برنامه‌ی سفر به خراسان رضوی

6 اسفند، 1398
26 اسفند، 1398
2 روزه
پاییز
شهرگردی
سعید باقری راد
زیارت امام رضا (ع) و شهر مشهد، انرژی معنوی بسیاری به انسان می‌دهد. حالا با این انرژی خوب می‌توانیم سفر خراسان رضوی را به شهر شاعران و عارفان ادامه دهیم. به قول شهرام ناظری انسان نمی‌داند از کدام مفاخر خراسان رضوی و نیشابور سخن بگوید، از عطار و خیام یا شفیعی کدکنی و مشکاتیان. در سفر به خراسان رضوی با اسمارتیز همراه باشید.
روز 1
حرکت به سمت نیشابور
حالا که چند روزی را در مشهد مقدس گذراندید می‌توانید به بخش‌های جنوبی استان خراسان رضوی بروید. از مشهد با ماشین خود راه بیفتید و در آزادراه مشهد-نیشابور به قدمگاه بروید. قدمگاه حدود 100 کیلومتر با مشهد فاصله دارد و شما می‌توانید این مسیر را در یک ساعت و 15 دقیقه طی کنید. به زیارت فدمگاه بروید.
می‌گویند اینجا جای پاهای امام رضا (ع) است. برخی در اینجا نذر می‌کنند و پول‌های خود را زیر قدمگاه می‌ریزند. حدود 30 دقیقه را به زیارت از قدمگاه بگذرانید. اگر موقع ناهار به قدمگاه رفتید، کاروان‌سرای قدمگاه محل خوبی برای خوردن ناهار در جاده مشهد-نیشابور است. مسیر خود را به سمت نیشابور شهر عارف‌ها و شعرا ادامه دهید.
برای شروع بازدید از آرامگاه‌های شاعران و صوفیان نامی با آرامگاه عطار نیشابوری باید شروع کرد. هوشنگ سیحون در دوره پهلوی معماری چند آرامگاه از جمله آرامگاه عطار را انجام داد که از شاهکارهای معماری آن دوره به حساب می‌آید. می‌گویند عطار زمانی به فکر فرو رفت که پیرمردی جلوی او آرزوی مرگ خود را کرد و جلوی عطار جان داد. حالا در داخل آرامگاه او و بر بالای قبر سیاه‌رنگش، سنگی دیده‌ می‌شود که نماد صوفی‌ها و عارف‎‌‎هاست. بعد از دیدن آرامگاه عطار باید به سمت دیگر باغ رفت و آرامگاه نقاش نامی کمال‌الملک را دید.
محمد غفاری ملقب به کمال‌الملک نقاش‌باشی از بزرگان دوره قاجار بود که به اروپا رفت و پس از مدتی در انقلاب مشروطه به ایران بازگشت. او چند اثر از ژان‌ژاک روسو را ترجمه کرد تا به صورت غیر مستقیم در انقلاب مشروطه شرکت داشته باشد. برخی از آثار اصلی ایشان را می‌توانید در کاخ گلستان تهران ببینید. حدود 1 ساعت برای دیدن آرامگاه عطار زمان بگذارید.
سعید باقری راد

حدود 5 دقیقه که از آرامگاه عطار پیاده‌روی کنید به مقبره محزون و کوچک و کم مهری دیده شده یغما نیشابوری یا حیدر یغما می‌رسید. این شاعر نیشابوری تا 30 سالگی سواد نداشت. در 40 سالگی اولین شعرهای خود را نوشت و برای خودش نامی دست‌وپا کرد و به "شاعر خشتمال نیشابوری" معروف شد.


آرامگاه یغما بین راه آرامگاه عطار و آرامگاه خیام قرار دارد اما کمتر کسی می‌داند چنین شاعری وجود داشته است!! راه خود را ادامه دهید تا به باغ خیام برسید. خیام، ریاضیدان، منجم و شاعر قرن پنجم شمسی است. آرامگاه خیام را هم هوشنگ سیحون معماری کرده است. بنای آرامگاه رازهای شگفت‌انگیزی دارد که حرفه‌ای‌ها ان را می‌دانند. از آن‌جا که خیام که آوازه‌اش تا خاور دور رفته و تمام جهان او را می‌شناسند، ریاضیدان، منجم و شاعر بوده است، برای بازتاب علم سرشار او بنا را جوری طراحی کرده‌اند که 10 پایه داشته‌باشد که نماد ریاضی‌دانی اوست. روی دیوارهای بنا شعرهای خیام را نوشتند که نماد شاعری اوست و سقف را جوری ساخته‌اند که شبیه ستاره باشد که نماد منجمی و کهکشان است.
طبق وصیت‌نامه خیام باید روی قبر او در فصل بهار گل بریزد به همین علت بنا سوراخ‌هایی دارد که هنگام بهار گل‌های ارغوان از آن‌ها عبور می‌کند و به قبر او می‌ریزد. امام‌زاده ابراهیم هم درست بالای آرامگاه خیام قرار دارد. امام‌زاده سید ابراهیم از فرزندان امام موسی بن جعفر (ع) هستند. گنبد این امام‌زاده کوتاه است و در ساخت آن از کاشی‌های شش ضلعی استفاده شده است. زیارت امام‌زاده ابراهیم و آرامگاه خیام جدود 1 ساعت طول می‌کشد و بلیط ورودی 2500 تومان است. دیزی فروشی داخل باغ خیام را فراموش نکنید، اگر دوست داشتید یک دیزی سنگی خوب و خوشمزه را بخورید الان وقتش است، اگر هم سیر هستید، به داخل شهر بروید که سورپرایزهای دیگری هم برای شما وجود دارد.
حال دیگر مسیرتان را به داخل شهر نیشابور ادامه دهید و وارد این شهر بزرگ شوید. اگر دیزی سنگی را در باغ خیام خوردید و حالا نیاز به دسردارید به خیابان فرحبخش بروید و بستنی سنتی خوشمزه بخورید. فیروزه‌های نیشابور بسیار معروف‌اند. برای خرید فیروزه به سمت بازارطلافروش‌ها بروید. در بازار طلافروش‌ها فیروزه‌هایی با قیمت و اشکال متفاوت پیدا خواهید کرد. بعد از خرید فیروزه و گشتن در بازار طلافروش‌ها، به مسجد چوبی نیشابور بروید. این مسجد در دهکده چوبین قرار گرفته است.
بعد از دیدن این مسجد چوبی، شما محو معماری زیبایش می‌شوید. قایقی برعکس که دو مناره 13 متری، 4 تنی دارد. از نانوایی دهکده نان بخرید چون تنورهایش هنوز هم به طور سنتی با چوب می‌سوزند و نان گرم به دست مشتریان می‌رسانند. بازدید از مسجد شاید 30 دقیقه هم طول نکشد اما گشتن در دهکده بستگی به خود شما دارد. می‌دانم دیگر خسته هستید به شهر بازگردید و رستوران اعیانی بروید و ماهیچه خوشمزه‌اش را سفارش دهید. برای اقامت در نیشابورر می‌توانید سوییت اجاره کنید یا به هتل‌‌مهر که نام قدیمش "مهمان‌سرای جهان‌گردی نیشابور" بوده است بروید. این هتل نبش خیابان شریعتی، جنب باغ ملی قرار دارد.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • هتل مهر
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • دیزی سرای باغ خیام
  • رستوران اعیانی

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 2
میل خسروگرد
مسیر خود را به سمت سبزوار ادامه دهید. به سبزوار شهر آب‌انبارها می‌گویند و در قدیم در مسیر جاده ابریشم بوده است. از نیشابور تا سبزوار 1 ساعت فاصله است. وقتی وارد شهر می‌شوید در کنار قبرستان اصلی می‌توانید مصلی تاریخی سبزوار را ببینید. در زمان‌های دور و دوران حکومت سربداران، آن‌ها این مکان را برای نمازهای عید برمی‌گزیدند. مصلی تاریخی سبزوار، با چارطاقی و گنبدی‌اش جزو اولین مکان‌هایی بوده است که در آن نماز جمعه برپا شده است.  بعد از بازدید حدودا نیم ساعت از مصلی تاریخی به سمت میدان کارگر حرکت کنید و در خیابان بیهق به آرامگاه بقراط بروید. شاید فکر کنید این آرامگاه برای بقراط یونانی‌ست اما باید بگوییم خیر این آرامگاه محل دفن حاج محمد حسن بقراط است. حاج محمد حسن از دانشمندان و طبیبان نامی‌ست که در سرودن شعر هم دستی بر آتش داشت. از آثارهای حاج محمد حسن بقراط می‌توان به "شهر تاریک" و "دزدان پاریس" اشاره کرد. 10 سال پیش که این آرامگاه باز شد قرار بود سازمان نظام پزشکی این مکان را به موزه طب تبدیل کند اما پس از گذشت 10 سال هنوز هم خبری از موزه طب نیست! روبه‌روی آرامگاه، موزه مردم‌شناسی سبزوار وجود دارد که اگر به موزه‌ها علاقمندید می‌تواند برای مدتی شما را سرگرم کند. این موزه در محل کاروان‌سرای فرامرزخان قرار دارد. کاربرد اینجا در آن زمان برای فراهم کردن رفاه حال زائرین امام رضا (ع) بوده است تا زائرین بتوانند خستگی خود را اینجا در کنند. بلیط موزه برای ایرانی‌ها 2 هزار تومان و برای خارجی‌ها 8 هزار تومان است و حدود 40 دقیقه زمان شما را خواهد گرفت.
خیابان بیهق را ادامه دهید و اگر اهل مذهب هستید به بقعه امام‌زاده یحیی و مسجد جامع نیشابور بروید و از این دو جای دیدنی سبزوار هم دیدن کنید. مسیر را که به سمت خروج از سبزوار ادامه دهید و جاده سبزوار-شاهرود را که بروید به میل خسروگرد یا مناره خسروگرد می‌رسید. میل خسروگرد حداقل 900 سال سن دارد و مانند راهنما برای مسافران جاده‌ابریشم بوده است. اگر فانوس دریایی کشتی‌ها را در دریا راهنمایی می‌کرد، میل خسروگرد همین نقش را در کویر بازی می‌کرد. این میل 38 متری، دو کتیبه به زبان کوفی در خودش دارد و از بلندترین مناره‌های آن زمان بوده است.
نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «سعید باقری راد» پیشنهاد داده است. درباره سعید باقری راد بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
امیرحسین سربیشه

از گذاشتن پست تو فروم‌ها شروع کردم. 12 سالم بود که در دوره‌های خبرنگاری یونیسف یاد گرفتم چگونه بنویسم. بعد تو مجله‌های مختلف شروع به کار کردم و دست سرنوشت من رو به اینجا رسوند. در کنار نوشتن، همیشه از دیدن فیلم لذت می‌بردم، به همین دلیل شروع کردم زیرنویس زدن و شدم AmirDW.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.