهای دیگر را ببینید، توصیه می‌کنیم به لنگرود فکر کنید. شهر لنگرود به خاطر مزارع چای، ییلاقات سرسبز و روستاهای دوست‌داشتنی‌اش انتخاب خوبی برای مسافرت آخر هفته به شمال است. با اسمارتیز همراه باشید تا با لنگرود و جاهای دیدنی آن آشنا شویم.
بهترین زمان سفر به لنگرود
شهر لنگرود پر از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی جذاب است. دیدنی‌های طبیعی لنگرود، در هر فصل، زیبایی‌های خاص خودش را دارند. اما اگر دل‌تان می‌خواهید طبیعتِ این شهر را سبز و زنده ببینید، بهتر است از اوایل بهار تا اوایل پاییز به این شهر زیبا سفر کنید. اما اگر دل‌تان می‌خواهید شهر را خلوت و خالی از ازدحام جمعیت ببینید، بهتر است روزهای شلوغ سال مانند تعطیلات نوروز و روزهای تعطیل رسمی را برای سفر به لنگرود انتخاب نکنید. 
راه دسترسی به لنگرود
لنگرود از شهرهای استان گیلان است که بین لاهیجان و رودسر قرار دارد. این شهر سرسبز تقریباً 60 کیلومتر تا رشت و 50 کیلومتر تا رامسر فاصله دارد، چیزی حدود یک ساعت. اگر قصد دارید با خودروی شخصی، از رشت به سمت لنگرود بروید، پس از پشت سر گذاشتن کوچصفهان، آستانه اشرفیه و لاهیجان به میدان فرمانداری لنگرود خواهید رسید. اگر هم می‌خواهید از تهران راه بیفتید، از سمت جاده چالوس هم می‌توانید به لنگرود برسید. در جاده چالوس پس از عبور از چالوس و رامسر، وارد استان گیلان و در نهایت، شهر لنگرود خواهید شد. اگر هم قصد دارید، با هواپیما به سوی لنگرود بروید، اشکالی ندارد اما چون لنگرود فرودگاه ندارد باید از فرودگاه رشت یا رامسر به لنگرود بروید که به ترتیب 70 کیلومتر و 60 کیلومتر با لنگرود فاصله دارند.  
دانستنی‌های قبل از دیدن لنگرود
  • لنگرود از شهرهای قدیمی ایران است. قدیمی‌ترین اشاره‌ای که به اسم این شهر شده در کتاب‌های قرن 6 ه.ق است.  
  • لنگرود از دو واژه‌ی «لنگ» و «رود» تشکیل شده است؛ لنگ یعنی آرامش و وقار و لنگرود یعنی رود آرام.
  • در زمان نادرشاه، لنگرود پایگاه دریایی و کارخانه کشتی‌سازی بود.
راهنمای بازدید از لنگرود
لنگرود در کنار جنگلی سرسبز قرار دارد و همانطور که گفتیم، دیدنی‌های طبیعی و تاریخی بسیاری دارد. دیدنی‌های این شهر آن‌قدر متنوع و جذاب هستند که می‌توانید روزهای متوالی را به گردش و تفریح سپری کنید، بدون این‌که چیزی دیدنی‌هایش برای‌تان تکراری شود. 
خانه منجم باشینمایی از خانه‌ی تاریخی منجم‌باشی در شهر زیبای لنگرود

اول از همه سراغ یکی از آثار تاریخی معاصر لنگرود می‌رویم. خانه منجم‌باشی که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده، از خانه‌های قدیمی شهر است. برای پیدا کردن این خانه باید به فشکالی محله لنگرود بروید که از قدیمی‌ترین محله‌های لنگرود است و کنار سبزه میدان شهر قرار گرفته.خانه‌ی تاریخی منجم‌باشی از شاهکارهای هنر معماری دوران قاجار محسوب می‌شود و همانطور که از نامش پیداست، متعلق به خانواده‌ی صاحب‌نام منجم‌باشی بوده. خانه‌ی تاریخی منجم‌باشی مثل هر خانه‌ی قدیمی دیگری از اندرونی، بیرونی، خلوت خانه و حمام تشکیل شده است اما یک تفاوت عمده هم دارد و آن داشتن مسجد است!

ورودی اصلی ساختمان بیرونی مهتابی نام دارد و طبقه‌ی بالایش شامل یک پذیرایی بزرگ و سه اتاق است. مثل تمام خانه‌های بافت قدیمی لنگرود، این خانه هم از چوب و سفال ساخته شده که شاهکار معماری در لنگرود به حساب می‌آید. 

بعد از خانه‌ی منجم‌باشی سراغ مسجدهای شهر هم می‌توانید بروید. لنگرود مسجدهای زیادی دارد که زیباترین‌های‌شان مسجد جامع و مسجد آقا شیخ حبیب‌الله هستند. 

با مسجد جامع لنگرود شروع می‌کنیم که در سال 1204 هجری شمسی ساخته شده و جاذبه‌ی تاریخی – مذهبی شهر است. این مسجد در محله‌ی بازار لنگرود قرار دارد. جالب است بدانید که در کنار این مسجد حوزه‌ی علمیه‌ای هم وجود داشته که در عصر پهلوی، تخریب شد. بعد از محله‌ی بازار می‌توانید به محله‌ی راه پشته بروید تا مسجد آقا شیخ حبیب‌الله را ببینید. این مسجد قدیمی از دوره‌ی قاجار باقی مانده و  ستون‌ها و چوب‌کاری‌هایش زیبا و مثال‌زدنی است. برای پیدا کردن محله‌ی راه پشته باید به خیابان مدرس و بین میدان بسیج و سه راه چمخاله بروید.

نیلوفر تالاب کیاکلای
نمایی از نیلوفرهای خوشرنگِ تالاب کیاکلای


تالاب کیاکلایه از دیدنی‌های شهر لنگرود و از زیباترین و غنی‌ترین تالاب‌های استان گیلان است. کیاکلایه به خاطر تنوع گونه‌های جانوری و گیاهی‌اش معروف است. اینجا قبلا خیلی وسیع‌تر بود و پرندگان مهاجری زیادی در حوالی آن دیده می‌شدند اما متاسفانه امروزه به جایگاهی برای دفن زباله تبدیل شده. برای همین از وسعتش هم کم شده.   

پس از بازدید از تالاب زیبای کیاکلایه، حتماً سری هم به پارک فجر بزنید. این پارک زیبا و سرسبز درست کنار تالاب کیاکلایه و میدان شهید نورانی لنگرود قرار دارد. استخر بزرگی وسط پارک قرار دارد که زیبایی و صفای خاصی به آن بخشیده است. خوشبختانه در این پارک امکانات خوبی هم برای بازی کودکان در نظر گرفته شده، برای همین اگر فرزند کوچکی دارید، می‌توانید سرگرمش کنید. 

اگر بخواهیم از جاذبه‌های طبیعی لنگرود بگوییم، باید به قله عطا کوه هم اشاره کنیم. این قله به خاطر داشتن دکل‌های مخابراتی رادیو، تلویزیون و مخابرات به «دکل» هم معروف است. این اسم را محلی‌ها رویش گذاشتند! مسیر دسترسی به قله عطاکوه به اندازه‌ی خود قله زیباست، چرا که برای رسیدن به آن، باید از میان باغ‌ها و جنگل‌های سرسبز گذر کنید. 

طبیعت زیبای لیلاکوه
نمایی از طبیعت مه‌آلود لیلاکوه

لیلا کوه هم یکی دیگر از زیباترین مناطق ییلاقی لنگرود و به طور کلی شمال ایران است. برای رفتن به لیلاکوه باید به جنوب غربی شهر لنگرود بروید. اینجا به قطب قلیان‌سرای استان گیلان هم مشهور است، چون هرجا که پا بذارید با قلیان‌سراهای متعددی مواجه می‌شوید. اگر معروف‌ترین قلیان‌سرا را بخوانید، قهوه‌خانه دیشلمه را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

برای پیدا کردن لیلاکوه باید به میدان فرمانداری لنگرود بروید. از آنجا و به راحتی، جاده‌ی اختصاصی لیلاکوه را خواهید دید. 

اگر دل‌تان می‌خواهد مناطق بکرتری از لنگرود را ببینید، حتماً سری به شهر کومله بزنید. در جنوب این شهر قله‌ی نگین سبز یا بام کومله قرار گرفته که اگر اینجا بایستید، می‌توانید کل شهر لنگرود را ببنید.

کومله دریاچه‌ای با سه آبگیر مجزا هم دارد که عرض بزرگ‌ترین آبگیر آن تقریبا 400 متر و طولِ آن یک کیلومتر است. این دریاچه زیستگاه پرندگان مهاجر است و در حوالی آن، امکانات تفریحی، مانند قایق‌سواری هم هست. در ضمن، در حوالی این دریاچه، رستوران‌های بسیار خوبی هست که همه‌ی آن‌ها چشم‌انداز بسیار زیبایی به دریاچه‌ی کومله دارند. باغ مرکبات و مزارع چای هم به جذابیت‌های این بخش شهر اضافه کرده‌اند. تا یادمان نرفته باید بگوییم که حتما بستنی‌های کومله را امتحان کنید که از شیر محلی و عسل محلی تهیه می‌شوند.

پارک جنگلی خرما
نمایی از پارک جنگلی خرما

پارک جنگلی خرما از دیدنی‌های بکر لنگرود است و چشم‌انداز دل‌گشایی به کوهستان و رودخانه دارد. این پارک جنگلی زیستگاه گونه‌های متنوع درختی، از جمله توسکا، لرک و انجیلی، و انواع جانوران و پرندگان است. در این پارک، امکانات رفاهی برای پیک نیک، سرویس بهداشتی و آب آشامیدنی هم هست.و اما می‌رسیم به روستاهای لنگرود. همه‌ی روستاهای لنگرود سرسبز و زیبا هستند و از بین‌شان انتخاب کردن کار سختی است. هر روستا معمولا جاذبه‌ی طبیعی خاصی مثل مرداب، کوه، جنگل و باغ دارد. اگر دوست دارید با فرهنگ مردم این منطقه آشنا شوید، می‌توانید سری به روستاهای بلوردکان، دیوشل، آبچالکی، تپه، لیسه رود، چاف و خالکیاسر بزنید که از زیباترین روستاهای لنگرود هستند.

در لنگرود می‌توانید خیلی سریع خودتان را به ساحل هم برسانید. ساحل چاف و چمخاله در 9 کیلومتری شمال شهر قرار دارند. ساحل چمخاله از ساحل‌های شنی و تمیز شمال ایران است که بعد از انزلی دومین قطب گردشگری گیلان به حساب می‌آید. اگر به ساحل چمخاله رفتید می‌توانید رودخانه‌ی چمخاله و جزیره‌ی ارشیا را هم ببینید. 

بازار هفتگی لنگرود
نمایی از بازار لنگرود

اگر دل‌تان می‌خواهد از محصولات کشاورزی و دامی مردم لنگرود استفاده کنید، حتماً سری به بازارهای هفتگی لنگرود بزنید. بازار لنگرود از بهترین بازارهای گیلان است که محلی‌ها برای فروش اجناس‌شان به اینجا می‌روند. البته در این بازارها، انواع اجناس خارجی هم عرضه می‌شود. برنج، چای، ماهی تازه و صنایع دستی بخشی از محصولاتی هستند که در این بازار هفتگی عرضه می‌شوند.

در شمال بازار زیبای لنگرود، مسجدی زیبا و متعلق به دوره‌ی تیموریان هم هست که در و دیوار قدیمی‌اش با آیات قرآن، اشعار محتشم کاشانی و نقاشی‌هایی از حادثه‌ی کربلا مزین شده است.

پل خشتی لنگرود
نمایی از پل خشتی شهر لنگرود

پل خشتی لنگرود از دیدنی‌های زیبای لنگرود و نماد این شهر است که روی رودخانه‌ی سفیدرود قرار گرفته که محلی‌ها به آن خشته پورد می‌گویند. این پل قدیمی از آجر و خشت ساخته شده و دو محله‌ی اصلی لنگرود، یعنی فشکالی محله و راه پشته را به یکدیگر وصل می‌کند.

می‌گویند این پل یادگاری از دوران تیموری و ایلخانیان است، اما هنوز دلیلی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. با این حال براساس کتاب دارالمرز ولایت گیلان، زمان ساخت این پل به دوران صفویه برمی‌گردد. پل یک سطح میانی دارد و دو بخش جانبی شیب‌دار. این پل خشتی به شکل لنگری وارونه است. طول این پل خشتی 37 متر و عرض آن 4 متر و نیم است و ارتفاع بلندترین نقطه‌ی این پل از سطح رودخانه تقریباً 9 متر است.
اگر از سمت لاهیجان به لنگرود می‌روید، در این مسیر می‌توانید به قلعه‌ی دیزین هم سر بزنید. این قلعه در گذشته محل استقرار دزدان و راهزنان بوده. برای همین اسم قلعه را هم دیزین گذاشته‌اند. البته برخی هم معتقدند دیز تغییر شکل‌یافته‌ی دژ است. متاسفانه در حال حاضر، از این قلعه‌ی قدیمی جز ویرانه‌ باقی نمانده.

برچسب(ها)
موقعیت(ها)

پروین سهیلی هستم. ادبیات انگلیسی خوندم و برای نشریات ترجمه می‌کنم و می‌نویسم. سفر کردن رو هم به اندازه نوشتن دوست دارم و به نظرم، دیدنی‌های ایران و جهان آنقدر جذاب هستند که بتوان ساعت‌ها درموردشون نوشت و همواره لذت برد.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.4 45 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.