برنامه سفر ایذه

3 اسفند، 1398
26 اسفند، 1398
3 روزه
زمستان
دوستانه
وحید محمدی
برای تعطیلات بهمن برنامه‌ریزی کرده‌اید؟ اگر قصد سفر دارید اما در مورد مقصد مردد هستید، با اسمارتیز همراه باشید تا شما را به قلب شهری ببرد که آمیخته‌ای است از تمدن باستانی و طبیعت بکر و بی‌نظیر. ایذه، شهری متفاوت در قسمت شمالی خوزستان است که در این برنامه سفر قصد داریم شما را به بطن این شهر زیبا ببریم. پس اگر هنوز برنامه‌ای برای تعطیلات بهمن ندارید، این قسمت از برنامه سفرهای اسمارتیز را از دست ندهید.
روز 1
ایذه گردی
مبدأ این سفر هم مانند اکثر برنامه سفرها از تهران شروع می‌شود، اما شما می‌توانید هر مبدأ دیگری را جایگزین آن کنید. اگر قصد سفر با اتوبوس دارید، باید بدانید ساعت‌های محدودی برای اتوبوس‌های ایذه از تهران وجود دارد. اکثر اتوبوس‌ها عصر به سمت ایذه راه می‌افتند و صبح زود (حدودا 4 صبح) به مقصد می‌رسند. در این شرایط بهتر است با اقامتگاه یا هتلی که قصد اقامت در آن دارید هماهنگ کنید تا صبح زود به آنجا بروید و بتوانید کمی استراحت داشته باشید. بعد از استراحت و صرف صبحانه خود را آماده‌ی یک گشت شهری در ایذه‌ی زیبا کنید.
برای شروع ایذه‌گردی با دیدن تنگه‌ای که کتیبه‌هایی تاریخی را در آغوش کشیده موافقید؟ «کول فرح» همان‌قدر عجیب است که نامش. قدم زدن در کول فرح راه رفتن در گذر تاریخ است، بازدید از موزه‌ای زنده که روزگاری پرستشگاه نارسینا خدای ایلامی‌ها بوده و 6 کتیبه‌ی تاریخی از دوره‌ی ایلامی‌ها در آن به یادگار مانده. متأسفانه راهنمایی در محوطه برای توضیح سنگ نوشته‌ها وجود ندارد، بنابراین بهتر است از قبل مطالبی را در مورد کتیبه‌ها بخوانید. بازدید از این جاذبه حدودا یک ساعت زمان نیاز دارد.
بعد از «کول فرح» به سمت منطقه‌ی شهسوار ایذه بروید، جایی که می‌توانید از مجسمه‌های بردشیر بازدید کنید. بردشیرها (شیر سنگی) مجسمه‌هایی هستند که بر سنگ مزار مردان بختیاری نصب می‌شدند و نمادی از شجاعت و دلاوری آن‌ها محسوب می‌شدند. علاوه بر این گورستان و سنگ قبرهای تاریخی‌اش، نقش برجسته‌ای روی دیواره‌ی کوه وجود دارد که با قدمتی 3000 ساله نشان از اصالت تاریخی این خطه‌ی ایران زمین دارد. بر روی این نقش برجسته نمایی از مراسم بارعام یکی از خدایان یا پادشاهان ایلامی تصویر شده است.
جاذبه‌ی بعدی که در ادامه‌ی گشت ایذه به آن می‌رسیم، تنگه‌ی اشکفت سلمان است. این تنگه در 1.5 کیلومتری جاده‌ی کمربندی قرار گرفته و همچون دیگر جاذبه‌های ایذه ارزش تاریخی دارد. اشکفت سلمان در واقع غاری است که در انتهای یک تنگه قرار گرفته و چشمه‌ای همیشه جوشان در آن جریان دارد. در اشکفت سلمان 4 کتیبه‌ی تاریخی کشف شده که ترکیبی از خط میخی و نقش برجسته‌هایی هستند که صحنه‌هایی از حضور دوشادوش مردان و زنان در آن به تصویر کشیده شده است. قدمت تمام این آثار به دوران ایلامی برمی‌گردد. بازدید از این جاذبه نیم ساعت زمان نیاز دارد.

“برای این بازدیدها می‌توانید با یک ماشین دربست هماهنگ کنید.”


بعد از این 3 بازدید احتمالا خسته‌ شدید و مهم‌تر از آن گرسنه! پس وقت آن است که برای صرف ناهار به رستوران بروید. برای صرف ناهار یا می‌توانید رستوران‌های سطح شهر را انتخاب کنید یا به اقامتگاه برگردید و بعد از کمی استراحت و صرف غذا به ادامه‌ی گشت‌ها بپردازید.
بعد از صرف ناهار و استراحت، برای بازدید از جاذبه‌ای که احتمالا نامش برای شما عجیب خواهد بود آماده شوید. طاق طویله کاروانسرایی تاریخی است به زمان اتابکان لر منسوب شده. اگرچه این جاذبه در فهرست آثار ملی ثبت شده اما مراقبت درستی از آن صورت نمی‌گیرد، بنابراین تنها اگر ارزش تاریخی یک جاذبه برای شما اولویت دارد بازدید آن را پیشنهاد می‌کنیم.
حالا می‌خواهیم 13 کیلومتر از ایذه دور شوید. مقصد بعدی ما روستای خنگ اژدر است، جایی که جاذبه‌ای به همین نام دارد و برای علاقه‌مندان به آثار تاریخی بسیار جذاب خواهد بود. خنگ اژدر سنگ‌نگاره‌ای به یادگار مانده از دوران اشکانی است که مراسم تنفیذ قدرت به مهرداد دوم را به تصویر کشیده. ویژگی بارز این سنگ‌نگاره‌ها تصویر تمام رخ نقش برجسته‌هایی است که تا پیش از این به صورت نیم‌رخ کشیده می‌شدند.

“ خنگ در گویش بختیاری معنای ناخن می‌دهد. اهالی روستا بر این بار بودند که خطوط چین‌دار پایین لباس پیکره‌های این نقش برجسته جای چنگال یا ناخن اژدهاست. به همین دلیل به آن «خنگ اژدر» می‌گویند.”


گشت‌های تاریخی روز اول سفر به ایذه را با بازدید از یک تالاب طبیعی در فاصله‌ی 2 کیلومتری ایذه به پایان می‌بریم. تالاب میانگران خوزستان در فصل زمستان میزبان پرندگان مهاجر بسیاری می‌شود که دیدن آن‌ها حتی برای کسانی که با پرنده‌نگری آشنایی ندارند هم جذاب است.
اقامتگاه بوم‌گردی الیما در ایذه پیشنهاد ما به شما برای اقامت در ایذه است. این اقامتگاه در روستای تکاب و در فاصله‌ی 7 کیلومتری ایذه قرار گرفته و با محیطی بومی تجربه‌ی بی‌نظیری از حضور در این روستا به شما می‌دهد.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی الیما
  • اقامتگاه بوم‌گردی قلعه سرد ایذه
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • رستوران پدیده
  • رستوران بهاران




نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 2
بازدید از سد کارون و آبشار شیوند
اگر به بخش‌های طبیعت‌گردی سفر علاقه‌ی بیشتری دارید، روز دوم سفر مختص شماست. برای روز دوم سفر می‌خواهیم به بازدید از سد کارون 3 برویم و روی دریاچه‌ی آن قایق‌سواری کنیم. اما برای کسی که بدون تورهای گردشگری به این منطقه سفر می‌کند، دسترسی کمی سخت خواهد بود. پیشنهاد ما به شما این است که از روز قبل با یک راهنمای محلی هماهنگ کنید تا با او به بازدید بروید. بعد از صرف صبحانه و خرید آذوقه از ایذه به سمت سد کارون بروید. حدودا یک ساعتی طول می‌کشد تا به سد برسید، جایی که آبی رود کارون کم‌کم از پشت رشته‌کوه زاگرس رخ می‌نماید.
روی دریاچه قایق‌سواری کنید و از قایق بخواهید شما را به سمت دیگر سد یعنی به سمت روستای شیوند ببرد. برای رفتن به روستای شیوند باید به اسکله رکعت بروید و منتظر قایق بمانید. در مسیر رسیدن به این روستا از تنگه قاسمی هم عبور می‌کنید، تنگه‌ای بی‌نظیر که فقط به اندازه‌ی یک قایق جا دارد! برای عبور از این تنگه قایق‌ها هزینه‌ی بیشتری می‌گیرند.
وقتی به مقصد رسیدید، باید با یک ماشین (ترجیحا نیسان) هماهنگ کنید تا شما را تا نزدیکی آبشار شیوند ببرد. ماشین‌ها نمی‌توانند از فاصله‌ی 1.5 کیلومتری آبشار جلوتر بروند و باقی راه تا آبشار را باید پیاده‌روی کنید، پیاده‌روی که حدودا 45 دقیقه تا یک ساعت زمان می‌برد. بازدید از آبشار با احتساب زمان رفت‌وبرگشت حدودا 3-4 ساعت زمان نیاز دارد. در مسیر برگشت، می‌توانید با خانه‌های محلی یا اقامتگاهی در شیوند هماهنگ کنید تا ناهار را در آن‌جا میل نمایید. برای برگشت هم باید به اسکله‌ی روستا بروید و منتظر قایقی باشد تا شما را به آن طرف سد برساند. بازدید از سد کارون و آبشار شیوند یک روز کامل زمان نیاز دارد، بنابراین بعد از بازگشت از سد مستقیم به اقامتگاه بروید تا خستگی این روز طولانی را با یک استراحت حسابی از تن به در کنید.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی الیما
  • هتل انزان

کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • رستوران محلی روستای شیوند
  • رستوران باباکرم ایذه


نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 3
بازدید از دشت سوسن
صبح روز آخر سفر از راه رسیده و حالا نوبت آخرین بازدید و وداع با زیبایی‌های این نقطه از ایران‌ زیباست. بعد از صرف صبحانه وسایل‌تان را جمع کنید و با یک ماشین دربست به سمت دشت سوسن بروید. برای رفتن به دشت سوسن باید 35 کیلومتر از ایذه دور شوید. هرچند در بهمن‌ماه هنوز گل‌های این دشت نروییده، اما اگر بارندگی‌های فصلی مناسب باشد با تپه ماهورهایی سبزرنگ مواجه می‌شوید که از زیباییش نفستان بند می‌آید.
علت سرسبزی دشت سوسن به عبور رود کارون از میانه‌ی دشت برمی‌گردد که آن را به دو قسمت تقسیم می‌کند. بازدید از دشت سوسن حدودا تا ظهر طول می‌کشد. بعد از آن می‌توانید به ایذه بیایید و ناهارتان را صرف کنید. سفر سه روزه‌ی ما به ایذه‌ی زیبا با این بازدید به پایان می‌رسد و دیگر وقت برگشت به تهران فرا رسیده.  
امیدواریم با این برنامه سفر به ایذه سفر کنید و خاطرات زیبایی در دفتر خاطرات سفرهای امسال‌تان به ثبت برسانید. اگر تجربه‌ی سفر به ایذه را دارید، خوشحال می‌شویم درباره‌ی آن برای اسمارتیز بنویسید.


نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «وحید محمدی» پیشنهاد داده است. درباره وحید محمدی بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
نهال ظاهری

نویسندگی و عکاسی پنجره‌هایی هستن که من رو به جهان بیرون وصل می‌کنن. علاقه به طبیعت باعث شد به سمت فعالیت‌های محیط‌زیستی برم و در ادامه به سفر علاقه‌مند بشم. سفر برای من فرصت کشفه و کمکم کرده ابعاد جدیدی از خودم رو بشناسم. کتاب، فیلم و پادکست هم اجزای جدانشدنی زندگی من هستن.

امتیاز دهید 1 دیدگاه ۵ / 5 9 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
جلال سلیمی
23 دی، 1398

آکادمی سفر بی نظیرترین کاری است که انجام گرفته. این سایت واقعا گویای این است که شما زحمت زیادی میکشید. خداوند اجر سو امید و انگیزه روز افزون به شما دهد

پاسخ اسمارتیز :ممنونيم از حسن توجه شما :)