• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

سد لفور؛ تجسمی از بهشت

19 اسفند، 1398
25 آذر، 1398
مدت مطالعه :
اگر می‌خواهید تجربه‌ی جدیدی از سفر به شمال ایران داشته باشید، حتماً سری به سد لفور بزنید. بازدید از سد لفور فقط به بازدید از یک سد محدود نمی‌شود، بلکه در حوالی این سد، جنگل سرسبز و بکر لفور قرار گرفته که خودش و به تنهایی، دیدنی‌های حیرت‌انگیزی دارد. در حوالی سد لفور، خبری از رستوران‌ها، هتل‌ها و مراکز خرید لوکس نیست و می‌توانید در هوایی مطبوع و به دور از هیاهیوی شهری، از طبیعت لذت ببرید. با اسمارتیز همراه باشید تا با این جای دیدنی مازندران آشنا شوید.
بهترین زمان رفتن به سد لفور
سد لفور هم مثل همه‌ی جاذبه‌های طبیعی، در هر فصلی زیبایی مختص به خودش را دارد. در همه‌ی ایام سال، می‌توانید به سد لفور بروید. در فصل بهار، طبیعت اطراف سد لفور و جنگل لفور سرسبز و زیباست و هوای آن دلنشین. در فصل تابستان می‌توانید از هوای گرم و آلوده‌ی شهر، به هوای پاکیزه و خُنک لفور پناه ببرید. در فصل پاییز، برگ‌های رنگارنگ درختان لفور زیبایی خاصی به طبیعت حوالی لفور می‌بخشد. در فصل زمستان، درختان و دشت‌ها سفید پوش می‌شوند و منظره‌ی زیبایی را به وجود می‌آورند. اما به طور کلی، فصل‌های بهار و تابستان بهترین زمان برای بازدید از سد لفور است و مسیر دسترسی به سد لفور و آبشار لفور در زمستان بسیار سخت خواهد بود.
راه دسترسی به سد لفور
آدرس: استان مازندران، سوادکوه، دهستان لفور، منطقه دیوتک
و اما سد لفور کجاست؟ سد لفور در استان مازندران در شهرستان سوادکوه شمالی و در بخش لفور قرار دارد. فاصله‌ی سد لفور تا تهران 263 کیلومتر است. اگر قصد دارید، از تهران راهی سد لفور شوید، ابتدا باید به سمت دماوند و فیروزکوه بروید. در جاده‌ی کتالان رانندگی کنید. در مسیرتان، از شوراب، ورسک، پل سفید، زیر آب و شیرگاه عبور خواهید کرد. پس از آن به سمت جاده شیرگاه – بابل‌کنار بروید. در مسیرتان، از کلیج خیل و اسلام آباد هم گذر خواهید کرد. پس از آن به جاده‌ی گنج افروز می‌رسید. هنگام رانندگی در این جاده زیبا، باید خیلی احتیاط کنید. در جاده گنج افروز، روستای زیبای شیردار کلا قرار دارد. پس از شیردارکلا، باید چند روستای دیگر، از جمله قرآن تالار، شارقلت و عالم کلا را نیز باید پشت سر بگذارید تا در نهایت، به سد لفور برسید. 
هزینه‌ی بلیط و ساعات دسترسی 
برای بازدید از سد لفور یا همان سد البرز نیازی به تهیه بلیط و پرداخت هزینه نیست. در هر ساعت از شبانه روز هم که دل‌تان بخواهد، می‌توانید از سد لفور بازدید کنید. با این حال بهتر است که در روشنایی هوا به اینجا بروید و بازدیدتان را به ساعات تاریکی نیندازید، به خصوص در نیمه‌ی دوم سال که روزها کوتاه‌تر است.
سد لفور (البرز) در دل جنگل‌های سرسبز قرار دارد
دانستنی‌های قبل از دیدن سد لفور
  • نام رسمی سد لفور «سد صالحی مازندرانی» است. در واقع، آیت‌الله صالحی مازندرانی نفت‌ چالی از مشاهیر دهستان لفور بود، به همین دلیل، نام سد البرز را به سد آیت‌الله صالحی مازندرانی تغییر دادند.
  • سد لفور با نام‌های دیگری مانند سد البرز و پاشاکلا هم شناخته می‌شود.  
  • کارهای مطالعاتی احداث سد لفور پیش از انقلاب آغاز شد. 
  • نخستین کلنگ احداث سد لفور در بهمن 1374 زده شد و در سال 1389 هم به بهره‌برداری رسید. 
  • سد لفور روی تلاقی سه رودخانه کارسنگ رود و آذررود و اسکلیم روهار احداث شده‌ است. 
  • سد لفور آب مصرفی 650 هزار نفر از ساکنین شهرهای بابل، بابلسر، امیرکلا، خزرشهر و فریدون‌کنار را تامین می‌کند.
  • در ابتدا سد لفور، به منظور تامین آب اراضی کشاورزی بابل، بابلسر، قائم‌شهر و جویبار ساخته شد اما در حال حاضر برق موردنیاز شهرها و روستاهای اطراف را هم تامین می‌کند.  
  • سد لفور 72 متر ارتفاع دارد که این ارتفاع توانایی ذخیره‌ی 150 میلیون متر مکعب را ایجاد کرده است.
  • رودخانه بابل رود از سد لفور سرچشمه می‌گیرد. 
  • سد لفور بزرگ‌ترین سد خاکی ایران است.
راهنمای بازدید از سد لفور
لفور یا لپور در اصل دهستانی است که از 29 روستا تشکیل شده. از لحاظ تقسیمات کشوری هم بخشی از دهستان‌های سوادکوه است. در قسمت جنوبی دهستان لفور، رشته کوه البرز قرار گرفته و در سمت غربش، منطقه‌ای به اسم قرآن تالار. مناطق جنگلی هم در قسمت‌هتی شرقی و شمالی لفور واقع شده. به طور کلی اگر بخواهیم در یک جمع‌بندی و از بالا به لفور نگاه کنیم، مساحتی تقریبا 8 هکتاری را در برمی‌گیرد.
نمایی از سد لفور و طبیعت سرسبز اطراف آن
دهستان لفور بیش از هزاران سال قدمت دارد و تا الان، آثار باستانی زیادی از آن کشف شده. با این حال بیشتر افراد برای دیدن سد لفور و آبشارهای آن به این منطقه می‌روند. همانطور که گفتیم، نام رسمی این سد «سد آیت الله صالحی مازندرانی» است که محلی‌ها و تورهای طبیعت‌گردی آن را به عنوان سد البرز و لفور معرفی می‌کنند. 

مسیر دسترسی به سد لفور آنقدر سرسبز و زیباست که رانندگی در آن، تماشای مناظر شگفت‌انگیزش و استشمام هوای مطبوعش نوعی تفریح به حساب می‌آید.  



در مسیر زیبای سد لفور یعنی در جاده گنج افروز، روستای بسیار زیبایی به اسم شیردار کلا هست که به سبزه‌زار و درختان انبوهش معروف است. اگر می‌خواهید زیر این درختان بساط پیک نیک را پهن کنید، بهتر است از مغازه‌های روستا، مایحتاج‌ لازم را بخرید. البته لازم به ذکر است که قیمت اجناس این مغازه‌ها گران‌تر از قیمت واقعی‌شان است. در مسیرتان، رودخانه‌ی بابل رود را هم خواهید دید. می‌توانید در کنار رودخانه توقف کنید و از شنیدن صدای آب و هوای مطبوع آن حوالی لذت ببرید. فقط یادتان باشد که آب این رودخانه آشامیدنی نیست. 
نمایی از جنگل هیرکانی و سرسبز لفور
اگر قصد بازدید از سد لفور را دارید، پیش از هر چیزی، باید بدانید که در حوالی این سد، هیچ رستوران یا اقامتگاهی وجود ندارد و شما باید چادر مخصوص کمپینگ، انواع کنسرو، آب آشامیدنی، کیسه زباله و مواد غذایی لازم را به همراه داشته باشید. به طورکلی، بازدید از سد لفور سه الی چهار ساعت زمان می‌برد، اما اگر قصد تفریح و ماندن در آنجا را دارید، اشکالی ندارد. سد لفور مکان بسیار مناسبی برای کمپینگ و پیک نیک است. 
اگر به ماهیگیری علاقه دارید، می‌توانید از ماهیگری در سد لفور لذت ببرید. در این سد خاکی ماهیانی مانند زردپر، سرخ باله و سفید رودخانه‌ای زندگی می‌کنند. به هیچ وجه، فکر شنا در سد لفور به ذهن‌تان خطور نکند. اگر هم دوست داشتید، می‌توانید شب را در کنار همین سد زیبا سپری کنید. می‌توانید کنار سد چادر بزنید و آتش روشن کنید و شبی به یادماندنی و رویایی را در دل طبیعت بسازید. در سبزه‌زارهای زیبای اطراف سد لفور، گاوهای درحال چرا و گله‌ی اسب‌های آزاد را خواهید دید. 
از پیاده روی در جنگل لفور لذت ببرید.
نمایی از درختان جنگل زیبای لفور
پس از آن‌که از سد لفور بازدید کردید، از ماهیگیری لذت بردید و در کنار سد استراحت کردید و خستگی راه از تن‌تان به در شد، می‌توانید سری هم به دیدنی‌های اطراف بزنید. جنگل 40 میلیون ساله‌ی لفور از زیباترین دیدنی‌های حوالی سد لفور است. از سد لفور تا جنگل لفور 2 ساعت جاده خاکی پیش رو دارید. 

دستفروش‌هایی که در جنگل لفور هستند، معمولا محصولات ارگانیکی مثل رب و دوغ می‌فروشند.


در این جنگل هیرکانی سرسبز چندین آبشار، رود و چشمه قرار دارد. در  جنگل بکر و سرسبز لفور، 80 نوع گیاه چوبی وجود دارد که در حقیقت مثل موزه‌ی گیاه‌شناسی است. در این جنگل سرسبز درختان متنوعی مثل درخت ازگیل، لیلکی، راش و انجیلی وجود دارد. 
در جنگل لفور، اهالی دهستان لفور مواد غذایی ارگانیک  می‌فروشند.
جنگل لفور بسیار زیبا و خوش آب و هواست، از این رو، شاید دل‌تان بخواهد شب را در جنگل سپری کنید و صبح زیبای آن را ببینید. اگر دوست داشته باشید، می‌توانید شب را در دل جنگل لفور بگذرانید. در این جنگل، کلبه‌های چوبی متعددی هم وجود دارد که می‌توانید یکی از آن‌ها را اجاره کنید. اگر هم بخواهید، می‌توانید کلبه‌ها را با غذا اجاره کنید. 
در جنگل لفور کلبه‌های جنگلی متعددی برای اسکان گردشگران وجود دارد.
یادتان باشد که اگر در سفر به سد البرز، قصد بازدید از جنگل بکر لفور را هم دارید، حتماً باید کفش مخصوص پیاده‌روی به همراه داشته باشید، چون برای بازدید از دیدنی‌های جنگل لفور باید مسافت زیادی را با پای پیاده طی کنید. در ضمن، بهتر است ضد آفتاب و عینک آفتابی هم داشته باشید تا چشم و پوست‌تان از گزند آفتاب در امان بماند.
نمایی از آبشار زیبای هفت آبشار در جنگل سرسبز لفور
آبشارهای گزو، هفت آبشار، آبشار آهکی و ترز در دل همین جنگل هیرکانی قرار دارند. آبشار گزو از بلندترین آبشارهای ایران است و در مرکز جنگل سرسبز لفور قرار دارد. گزو مجموعه آبشاری متشکل از دو آبشار 43 متری و 5 متری است. امامزاده گزو (یا امامزاده سه تن بزرگوار) هم در همین جنگل قرار دارد و نزد اهالی سوادکوه بسیار محترم است. این امامزاده 15 اتاق دارد که بازدیدکنندگان می‌توانند در آن‌ها اقامت کنند. البته این اتاق‌ها در ایام تعطیلات بسیار شلوغ‌اند.
جنگل لفور آبشارهای متعددی دارد اما هفت آبشار از همه‌شان معروف‌تر است.
 رستوران ماهی لفور از بهترین و محبوب‌ترین رستوران‌های محلی دهستان لفوراست
برای پیدا کردن غذاهای محلی و تازه در دهستان لفور، می‌توانید به رستوران‌های محلی روستاهای این بخش سر بزنید. مثلا رستوران ماهی لفور از بهترین رستوران‌های محلی لفور است که انواع کباب و غذای ایرانی و محلی را سرو می‌کند.
به جز کلبه‌های جنگلی هم می‌توانید برای اقامت به اقامتگاه‌های بوم‌گردی مینسی سوادکوه، اقامتگاه بوم‌گردی روشا سواد کوه شمالی، ونوشه صحرا خراسان شمالی، کلبه جنگلی تیرکن بابل و سرای رستم فکر کنید که نزدیک‌ترین اقامتگاه‌ها به سد لفور هستند.
اگر قصد دارید به سوادکوه سفر کنید، خواندن مطلب «سفر به سوادکوه» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

پروین سهیلی هستم. ادبیات انگلیسی خوندم و برای نشریات ترجمه می‌کنم و می‌نویسم. سفر کردن رو هم به اندازه نوشتن دوست دارم و به نظرم، دیدنی‌های ایران و جهان آنقدر جذاب هستند که بتوان ساعت‌ها درموردشون نوشت و همواره لذت برد.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.5 75 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.