• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

سینما نفت آبادان

18 تیر، 1399
18 تیر، 1399
مدت مطالعه :
آبادان که قبل از انقلاب بیشترین سینما را بعد از تهران داشت، به شهر سینماها معروف بود. سینما نفت آبادان که در سابق آن را تاج نامگذاری کرده بودند، یادگاری از دوران گذشته و معماری انگلیسی در این شهر است. این سینمای بزرگ که با نما و معماری جذاب خود سال‌های سال در دل این شهر گرم جا خوش کرده، از دیدنی‌های معروف شهر آبادان است. در این مقاله می‌خواهیم به سفری تاریخی رفته و از داستان پشت آجرهای قرمز رنگ سینما نفت آبادان حرف بزنیم. پس با اسمارتیز همراه باشید.
آنچه از سینما نفت آبادان نمی دانید!
تعداد سینماها در آبادان، قلب سیاه و نفتی ایران، در سال‌های پیش از انقلاب با تهران رقابت می‌کرد. سینما نفت نیز از قدیمی‌ترین سینماهای این شهر بود که به دلیل ظاهر جذاب با آجرهای قرمزرنگ خود جایگاهی ویژه بین مردم داشت.
ساخت این بنای عظیم قبل از جنگ جهانی دوم در دوره پهلوی اول آغاز شد. در آن زمان این سینما با عنوان "تاج" نامگذاری شد و بعد از انقلاب تغییر نام داد. عمر این سینمای بزرگ با پالایشگاه‌های نفت آبادان برابری می‌کند و اثری از انگلیسی‌ها منطقه "بریم" در آبادان است. در آن زمان بیشتر کارکنان رده بالای پالایشگاه نفت از انگلستان بودند و کارکنان هندی و ایرانی در رده‌های پایین‌تر قرار داشتند.
انگلیسی‌ها در محله "ابو ابراهیم" که به اختصار به آن "بریم" می‌گفتند؛ اسکان داشتند و بعد از اتمام کارهای ساختمانی پالایشگاه و بهره‌برداری از آن، به فکر ساختن سینمایی بزرگ و مجلل افتادند. طراحی، ساخت و حتی آجرهای نسوز قرمزرنگ سینما همگی از انگلستان است.
در نهایت سینما تاج آبادان در سال 1323 افتتاح شد، اما در آن زمان مردم عادی اجازه استفاده از سینما را نداشتند و این بنا مخصوص کارکنان پالایشگاه نفت بود. در این سینما اغلب فیلم‌های زبان اصلی پخش می‌شد و بعدها هفته‌ای یک‌بار یک فیلم فارسی هم در جدول پخش آن به‌چشم می‌خورد.
علاوه بر نمایش فیلم، سینما نفت آبادان محل برگزاری انواع نمایش‌ها، کنسرت‌ها و جُنگ‌های شادی برای رؤسا و کارکنان شرکت نفت بود.
سینما نفت آبادان
سینما نفت آبادان
معماری سینما نفت آبادان
سینما تاج آبادان که بعدها به نفت تغییر نام داد، توسط معماری اسکاتلندی به نام جیمز مالیسن ویلسن (James Mollison Wilson) و به سبک آرت دکو طراحی شد.
انگلیسی‌ها که در ابتدای ورود، آپارات کوچکی همراه خود آورده و سینمای روباز خاصی طراحی کرده‌بودند، بعد از ساخت انواع خانه‌ها، بیمارستان‌ها، باشگاه‌ها و سایر امکانات رفاهی، ساخت سینما تاج را در محله بوارده جنوبی آغاز کردند.
برای ساخت این بنا آجرهای مخصوصی به نام آجر لندنی از انگلستان آورده شد که ظاهری قرمزرنگ داشتند. معماری بنا به خوبی ویژگی‌های معماری انگلیسی را نشان می‌دهد. نمای بیرونی سینما نفت آبادان همچون شیری است که روی پاهای خود نشسته و به همین دلیل از آن به عنوان نگهبان شهر یاد می‌کردند. بسیاری نیز باور دارند ظاهر بیرونی سینما یادآور کلاه ملکه انگلستان است. ساختمان‌های اطراف سینما نیز که یادگاری از دوران زندگی انگلیسی‌ها در این محله است، همگی با معماری انگلیسی ساخته‌شده و ظاهری جذاب دارند.
سینما تاج که با گنجایش 1178 نفر تأسیس شد، در تاریخ 10 دی‌ماه سال 1381 به عنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ثبت 7042 به ثبت رسمی رسید.
سینما نفت آبادان
سالن سینما نفت آبادان
راه‌های دسترسی به سینما نفت آبادان
آدرس: استان خوزستان، شهر آبادان، فلکه سینما نفت
سینما نفت آبادان در جنوب این شهر و محله بوارده جنوبی قرار گرفته است. نام این محل در واقع از صاحب عرب آن در گذشته گرفته‌شده که "ابو ورده" نام داشت. محله بوارده که به دو بخش جنوبی و شمالی تقسیم می‌شود در گذشته محل زندگی کارکنان ایرانی و هندی پالایشگاه نفت بوده و از نظر جایگاه اجتماعی پایین‌تر از محله "بریم" قرار داشته است.
برای رسیدن به این محله زیبا با معماری خاص آن باید به سمت فلکه سینما نفت رانندگی کنید. با رسیدن به فلکه، بنای سینما به خوبی مشخص است. سینما نفت آبادان در یک کیلومتری رودخانه اروند قرار دارد که بعد از تماشای فیلم مورد علاقه‌تان می‌توانید با کمی پیاده‌روی از دیدن مناظر طبیعی و آب‌های رودخانه هم لذت ببرید. وسایل حمل و نقل عمومی از جمله تاکسی و اتوبوس برای رفتن به سینما وجود دارد که باید در ایستگاه فلکه سینما نفت پیاده شوید.
شما می‌توانید برنامه فیلم‌های سینما نفت را در سایت‌های آنلاین مانند سینما تیکت ببینید و بلیط فیلم‌های مورد علاقه‌تان را رزرو کنید.
سینما نفت آبادان
سینما نفت آبادان
بهترین زمان برای سفر به آبادان
آب و هوای این شهر که از نقاط مرکزی و جنوب ایران است؛ در 6 ماه اول سال گرم و شرجی است. گرمای روزهای آبادان حتی تا 50 درجه سانتی‌گراد هم می‌رسد. پس بهتر‌است برای سفر به این شهر زیبا و تماشای جاهای دیدنی آن نیمه‌دوم سال یا تعطیلات نوروزی را انتخاب کنید. اواسط زمستان ممکن‌است، هوا کمی رو به سردی رود؛ با این حال اواخر زمستان تا اردیبهشت بهترین روزها برای سفر به آبادان و تماشای فیلم در سینما نفت است.
کلام آخر
سینما نفت آبادان تنها بازمانده از 28 سینمای قبل از انقلاب در این شهر است. در این شهر فرهنگی که روزی آن را شهر سینماها می‌خواندند، تنها یک سینما فعال باقی‌مانده و آن هم یادگار روزهای بسیار دور و معماری غربی است. بنابراین در سفر به این شهر تاریخی، لذت تماشای فیلم را در تنها سینمایی که 100 سال عمر دارد را از خود نگیرید.

به تاریخچه سینماها علاقه دارید؟ مطلب سینما آفریقا تهران را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)
امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.7 6 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.