• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی شاهرود

1 تیر، 1399
1 تیر، 1399
مدت مطالعه :
اگر روزی قصد سفر به استان سمنان را داشتید حتما به شاهرود که شهری پُر از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی است، بروید. شاهرود حدفاصل دو آب و هوای مرطوب و بارانی و کویری محسوب می‌شود که به جذابیت‌های این شهر می‌افزاید. علاوه بر جاذبه‌های طبیعی بسیار زیاد، جاذبه‌های تاریخی و کهنی نیز در شاهرود وجود دارد که از میان آن‌ها می‌توان به آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی اشاره کرد. دیدن این آرامگاه، می‌تواند برای تاریخ دوستان و علاقه‌مندان به بناهای قدیمی و باستانی جذاب و منحصر به فرد باشد. با اسمارتیز همراه باشید تا با این جای دیدنی بیشتر آشنا شوید.
پیشینه آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، در واقع یک مجموعه‌ی فرهنگی کامل شامل آرامگاه، مسجد و فضای سبز است که در حاشیه شهر شاهرود و در میانه راه شاهرود به آزادشهر قرار دارد. این آرامگاه را می‌توانید در روستای قلعه‌نو خرقان بیابید. شیخ ابوالحسن خرقانی از عارفان و نامداران پاسداشت فرهنگ ایرانی بود که در حدود 1000 سال پیش به دنیا آمد. او از مقلدان بایزید بسطامی بود و سعی در ترویج دین و فرهنگ ایرانی کرد. بسیاری از عالمان دینی و عرفای قدیمی مانند ابوسعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری از او به نیکی یاد کرده‌اند. او پس از 70 سال زندگی، در نهایت در قرن 5 هجری قمری از دنیا رفت و پس از آن بود که در زادگاهش، آرامگاهی متناسب با شان و جایگاه او بنا کردند. او در همان روستای خرقان یعنی محل تولدش به خاک سپرده شد. روستای خرقان، از شمال با شاهرود، از شرق با روستای ابر و از جنوب با آزادشهر همسایه است. این روستا را می‌توانید در نزدیکی شاهرود پیدا کنید و به راحتی به آرامگاه بروید. با توجه به کویری بودن بیشتر مناطق شاهرود، احتمالا از دیدن آن همه سرسبزی و درخت در آرامگاه تعجب خواهید کرد.
این مجموعه همچون زمرد در دل کویر می‌درخشد و با معماری خاص و منحصر به فرد خود، هر بازدید کننده‌ای را مجذوب خود می‌کند. چه در نحوه‌ی ساخت و چه در سبک کاشی کاری و چیدمان عناصر دیگر، آرامگاه شیخ ابوالحسن حرقانی، از دیدنی‌ترین مکان‌های شاهرود محسوب می‌شود. بنای آرامگاه آجری بوده و سادگی بیش از حدی را به شما القا می‌کند. گویی تمام سبک زندگی ساده و درویش مانند شیخ، در آرامگاه او نیز تجلی شده و قابل مشاهده است. از طرفی، در مرکز بنا می‌توانید گنبدی را مشاهده کنید که درست بالای قبر ساخته شده است. دور تا دور ساختمان را نیز با طاق‌های کاشی کاری شده و فیروزه‌ای رنگ تزیین کرده‌اند. شاید همین المان‌های کوچک باشد که زیبایی بنا را چند برابر می‌کند. به دلیل استفاده از ساختمان آجری داخل آرامگاه خنک بوده و و از زمانی که وارد آن شوید، گرمای بیرون را احساس نخواهید کرد. درون بقعه، سنگ قبر مرمر شیخ وجود دارد که بر روی آن نوشته‌های مربوط به سال تولد و وفات و نام او حک شده است. البته ساختمان آرامگاه از ابتدا به این شکل نبوده و 3 بار در سال‌های 650 هجری قمری و 1330 و 1351 هجری شمسی، مرمت شده است. در هنگام این مرمت‌ها بود که بنای جدید حاضر به جای بنای قدیمی شکل گرفت.
قبر شیخ ابوالحسن خرقانی
قبر شیخ ابوالحسن خرقانی
بهترین زمان رفتن به آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
رفتن و دیدن آرامگاه زمان خاصی نمی‌خواهد. در تمامی ساعات شبانه روز و در تمامی ایام سال، این بنا باز است و می‌توانید از آن بازدید کنید. البته به دلیل کویری بودن آب و هوای شاهرود بهتر است سفر خود را در ماه‌های اولیه سال یعنی بهار و اوایل تابستان انجام دهید. همچنین در ماه‌های پاییزی نیز که درختان منطقه رو به زردی می‌روند، جذابیت‌های آرامگاه می‌تواند بیشتر باشد. می‌توانید بازدید از این آرامگاه را بهانه‌ای قرار دهید تا از این مسیر به سمت جنگل ابر و روستای بی‌نظیرش حرکت کنید. اتفاقا مسیر روستای قلعه‌نو خرقان به سمت روستای ابر، مسیری سرراست‌تر و بهتر برای رانندگان است.
راه‌های دسترسی به آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
این آرامگاه در استان سمنان، 24 کیلومتری ‏شمال شاهرود، در شمال روستای خرقان بر بلندای تپه‌ای قرار دارد. شما می‌توانید در برنامه سفرتان به شاهرود، ‏زیارت این عارف بزرگ را بگنجانید، دل‌ و جانتان را صفایی عرفانی و روحانی ببخشید.‏ برای رفتن به این آرامگاه بهترین وسیله ماشین شخصی‌ست. اما باز هم می‌توانید با استفاده از تورهای چند روزه یا یک روزه هم به این آرامگاه سفر کنید. البته اگر با ماشین شخصی به این آرامگاه سفر کردید، متولیان محلی برای اسکان، مکان‌هایی را فراهم کرد‌ه‌اند. در آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی اتاق‌هایی ساخته شده که امکان اسکان شبانه را فراهم می‌کند. تعداد این‌اتاق‌ها 5 عدد است که به ‌منظور رفاه بیشتر زائران و گردشگران عزیز، هر کدام از آن‌ها آشپزخانه، سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی، حمام، یخچال و تلویزیون و سیستم گرمایشی (رادیاتور) و سیستم سرمایشی (پنکه) دارند. هر کدام از این اتاق‌ها نیز 5 نفر ظرفیت دارند.
فضای بیرونی آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
فضای بیرونی آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
هزینه ورودی و ساعات دسترسی
بازدید از آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی برای تمامی گردشگران ایرانی و خارجی رایگان است. می‌توانید به این روستا بیایید و با بازدید از آرامگاه هم اثری تاریخی و قدیمی را ببینید و هم فاتحه‌ای بخوانید. البته اگر بخواهید در اتاق‌های مجموعه اقامت داشته باشید، باید هزینه‌های مربوط به اقامت خود را بپردازید. می‌توانید این بازدید و اقامت را در میان گزینه‌های اقتصادی خود قرار دهید. ساعت ورودی مشخصی برای رفتن به آرامگاه وجود ندارد و بازدید از آن برای تمامی ساعات شبانه روز امکان پذیر است. باز بودن دست شما در رفتن به این بقعه، می‌تواند در ادامه مسیر کارتان را راحت کند.
دانستنی‌هایی در مورد آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
  • شیخ ابوالحسن خرقانی، از عارفان و عالمان دینی و اشائه دهنده فرهنگ ایرانی بود که 1000 سال پیش زندگی می‌کرد.
  • خواجه عبدالله انصاری از شاگردان به نام شیخ خرقانی بود.
  • آرامگاه شیخ تا به حال 3 بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته تا به شکل کنونی در آمده است.
  • این بنا جزو آثار ثبت شده ملی ایران به حساب می‌آید.
  • بر سردر ورودی این مجموعه جمله‌ای از شیخ نوشته شده که هم‌اکنون شعار ملی گردشگری ایران محسوب می‌شود. "هر که در این سرا درآید، نانش دهید و از ایمانش مپرسید؛ چه آن‌کس که به درگاه باری‌تعالی به جان ارزد، البته برخوان بوالحسن به نان ارزد". در این گفته می‌توان میهن‌پرستی و انسان‌دوستی شیخ خرقانی را مشاهده کرد.
  • تندیس شیخ ابوالحسن خرقانی نیز در این مجموعه نصب شده است.
آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
    راهنمای رفتن به آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
    آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی از دیدنی‌ترین مکان‌های توریستی شاهرود به حساب می‌آید. این آرامگاه با جلوه‌های بی‌نظیر هنر معماری ایرانی و اسلامی و با تلفیق، هنر و هندسه، اشکالی را خلق کرده که چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. در نظر داشته باشید که این مجموعه، فارغ از جنبه‌های تاریخی و معماری، اثری مذهبی نیز می‌باشد و باید هنگام بازدید از آن، تمامی نکات اخلاقی و عرفانی را رعایت کنید. بازدید از مجموعه آرامگاه اگرچه وقت زیادی از شما نمی‌برد اما می‌توانید اوقات خوب و خوشی را برای شما به ارمغان داشته باشد. همچنین به دلیل نداشتن هیچ هزینه‌ی اضافی، باری بر دوش جیب شما نیست و بودجه‌تان را نگه می‌دارد. کاشی کاری‌های آرامگاه در نوع خود از زیباترین و منحصر به فردترین بخش‌های آرامگاه است که می‌توانید با خیال راحت به تماشای آنان بنشینید. همچنین به دلیل باز بودن فضا و راحتی بسیار، می‌توانید عکس‌های یادگاری خوبی از این آرامگاه به یادگار داشته باشید.
    برای رفتن به شاهرود نیاز به یک برنامه درست و حسابی دارید. شاهرود آنقدر جای دیدنی و جاذبه‌ی توریستی دارد که نمی‌توان بدون داشتن نقشه مسیر و برنامه سفر، اوقات خوبی را برای آن تصور کرد. می‌توانید از آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، برای اقامت میان‌راهی خود در شاهرود استفاده کنید. دیدن این بقعه می‌تواند علاوه بر جاذبه‌ی توریستی، بهانه‌ی خوبی برای استراحت یک روزه در روستای خرقان باشد. این آرامگاه در نزدیکی میدان امام رضای روستا قرار دارد و در یک ضلعش، مجموعه‌ی اقامتی آن قرار دارد. می‌توانید اقامت راحت و کم‌هزینه‌ای در این مجموعه‌ها داشته و بعد برای رفتن به جنگل ابر برنامه بریزید. 3 اقامتگاه دیگر نیز در همان نزدیکی وجود دارد که اگرچه کمی پیاده‌روی تا آرامگاه دارد اما دستتان را باز می‌گذارد. بسیاری از مسافران جنگل ابر، ترجیح می‌دهند تا در این اقامتگاه‌ها سکونت داشته باشند و بعد به سراغ جنگل بروند. می‌توانید از سوپرمارکت و دیگر مراکز رفاهی نزدیک به روستا، وسایل مورد نیاز خود را تهیه کنید.

    قصد سفر به شاهرود را دارید؟ مطلب «جاهای دیدنی شاهرود» و «خانه یغمایی ها» را از دست ندهید.
    برچسب(ها)
    موقعیت(ها)

    اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

    امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 3.7 3 نفر
    نظرتو با ما مطرح کن
    نظرات دیگران
    اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.