چگونه اقامت آلمان را بگیریم؟

1 اردیبهشت، 1399
14 اسفند، 1398
مدت مطالعه :
مهاجرت، واژه‌ای‌ست که این روزها نقل مجالس شده و شاید شما هم به آن فکر می‌کنید. عشق به وطن در همه‌ی انسان‌ها نهادینه شده و همه دوست دارند که با آرامش در کشور خود زندگی کنند و مراحل رشد و شکوفایی را در همان‌جا طی کنند، اما بعضی اوقات شرایط جامعه و کشور ایجاب می‌کند که افراد، کشور دیگری را برای زندگی و به ثمر رساندن آرزوهایشان انتخاب کنند. آلمان، از مهم‌ترین کشورهای مهاجرپذیر است که به علت شرایط مطلوب، مقصد بسیاری از مهاجران می‌باشد. اما چگونه اقامت آلمان را بگیریم؟ در ادامه مطلب به سوال شما، پاسخ می‌دهیم.
مهاجرت به آلمان
مهاجرت در کشورهای مختلف دلایل متفاوتی دارد. اقتصاد مریض و تورم سرسام‌آور، عدم رعایت برخی حقوق اجتماعی شهروندان، نداشتن آینده‌ای شفاف، عدم به کارگیری نخبه‌ها در مشاغلی که استحقاق آن‌ را دارند و بسیاری از عوامل دیگر، باعث شده تا روند مهاجرت روز به روز افزایش پیدا کند. آلمان، کشوری صنعتی در قلب اروپاست که برای رسیدن به جایگاه فعلی، مسیری طولانی را طی کرده، اما از آنجا که برای پیشرفت و رشد اقتصادی‌اش، راه درستی را در پیش گرفته، برخلاف برخی کشورهای اروپایی دیگر مثل فرانسه و ایتالیا، کمترین نوسان اقتصادی را تجربه می‌کند و شاید این امر، مهم‌ترین دلیلی باشد که مهاجران، این کشور را به عنوان مقصد خود انتخاب می‌کنند. کشور آلمان با توجه به کمبود نیروی کار متخصص و صنعتی رو به رشد و نیازمند نیروی کار، بهشت متخصصان در حوزه‌های مختلف از IT و عمران گرفته تا پزشکی و پرستاری به حساب می‌آید. وجود صنایع پیشرفته در آلمان، باعث شده که با وجود مزیت رشد اقتصادی بالا، عیب کمبود نیروی کار متخصص و جوان، نمود پیدا کند. اما همین مسئله می‌تواند راهکاری خوب برای دریافت اقامت آلمان باشد.
انواع راه‌های گرفتن اقامت آلمان
برای مهاجرت به آلمان و اخذ اقامت آلمان، راه‌های متفاوتی وجود دارد. شما باید بسنجید که از میان راه‌های پیشنهادی، شرایط کدام یک برایتان مناسب است و پس از آن برای اخذ اقامت آلمان قدم بردارید.
صنایع خودروسازی آلمان فرصت خوبی را برای کار مهاجران فراهم می‌کند
اقامت آلمان؛ صنایع خودروسازی آلمان فرصت خوبی را برای کار مهاجران فراهم می‌کند
  • اقامت آلمان از طریق کار: در حالی که طی سال‌های اخیر، رکود اقتصادی گریبانگیر برخی کشورهای اروپایی شده، کشور آلمان همچنان پیشتاز رشد اقتصادی اروپا بوده و همواره به دنبال جذب نیروهای متخصص می‌باشد. گرفتن ویزای کار آلمان دو راه دارد. راه اول و البته بسیار سخت این است که با توجه به علم و تخصصی که دارید، بتوانید کارفرمای آلمانی را مجاب کنید تا برایتان پیشنهاد کاری بفرستد و از این طریق بتوانید به آلمان مهاجرت کنید. سختی این راه به این خاطر است که کارفرمای آلمانی ابتدا باید آگهی کار مدنظر را به مدت سه ماه در آلمان و پس از آن به مدت سه ماه در اتحادیه‌ی اروپا منتشر کند، در صورتی که فرد واجد شرایط پیدا نشد، می‌تواند اتباع کشورهای دیگر را استخدام کند. بنابراین بعید به نظر می‌رسد که از این طریق به آسانی موفق به دریافت دعوتنامه‌ی کاری از کارفرمایان آلمانی شوید. راه دیگری که پیش رو دارید و نسبتا آسان می‌باشد، این است که شما با داشتن شرایط لازم، موفق به دریافت ویزای جستجوی کار شوید. این ویزا دیگر محدودیت ویزای قبلی را ندارد و همیشه اتباع همه‌ی  کشورها می‌توانند برای دریافت آن اقدام کنند. پس از دریافت ویزای جستجو، مجوز اقامت در آلمان را به مدت 6 ماه کسب می‌کنید و در این مدت به دنبال شغل مورد نظر می‌گردید. اگر پس از این 6 ماه موفق به پیدا کردن کار مناسبی شدید، ویزای کاری برای شما صادر می‌شود که مدت اعتبار آن معمولا چهار سال است. شما پس از 33 ماه اشتغال در آلمان می‌توانید درخواست اقامت دائم آلمان را بدهید. البته اگر مدرک B1 زبان آلمانی داشته باشید، پس از 21 ماه می‌توانید درخواست اقامت دائم دهید.
  • اقامت آلمان از طریق تحصیل: آلمان با دارا بودن دانشگاه‌های متعدد و معتبر، مقصد بسیاری از دانشجویانی شده که قصد ادامه‌ی تحصیل در این کشور را دارند. شما می‌توانید برای گذراندن دوره‌ی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری روی دانشگاه‌های این کشور حساب کنید. با گرفتن مدرک B1 یا B2 آلمانی و مدرک دیپلم خود در مدارس ایران، می‌توانید برای ادامه‌ی تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان اقدام کنید. برای گذراندن دوره‌ی کارشناسی ارشد شما هم با مدرک زبان انگلیسی (آیلتس 6.5 به بالا) و هم مدرک زبان آلمانی (B2) می‌توانید اقدام کنید. اگر برایتان این سوال پیش آمده که چگونه پس از تحصیل در این کشور می‌توان مجوز اقامت آلمان را به دست آورد، باید به شما بگوییم که پس از اتمام تحصیل در دانشگاه‌های آلمان، شما یک سال و نیم فرصت دارید تا به دنبال شغلی مناسب بگردید و اگر موفق به پیدا کردن آن شدید، می‌توانید ویزای کاری و پس از آن اقامت آلمان را اخذ کنید.
دانشکده‌های مهندسی و غیرمهندسی آلمان، مکان خوبی برای ادامه تحصیل ارشد و دکترا هستند
دانشکده‌های مهندسی و غیرمهندسی آلمان، مکان خوبی برای ادامه تحصیل ارشد و دکترا هستند
  • اقامت آلمان از طریق سرمایه گذاری: اگر قصد دارید از طریق سرمایه‌گذاری در صنعت رو به رشد آلمان اقامت بگیرید، باید بتوانید شرکتی را در این کشور به ثبت برسانید یا با دایر کردن مجموعه‌ای مثل رستوران یا مغازه‌ی فروش یا اخذ نمایندگی برندهای مطرح آلمانی، مجوز اقامت کشور آلمان را به‌ دست آورید. شما می‌توانید با روش‌های متفاوتی اقدام به ثبت شرکت کنید. شرکت مدنی، شرکت سهامی، شرکت شخصی، شعبه‌ی مستقل یا دفتر نمایندگی نمونه‌ی شرکت‌هایی‌ست که شما می‌توانید برای ثبت آن‌ها اقدام کنید. با این روش شما می‌توانید پس از 7 الی 9 ماه، اقامت این کشور را دریافت کنید. البته به این نکته توجه کنید که هر سرمایه گذاری موفق به گرفتن اقامت آلمان نمی‌شود و آنچه برای دولت آلمان اهمیت دارد، پلن شما برای کسب و کاری‌ست که آغاز کرده‌اید و اینکه این فعالیت، چه تاثیر مثبت و شگرفی در اقتصاد آلمان دارد.
  • اقامت آلمان از طریق تولد: در مورد اقامت از طریق تولد، دو قانون وجود دارد؛ یکی قانون خون و دیگری قانون خاک. اکثریت کشورها از جمله آلمان، از قانون خون تبعیت می‌کنند. قانون خاک به این معنی‌ست که اگر شما در آن کشور به دنیا آمده باشید، بدون در نظر گرفتن تابعیتتان، مجوز اقامت در آن کشور را دارید. قانون خون یعنی اگر یکی از والدین شما هم تابعیت کشور مورد نظرتان را داشته باشند، شما هم تبعه‌ی آن کشور محسوب می‌شوید. آلمان هم از قانون خون پیروی می‌کند، مگر در مواردی که والدین کودک نامشخص باشند، که در آن صورت برای جلوگیری از تولد افراد بدون تابعیت، از قانون خاک پیروی می‌کند و به این کودکان هم تابعیت کشور خود را می‌دهد. همچنین این نکته را اضافه کنیم که فرزندان اتباع خارجی، در صورتی که 8 سال از 21 سال ابتدایی عمرشان را در آلمان زندگی کرده باشند یا به مدت 6 سال در آلمان به مدرسه رفته باشند، می‌توانند تابعیت این کشور را به ‌دست آورند.
  • اقامت آلمان از طریق ازدواج: ازدواج با اتباع کشورهای دیگر، همواره راهی بوده که افراد زیادی آن ‌را برای گرفتن اقامت کشور مورد نظرشان پیموده‌اند. کشور آلمان هم این امکان را به شما می‌دهد که در صورت ازدواج با اتباع این کشور، اقامت دائم را دریافت کنید. البته این کار به همین آسانی که به نظر می‌آید، نیست. فردی که تبعه‌ی آلمان است و قصد دارد همسر خود را به این کشور بیاورد، باید ثابت کند که درآمد کافی برای پرداخت هزینه‌های زندگی همسرش را دارد و قرار نیست از دولت کمک مالی دریافت کند. شخص متقاضی ازدواج با تبعه‌ی آلمانی هم باید مدرک زبان آلمانی (حداقل A1) داشته باشد. پس از ازدواج باید به سفارت آلمان در کشور خود بروید و با ارائه‌ی مدارک و اسناد ازدواج، درخواست ویزای ازدواج دهید. در صورت تایید این اسناد و در صورت کفایت درآمد فرد آلمانی، ویزای ازدواج برای شما صادر خواهد شد.
  • اقامت آلمان از طریق پناهندگی: شاید شما برای هیچ کدام از شرایطی که در بالا ذکر کردیم آمادگی نداشته باشید و آخرین گزینه‌ی شما پناهندگی باشد. قطعاً قبل از اقدام به چنین کاری از دردسرها و ریسک‌هایی که این کار برایتان به ‌وجود می‌آورد اطلاع یافته‌اید. پس ما صرفاً شرایط اخذ پناهندگی را برایتان عنوان می‌کنیم و انتخاب راه با خودتان است. فردی که می‌خواهد برای پناهندگی اقدام کند ابتدا باید به اداره‌ی پلیس و یا اداره‌ی کنترل مرزی آلمان رفته و درخواست خود را آنجا ثبت کند. پس از آن سوابق فرد توسط پلیس آلمان بررسی می‌شود تا مطمئن شوند که متقاضی عضو کشورهای اتحادیه‌ی اروپا نباشد یا قبلاً در این کشورها اعلام پناهندگی نکرده باشد. تا زمان تایید این اطلاعات، متقاضی یک گواهی اجازه‌ اقامت موقت دریافت می‌کند و می‌تواند در کمپ‌های موقتی که برای پناهجویان در نظر گرفته شده، اقامت داشته باشد. پس از تایید اطلاعات و تصمیم گیری در مور اینکه فرد به کدام شهر فرستاده شود، می‌تواند از حق اشتغال و بیمه هم برخودار شود. هزینه‌ی محل سکونت و گرمایش پناهجویان هم به عهده‌ی نهادهای ایالتی می‌باشد.
با دریافت اقامت در آلمان می‌توانید از مزایا و حقوق شهروندی برخوردار شوید
با دریافت اقامت آلمان می‌توانید از مزایا و حقوق شهروندی برخوردار شوید
شرایط لازم برای اخذ اقامت آلمان
برای مهاجرت به آلمان و گرفتن اقامت این کشور، پیش‌نیازهایی لازم است که در اینجا به مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم:
  • اثبات وجود ثبات مالی: آلمان هم مثل بسیاری از کشورهای مهاجرپذیر، باید از این امر اطمینان حاصل کند که شما در زمان اقامت در این کشور می‌توانید از پس هزینه‌های زندگی خود بر بیایید و قرار نیست بار هزینه‌های شما بر دوش این کشور بیافتد.
  • داشتن بیمه‌ی سلامت: برای مهاجرت به آلمان، بدون داشتن بیمه‌ی سلامت معتبر نمی‌توانید موفق به دریافت اقامت آلمان شوید. برای اطمینان از تایید شدن بیمه‌ی سلامتتان نزد این کشور، بهتر است از شرکت‌های بیمه‌ی آلمان درخواست کنید تا شما را بیمه کنند.
  • داشتن حداقل آشنایی با زبان آلمانی: برای اکثر روش‌های مهاجرت به آلمان، شما نیاز به داشتن یک مدرک زبان آلمانی معتبر دارید. اگر قصد اقامت دائم در آلمان  را دارید باید بدانید که بدون داشتن مدرک زبان C1 این کار امکان‌پذیر نمی‌باشد.
راهنمای اخذ اقامت آلمان
شما برای پیش بردن هر یک از مراحل مهاجرت، در صورت داشتن اطلاعات کافی می‌توانید شخصاً و بدون کمک گرفتن از موسسه‌های مهاجرتی اقدام کنید. اما با توجه به قوانین متعددی که برای مهاجرت وجود دارد و بروزرسانی مداوم آن‌ها، بهتر است برای اطمینان بیشتر و جلوگیری از هدر رفت زمان و هزینه، به دفاتر مهاجرت معتبر مراجعه کنید و این کار را با پشتیبانی آن‌ها انجام دهید. در مورد هزینه‌های لازم برای اخذ اقامت آلمان باید بگوییم بسته به اینکه شما کدام راه را انتخاب می‌کنید، هزینه‌ی متفاوتی باید پرداخت کنید و به صورت کلی نمی‌شود به این سوال پاسخ داد.

شاید خواندن مطالب «ویزای آلمان» یا «جاهای دیدنی آلمان» هم برای شما جذاب باشد.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.